Преходът е като приказката „Хензел и Гретел“

Иво Инджев

Гледам данните на социологическото проучване (на “Тренд”), според което повечето от половината българи очакват държавата да им оправи живота и се питам: на какво прилича това?

Отговарям си: прилича ми на приказката “Хензел и Гретел” от братя Грим, по която Енгелберт Хумпердинг създал своята популярна оперна интерпретация.

Предупреждавам отсега – в текста има шуробаджанашко позициониране, тъй като съпругата ми Росица Павлова-Инджева от години играе Хензел на сцената на Софийската опера.

И така: също като Хензел и Гретел загубилите се в гората на прехода български деца на демокрацията се лутат в търсене на избавление.

Клетите деца на прехода у нас обаче са още по-нещастни от Хензел и Гретел заради усещането, че са невинни. Те, за разлика от Хензел и Гретел, не са чупили лично купата с млякото и не са го разливали. Поради което не разбират защо са наказани сами да си търсят храна в гората. И са гневни на самата Демокрация, която постъпва с тях като вещица-човекоядка.

В търсене на препитание в гората загубените в прехода клетници у нас първоначално много се зарадваха на къщичката на Баба Демокрация – една такава, цялата от захар. Вкусна като сбъдната мечта за безплатен обяд.

Обаче…

Баба Демокрация се оказа зла вещица, по-лошава от ядосаните родители, които натирили децата си (след 10 ноември 1989 г.) сами да се препитават. Временно приютени в захарната къщичка, пришълците успели да си похапнат от неочакваните помощи за бедни и очаквали безгрижието им да продължи вечно. “Добрата” Баба Демокрация дори започнала да ги угоява, но само, за да ги изпържи по-късно.

В приказката Хензел и Гретел успяват на измамят злата старица и се завръщат щастливи в семейното огнище – бедно, но по-добро от нищо.

Сега се питам дали нашите клетници, които вече разбраха колко лоша е за тях Демокрацията, която ги е подмамила и похитила с хитрост, разчитайки на глада и лакомията им, ще успеят да я бутнат в печката, както Хензел и Гретел успяват с вещицата. И дали ще ги приемат обратно забогателите им междувременно родители, които се отърваха от бедните си деца, за да си гледат кефа?

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.