Mladi ucheni, поради что…?

Куфарното шествие на младите учени в София вчера. То не беше многолюдно, може би защото съобщенията им за протеста в Интернет бяха на латиница, а сайтът им е на ниско равнище и с правописни грешки. Снимка: Булфото

Открих в електронната си поща писмо за „kufaren protes v petak“, което започваше така:
Kolegi, strashno mi se iska da pokagem na ciala Bulgariya kakuv e problemut s naukata
Che horata si zaminavat i che … nikoga nyama da se vurnat.
Che noviyat budget e edin mnogo losh dokument, koyto ni osugda na oshte
edna godina mizeriya i tova veche prelya chashata.
Mnozina ot 2x&3x ne mogat poveche da turpyat naglostite na
upravlyavashtite ni i shte napusnat Bulgariya zavinagi!

Elate na protesta!
Беше подписано от Ico Laftchiev (може би Ицо?) Лафчиев.
Когато успях да го разшифровам, най-напред си казах, че с две ръце се подписвам под исканията на mladite ucheni.
Но после у мен възникнаха някои въпроси. Не знаят ли младите учени, че в Интернет може да се пише и на кирилица? Нещо повече, че е въпрос на „етикет“, когато пишеш на български, да използваш кирилица?

Попитах се що за учени, освен млади, са организаторите на протеста? На сайта им http://argobg.info не можах да се информирам. Но пък видях, че е направен като от петокласник (дано не обиждам петокласниците) и е пълен с правописни грешки. А отвореното им писмо „Letter for (?) European Commission“ е написано на някакво странно подобие на английския, разбираемо навярно само за българи, направили първи стъпки в езика на Шекспир.
Затова си казах, да вярно е, трябват повече пари и грижи за науката и образованието, но така ли ще се извоюват? Пред naglite upravlyavashti такива заплахи за напускане на България завинаги няма да хванат дикиш. Защото, уви, с този английски и с тези компютърни умения едва ли човек може да стане другаде mlad uchen.

Може би затова „куфарният протест“ събра едва петдесетина участници и малко повече зяпачи.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.