Неудържимият възход на Мохамед бин Салман към саудитския трон

Асошиейтед прес

Мохамед бин Салман. Снимка: от тв екрана

Изненадващото отстраняване от длъжност и арестът на десетки министри, членове на кралското семейство, висши чиновници и висши офицери от престолонаследника на Саудитска Арабия е безпрецедентно събитие в 85-годишната история на кралството.

Същото обаче важи и за неудържимия засега възход към трона на един трийсетинагодишен член на кралското семейство, който само допреди три години беше почти неизвестен сред кръга на по-възрастните принцове с по-голям опит.

Основано през 1932 г. от крал Абдул Азиз бин Сауд, кралство Саудитска Арабия до днес е било управлявано от шестима монарси, като всички те са били синове на бащата основател, починал през 1953 г. Никой от тях не е бил 50- или по-малко годишен, поемайки управлението на огромното, богато на петрол кралство. Настоящият монарх, крал Салман, беше на 79, когато се възкачи на трона преди близо три години.

Шоковите действия на престолонаследника Мохамед бин Салман говорят за смел опит той да укрепи властта си чрез ,както бяха обявени, антикорупционни мерки. Мохамед ще е първият на трона от своето поколение, при което властта преминава от синовете на краля основател Абдул Азиз у негов внук.

От десетилетия властта се е предавала от брат на брат, но принц Мохамед ще наследи трона от баща си. Освен това принцът е и министър на отбраната, и ръководи всички аспекти на икономиката, планирането, реформите и сигурността на страната.

Само преди два-три месеца не беше толкова сигурно, че той ще се възкачи на престола. Принц Мохамед бин Найеф, опитен в управленските дела, беше първи в линията за наследяване на трона, но крал Салман го лиши от статута на престолонаследник и от функциите му на шеф на борбата с тероризма и вътрешен министър. В резултат на това синът на краля, принц Мохамед бин Салман, както изглежда, няма да има много съперници за трона.

По-рано крал Салман отстрани от списъка на наследници на трона своя полубрат принц Мукрин. През април 2015 г. Салман назначи принц Мохамед бин Салман за втори в този списък, давайки му титлата заместник-престолонаследник – стъпка, изненадала мнозина по-високопоставени и по-опитни членове на управляващото семейство.

Теоретично изборът на престолонаследник след възкачването на нов крал на трона е задължение на специален орган – Съвета за лоялност, създаден през 2007 г. от покойния крал Абдула и съставен от синовете и изявени внуци на краля основател Абдул Азиз. Във вихъра на промените след 2015 г. обаче ролята и влиянието на съвета бяха ограничени.

Въпреки усилията за консенсус Саудитска Арабия продължава да е абсолютна монархия, в която всички важни решения си остават правомощие на краля.

Дори при разногласия обаче, кралското семейство винаги е следвало традицията да говори в един глас, особено по въпроса за наследяването, за да демонстрира единство пред влиятелните племена и духовенство в Саудитска Арабия. Арестите на изтъкнати принцове изглежда променят начина, по който кралското семейство се справя с вътрешните спорове, но ще насочат вниманието към престолонаследника като смел реформатор, решен да модернизира консервативното кралство, където се намират най-важните ислямски светини.

Още по темата: Кралската чистка разтърсва елита

Десетилетия наред религиозната върхушка в Саудитска Арабия държеше огромна власт, налагаше публичното поведение, определяйки какво е правилно и погрешно, и използваше петролното богатство на кралството за налагане на нетолерантна версия на исляма по света.

Сега принцът престолонаследник Мохамед бин Салман ограничава правомощията й като част от кампания да наложи контрол над кралството и да въведе по-толерантен ислям, коментира американският в. „Ню Йорк таймс“.

Повод за публикацията са извършени в събота арести на принцове и бивши министри по обвинения в корупция. Задържани са десетки радикални духовници, а други са определени да говорят публично за уважаването на другите религии – тема, която някога бе анатема за религиозния апарат на кралството.

Чрез арестите принц Мохамед лиши религиозната полиция от правомощията й да извършва арести и разшири възможностите на жените в обществения живот, включително с обещанието да им даде право да шофират.

Ако тези промени се задържат, те може да означават историческо пренареждане на Саудитска Арабия чрез намаляване на ролята на твърдолинейните духовници при изготвянето на политиката. Тази промяна може да се пренесе и в други страни чрез смекчаване на износа на безкомпромисната саудитска версия на исляма, уахабизма, който е обвиняван в подклаждане на нетолерантност и тероризъм, коментира „Ню Йорк таймс“.

Озаптяването на религиозната върхушка е и изключително важна част от усилията на принца да поеме под свой контрол традиционните лостове на властта в Саудитска Арабия. Арестите в събота изглежда неутрализираха потенциални съперници в кралския род и изпратиха предупреждение на деловите среди да проявят послушание, отбелязва вестникът.

„Кралската чистка разтърси саудитските елити“, гласи заглавието на в. „Гардиън“. Този ход укрепва властта на принц Мохамед бин Салман в опита му да реформира саудитската икономика и общество, пише изданието.

Ръководството на Саудитска Арабия извърши най-дръзкия си ход досега за укрепване на властта на младия принц престолонаследник Мохамед бин Салман, като арестува 11 принцове, един от най-богатите хора в страната и десетки бивши министри с аргумента за антикорупционна чистка.

Този ход отстрани най-малко 20 високопоставени лица, включително милиардера принц Алуалид бин Талал. Това разтърси елитите в кралството, които смятаха, че високопоставените членове на кралския род са недосегаеми, отбелязва „Гардиън“.

Близки до престолонаследника хора казаха, че този ход има за цел да прекрои публичното поведение в страна, където покровителството и връзкарството често решават бизнес сделките и високопоставени семейства получават големи комисиони от доходоносни договори.

Други хора в саудитската столица обаче описват този ход като очевиден опит да се изкоренят инакомислещите и политическите съперници от амбициозния престолонаследник, който налага властта си над повечето сектори на обществения живот в Саудитска Арабия. Тези действия засилват контрола на принц Мохамед над службите за сигурност на кралството, които дълго време бяха ръководени от отделни влиятелни клонове на кралския род.

През последните десетилетия корупцията в Саудитска Арабия е повсеместна и принц Мохамед обеща да направи бизнес сделките по-прозрачни. Зрелищността на арестите на членове на кралския род би придало тежест на твърденията, че се вземат сурови мерки срещу корупцията.

В кралството обаче се прави бизнес по такъв начин, че твърде малко високопоставени фигури не са свързани със сделки, чието сключване би се смятало за корупционно в много други страни, отбелязва „Гардиън“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.