Зеленчуковата банда от Виена

Снимка: в. „Гардиън“

Преди концерт повечето групи правят дълги репетиции и проверяват инструментите си. Членовете на една банда от Виена направо си ги купуват. Защото техните инструменти са направени от… зеленчуци.

Става дума за Виенския зеленчуков оркестър. Той е създаден през 1998 г. и в момента в него свирят 11 души. Те сами си изработват инструментите преди всеки концерт. Държат да използват само пресни зеленчуци и правят флейти от моркови, барабани от тикви, цигулки от праз, саксофони от краставици и какво ли още не.

“Предпочитаме да използваме органични зеленчуци, които са отгледани без използването на изкуствени торове, обяснява основателят на групата Никлаус Ганстерер. Но в някои страни те се намират трудно или липсват, защото не им е сезона. Тогава се налага да измисляме някакви други комбинации.”

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/hpfYt7vRHuY&rel=1″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Членовете на бандата не са професионални музиканти. Сред тях има лекар, художник, инженер и компютърен специалист. На година Виенският зеленчуков оркестър прави между 20 и 30 представления по света, включително и благотворителни концерти в помощ на работниците от плантациите в Южна Испания. За тях музикантите казват, че работят при “изключително нехуманни условия”.

Снимка: attambur.com

Групата свири разнообразна музика – от съвременни поп парчета до хаус, джаз и класически произведения. Рекламират концертите си като “наслада за всички сетива” и това е самата истина. Защото след всяка тяхна изява на публиката се предлага прясна зеленчукова супа, приготвена от инструментите. “На хората им е странно и опитват супата доста предпазливо, но още никой не е умрял на наш концерт”, шегува се Никлаус Ганстерер.

На въпроса как им е хрумнало да създадат зеленчуков оркестър, музикантите всеки път отговарят различно. Най-често казват, че са се вдъхновили от някаква детска приказва, в която се разказвало за придворни музиканти, чиито инструменти били откраднати и кралят ги хвърлил в тъмница, задето не можели да го забавляват с музиката си. Накрая те си направили инструменти от зеленчуците, които им носели пазачите, и така успели да спечелят свободата си.

Снимка: pomodoroitaliano.it

“Историята с приказката е малко преувеличена, признава все пак Ганстерер. Истината е, че идеята за оркестъра ми хрумна един ден, докато гледах как съпругата ми прави доматена супа. Бях очарован от звука, който издаваха доматите, когато тя ги режеше и пускаше в тенджерата. Оттогава започнах да чувам музиката по съвсем различен начин.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.