Цените на алкохола в туристическите страни. Къде сме ние?

Снимка: e-vestnik

България често се споменава като дестинация, подходяща за алкохолен туризъм поради ниските цени на алкохола. Дали това е така? Kак седим в сравнение с други популярни туристически дестинации и държавите в региона? На тези и на други въпроси отговаря изследването за цените на алкохола по света направено от екипа на туристическия сайт bgvakancia.com.

За целта на изследването са взети различни видове алкохол, от марки, които са популярни и се продават в цял свят. Така може да се сравнят цените на идентични продукти. Това са Johnie Walker – 0.700, Vodka Smirnoff red label – 0.700, Heineken beer 6 pack; Gin Gordon’s – 0.700, Bacardi Rum Bianco и шампанско Moet & Shandon Imperial Brut. Проучването обхваща над 70 държави. Информацията за цените е взимана от няколко източника във всяка държава, за да може да се постигне максимална достоверност на информацията за средните цени на дребно.

На пръв поглед цените в България са наистина сравнително ниски. Например, бутилка Johnie Walker струва около 14 евро, което е под средната цена за цял свят – около 20 евро, и е далеч под най-високите: Норвегия (38 евро) и Исландия (48 евро). Погледнато регионално, в Сърбия и Румъния цените са по-ниски – около 12 евро за бутилка, но все пак по високи от Япония, където бутилка уиски е само 8 евро. В същото време, в Македония, Босна, Гърция и Турция, цените са по-високи – около 18-23 евро за бутилка.

При цената на водката, ситуацията изглежда малко по-различна. Тук България е сред държавите с най-ниски цени в Европа. В повечето балкански държави, включително и при нас, цените са около 9-10 евро за бутилка.

Най-скъпо е отново в Гърция и Турция, където цената е над 15 евро. Един от изненадващите резултати е присъствието на Испания сред държавите с най-ниски цени – под 10 евро за бутилка. За държава, която е сред най-популярните туристически дестинации, тази цена е по-скоро изненада. С най-висока цена отново е Исландия, където бутилка водка е над 43 евро.

Бирата също е от важните напитки, които се консумират по време на туризъм. И тук цените са много различни – от под 5 евро в Чехия и Унгария до над 30 евро в Норвегия. България отново е сред държавите със сравнително ниска цена, по-малко от 7 евро, но Румъния и Испания са отново с по-ниски цени, под 6 евро за сет от шест бири.

В заключение, можем да кажем, че България по-скоро е подходяща за алкохолен туризъм. Освен че цените на алкохолите са сред най-ниските в света, цените на всичко останало съпътстващо престоя в България, също са ниски. Единствената държава, която може да се приеме за сериозна конкуренция в това отношение е Испания, но там цените на хотелите са на доста по-високи нива, в сравнение с България.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.