„Тайфунът Тръмп“ достигна до Азия

Асошиейтед прес

Доналд Тръмп пристига в Япония. Снимка: от тв екрана

По време на кандидатпрезидентската си кампания Доналд Тръмп обеща една „по-непредсказуема“ външна политика. Мисията може да се смята за изпълнена, ако настроенията в Азия в навечерието на първата му президентска обиколка в региона може да се смятат за някаква индикация.

Почти като прелюдия към разрушителен тайфун, предстоящата визита на Тръмп поражда страх, примирение с положението, негодувание, мрачно любопитство, и дори – според един южнокорейски политик – усещания за национално унижение.

През първите си месеци като президент Тръмп, който ще посети Япония, Южна Корея и Китай преди да присъства на регионални срещи на върха във Виетнам и Филипините, редуваше моменти на ухажване със заричания да скъса търговски споразумения, да унищожи една суверенна страна с ядрени оръжия и, в по-широк план, да потъпче отдавна утвърдени норми на дипломацията навсякъде, където това съответства на целите му.

Той пи вино и обядва с лидерите на Китай и Япония, и получи ответни любезности, а неговите нестабилни отношения с лидера на Южна Корея породиха опасения, че Вашингтон може да предприеме военни действия срещу Северна Корея без одобрението на Сеул.

Цялото му турне минава под сянката на едни от най-странните междудържавни отношения в света – една сюрреалистична размяна на заплахи за унищожение между севернокорейския диктатор Ким Чен-ун и Тръмп.

Истинско чудо е, че въпреки непредсказуемостта на Тръмп и торпилирането от него на едно търговско споразумение от ерата на Обама, може да се окаже, че е налице повече приемственост, отколкото промяна, в азиатската политика на Вашингтон. „Мисля, че предстоящото посещение май ще се окаже по-успешно, отколкото мнозина се опасяват или предричат“, отбеляза дългогодишният експерт по Азия Ралф Коса.

Ето някои от проблемите, с които Тръмп ще се сблъска при срещите си с азиатските лидери по време на турнето, започващо с пристигане в Япония в неделя.

„Схватливото момче“ в Северна Корея

За разлика от неотдавнашните си предшественици, Тръмп няма да посети южнокорейската страна на демилитаризираната зона край границата със Северна Корея. Враждата му с управника на Севера обаче хвърля сянка над цялото му турне.

В разгара на севернокорейските ядрени и ракетни опити и на естествената размяна на враждебна риторика, Тръмп сменяше тона, редувайки заплахи да засипе „с огън и жупел“ Северна Корея, с комплименти, наричайки Ким „доста схватливо момче“ и казвайки, че за него ще бъде чест да разговарят „при подходящи обстоятелства“.

Тези изблици на Тръмп предизвикват както смут, така и страх от война, особено в Япония и Южна Корея. Така и не става ясно колко сериозно трябва да бъдат приемани тези декларации, които нямат вид на официални политически заявления.

Северна Корея обвини Тръмп, че открито провежда „луда стратегия“. В коментар в четвъртък държавният вестник в Пхенян писа, че американският президент смята тази стратегия като мощно средство за налагане на своята политика „Америка на първо място“.

Тръмп обича да казва, че меката политика на неговия предшественик Барак Обама е позволила на Северна Корея да достигне до ръба на опасен арсенал от ядрени ракети, които могат да нанесат удар по градове в континенталната територия на САЩ.

„Въпреки критиките си Тръмп все още не е предложил свой подход, различен от този на Обама“, каза пред американски конгресмени през юли Брус Клингнър, експерт по Северна Корея от консервативния вашингтонски институт The Heritage Foundation. Според него политиката на „максимален натиск“, обявена от Тръмп, е неясна и изпраща противоречиви сигнали за това дали Вашингтон ще следва линия на дипломация или на война, за да се справи с Пхенян.

Унижение в Южна Корея

Връзките на Тръмп с либералния президент на Южна Корея Мун Дже-ин, предизвикват доста сериозно безпокойство в страната. Мун встъпи в длъжност през май с надежди за протягане на ръка към Пхенян. Поредицата севернокорейски ракетни и ядрени опити обаче го принудиха да възприеме по-твърда линия.

Макар че направи всичко възможно да демонстрира координация с Тръмп, напрежението между двата съюзника е очевидно. Тръмп намекна, че Сеул трябва да плати цялата цена на американската противоракетна система, инсталирана на Юг, която мнозина там въобще не желаят. Той също така заплаши да прекрати трудно постигнатото споразумение за свободна търговия между САЩ и Южна Корея, което предишните американски президенти представяха като опора на съюза им.

На фона на дуела със заплахи между Тръмп и Ким Чен-ун, Мун на няколко пъти настоятелно напомни, че САЩ не могат да предприемат военни действия без съгласието на Сеул. Южнокорейците отдавна се опасяват да не бъдат изтласкани настрани от усилията за справяне със Севера. Този страх стана толкова натрапчив, че дори си има и име: „Подминаване на Корея“. Показателно в тази връзка е заглавието на една неотдавнашна статия във всекидневника „Донг-А Илбо“: „Ако Мун стане приятел на Тръмп, Подминаването на Корея ще изчезне“.

Налице също е и известно недоволство от това, че Тръмп ще прекара повече време както в Китай, така и в Япония, отколкото в Южна Корея по време на турнето си. Южнокорейският опозиционен политик Ан Чол-сук неотдавна изрази разочарование от това, че Тръмп „ще остане само за кратко в Южна Корея – страната, пряко въвлечена в проблема на Корейския полуостров, погълнал вниманието на света. От това остава наистина лош привкус – нашата страна е унижена“.

„Кралят на Китай“

По време на президентската си кампания Тръмп спечели овации с нападките си срещу Китай, че крадял работни места от американците и не използвал влиянието си, за да възпре ядрените амбиции на своя съюзник Северна Корея. Като президент обаче Тръмп се умилква на китайския лидер Си Цзинпин, наричайки го „много добър човек“ и дори „крал на Китай“.

„Действията на Тръмп в известен смисъл са благоприятни за управляващата Китайска компартия“, смята експертът по Азия Робърт Дюжарик. Той озадачи мнозина в света за намеренията на Вашингтон, обявявайки се срещу институции, които служат на американските интереси и накърняват тези на Китай. Тръмп например изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство, замислено отчасти като противодействие на Китай.

По време на обиколката си Тръмп може да притисне Китай за търговските бариери и за по-успешно прилагане на санкциите, въведени от ООН срещу Северна Корея. Той обаче може да разчита на кралско посрещане в Пекин, включително и на ласкателно отразяване от медиите и на бляскави церемонии, които ще имат за цел да му демонстрират китайската мощ.

Влияние в Япония

Японският премиер Шиндзо Абе може би е азиатският лидер, който е най-уверен в стабилността на отношенията си с Тръмп. Той бе един от първите, поздравили Тръмп с избирането му за президент, с явното желание да установи „топла връзка“ с най-важния съюзник на Токио. Тръмп от своя страна повдигна въпрос, който е важен за Абе: предишните отвличания на японски граждани от Северна Корея.

Има известно безпокойство в Токио относно резките изказвания на Тръмп за търговията, и заради евентуални военни действия на САЩ срещу Северна Корея, които могат да застрашат Япония. Абе обаче избягва да се конфронтира с Тръмп, най-малкото публично.

Програмата за посещението на Тръмп, включваща игра на голф, частни банкети и аудиенция при императора, „има за цел не само да даде явни свидетелства за тясното партньорство, но също и да бъдат избегнати всякакви неудобни въпроси, като търговията например“, писа неотдавна Даниъл Снайдър – експерт по Източна Азия в Станфордския университет.

„Главните съветници на Абе твърдят, че имат влияние върху Тръмп, за което други съюзници на САЩ им завиждат, – каза Снайдър. – Тази близост обаче се дължи на факта, че Абе съзнателно и по всякакъв начин избягва да поставя под въпрос политиката на Тръмп. Няма ли да изчезне неговото влияние в момента, когато той възрази на Тръмп?“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.