Любчо, дето „подпали“ тютюневите складове, срещу „царския“ съд

Помните ли Любчо, дето „подпали“ тютюневите складове в Пловдив. След близо година и половина сме на път да финализираме делото му.

На 7 ноември той ще се изправи пред Окръжен съд Пловдив, който ще разгледа жалбата ни, в която искаме да бъде оправдан изцяло, след като на първа инстанция бе признат за виновен и осъден на четири години затвор.

Мъча се да го успокоя, ако не с друго, с това, че след 22 години адвокатска практика по наказателни дела и участие в едни от най-шумните процеси под тепетата, той е моя най ВИП клиент.

Досега не съм имал друг, който първоначално да е уважен от главния прокурор и главния секретар на МВР с нарочна пресконференция.

След това случаят да бъде поет от екип от трима следователи, начело с началника на Окръжния следствен отдел, на първа инстанция делото да се гледа от председателя на Районен съд Пловдив, а обвинението да се защитава от двама прокурори от Окръжна прокуратура, единият от които заместник-окръжен, а другият командирован от Специализираната прокуратура.

Сега вече и черешката на тортата е, че в Окръжен съд ще застанем пред така наречения „царски“ съдебен състав – председателят на Окръжен съд, заместникът му и още един член съдия.

Когато изразя учудване от този шефски „случаен“ избор, получавам отговор, че и защитникът му бил председателя на Адвокатската колегия в Пловдив, но само при мен този избор е осъзнат и е въпрос на гражданска позиция.

За съжаление все повече имам усещането, че ще се проваля в нея.

От страницата на автора

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.