Митничари вече ровят за 2-3 литра ракия по къщята, пропускат нелегални винпроми

Казан, заловен от митничари и гордо разпространен като голямо постижение – това е малък селски казан с капацитет около 60 литра. А казаните от 500 литра нагоре, за които се биеха казанджии са почти без контрол.

Ако човек следи новините на малки местни медии, тази есен може да попадне на странни неща.
„5 литра нелегална ракия (пет! – бел. авт.) намериха служители на митница Лом в селска къща във Врачанско, съобщиха от областната дирекция на МВР.
Вчера е извършена проверка за съхранение на акцизни стоки в търговски обект в село Бутан. Митничарите са претърсили обект, стопанисван от 43-годишния Г. В.. В складово помещение са открили да се съхраняват пет литра плодова ракия. Същата е предадена с протокол за доброволно предаване и е съставен фиш от служителите на Митница Лом.
По случая е образувана преписка по описа на районното управление в Козлодуй.” (виж тук).

„Полицаи от Тетевен са иззели 13 (тринадесет) литра ракия в момент на производството й, в паянтова постройка в с. Глогово. В помещението е открит казан за изваряване на ракия, а 78-годишна жена, която е била в помещението е заявила, че вари ракията за собствени нужди. По случая е образувана преписка.” (виж тук).

Ашколсун, храбри митничари

и полицаи!

Миналия месец районният съд в Поморие помилва манастирската ракия на манастира „Св. Георги”. През лятото „митничар под прикритие” извършил „контролна покупка” – „влязъл в ролята на обикновен поклонник”, купил от манастира бутилка от 0.7 л алкохол, платил 7 лева, „но вместо касова бележка, получил благословия”, съобщиха от митницата за местните медии тогава. И после влезли да претърсят манастира, намерили стотина бутилки и към 2400 литра ракия в дамаджани и бидони (дарения и стари резерви на манастира, някои още от времето преди бандеролите). Съставеното наказателно постановление за глоба за близо 25 000 лева е отменено от съда, ракията не била измерена  точно и т. н. (виж тук). Подобни проверки митничари извършиха в началото на годината в Бачковския и Троянския манастир, пак се хвалиха колко ракия заловили.

Тази есен има по-голяма активност на митниците. Но борбата с нелегалния алкохол има повече успехи при митнически проверки по манастири, селски къщи. И по традиция най-много проверки се правят в …големите винпроми, законни производители на алкохол, където не откриват нищо.

Откакто беше променен законът, митничарите

тормозят и винарските изби,

които правят само вино. В тях не се вари ракия, но понеже виното е акцизна стока (с нулева акцизна ставка), избата с бъчвите е вече „акцизен склад”, в който не могат да влизат външни лица. Това го измисли бившият министър Дянков. Значи, туристи и посетители на една изба, не могат да влязат в нея при бъчвите… И това положение сега е повод митничари да наобикалят винарните, да си тръгнат с по някоя бутилка.

Един от малкото успехи на митничари тази есен – спрели камион на пътя и в него продукция 96 градуса алкохол от нелегален винпром, който обаче още не е открит. Нелегалните винпроми са истинския проблем, а не домашната ракия по селата. Снимка: Митниците

Големите винпроми и производители са постоянно посещавани. В митницата имало регистрирани и над 1500 казана за варене на ракия. И около тях минават избирателно. Но нещо нещо пропускат нелегалните винпроми и полулегалната продукция на регистрирани уж казани. Те не са трудни за откриване. Не става дума за малките 50-100-литрови казани, които хората си държат по къщите. А за онези казани по 500 литра и нагоре, за които казанджии протестираха защото не искаха да ги ограничават до 500 литра. Тази есен от митницата се похвалиха с няколко успешни хайки, заловени литри по регистрирани казани тук и там, но това е колкото да се каже, че проверяват. А колко са нерегистрираните?

В страната има към

10 000 казана за варене на алкохол с голям капацитет,

от 200 л нагоре, според данни на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки и Лозаро-винарската камара. Официално записаните казани по села и паланки са към 2900, от тях отчитат дейност и плащат някакъв акциз към 1500. И колко акциз? Към 700 хил. лева годишно… През тези казани минава половината реколта от грозде, към 150 000 тона. Става дума за регистрирани лозя, а не за малко лозе, асми по дворове и др., от които се прави домашна ракия. За сравнение, за другата половина от реколтата, която минава през големите винпроми, те плащат акциз е на стойност над 160 млн. годишно.

Ракия, маскирана като олио, нелегално производство, което издава пазар и организация. Заловена е в склад, но пак не е немерен производителят. Снимка: Митниците

Големите казани не могат да се скрият като игла в купа сено. Но някой някак ги пази от проверки. Когато полиция залови големи количества нелегален алкохол, това обикновено е когато спират някой камион, микробус за проверка на пътя. Или при друга акция. Не при проверки на митничари.
На много места попазарите в градовете продават ракия в бидони, 5-литрови и 10-литрови шишета от минерална вода, но там кой знае защо не правят проверки. Иначе ще изловят някоя баба да вари ракия или ще вземат 5 литра от мазето на някой нещастен селянин…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.