Защо все още не се кандидатира Путин?

Путин и Ксения Собчак. Снимка: архив

Защо Владимир Путин още не е заявил, че ще се бори за нов президентски мандат на изборите през март, се пита в редакционен коментар в. „Независимая газета“.

Путин няма проблеми нито със здравето, нито с рейтинга, които да осуетят участието му в изборната надпревара. Щом при това положение човек протака нещата, откритата политика отстъпва място на политтехнологиите, пише руският ежедневник.

„Независимая газета“ изброява предимствата, които може да получи Путин от очерталото се късно включване в кампанията. Първо, в момента не го критикуват за нищо конкретно. Щабът му не е принуден да реагира на лични обвинения, най-вече от хора, които няма да съберат необходимите подписи, ЦИК ще ги отхвърли и т. н. Нищо чудно през януари в надпреварата да останат само Путин и негови „проверени“ опоненти, от които не се чакат остри критики.

Второ, щабът на Путин може би просто позволява на всички потенциални кандидати да се изкажат, а на избирателите – да преценят колко са компетентни. Тогава „драматургията е съвсем разбираема. Отначало гражданите слушат със седмици, дори месеци политици от всички цветове, уверяват се колко са безсъдържателни техните предложения, разочароват се, но ето че на арената излиза единственият „човек на делото“, т. е. Владимир Путин“, обяснява „Независимая газета“.

Печатът коментира вчерашно съобщение на неназован федерален служител пред „РБК“, че Путин вече е взел решение да се кандидатира за нов президентски мандат и Кремъл обсъжда сценарии за обявяване на кандидатурата му.

Приоритетен вариант за сегашния руски лидер е самоиздигането, както заявиха източници на „РБК“ още през лятото, пише в. „Газета“.

Обществената подкрепа за Владимир Путин е „значително по-широка“ от евентуалното одобрение на властовата партия „Единна Русия“, но за всеки случай се проучва и вариантът той да стане неин кандидат.

Тази интрига е безинтересна за повечето жители на Русия, казва политологът Алексей Макаркин пред онлайн изданието Полит.ру. „Темата все едно изобщо не засяга въпросите от реалния живот. Е, ако например президентът беше тръгнал на избори като самопредложил се кандидат, а заради това на хората им бяха вдигнали пенсиите, тогава нещата щяха да засягат реалния живот. Но иначе това не е техният живот. А някаква политика, за която хич не искат и да мислят“, коментира експертът.

„Газета“ припомня кои са вече известните кандидати на предстоящите президентски избори в Русия, сред които и лидерът на комунистите Генадий Зюганов. За него „поради възрастта му (73 г.) това най-вероятно ще са последните избори, на които той отново планира да спечели почетното второ място. По-рано самият Зюганов каза, че „Русия е изчерпала лимита си от революции“, припомня електронният вестник.

Руската „Национална служба за новини“ изброява и други бъдещи кандидати за висшия пост като телевизионната водеща Ксения Собчак, журналистката Екатерина Гордон, председателката на Националния родителски комитет Ирина Волинец, бизнесмена Сергей Полонски.

Путин продължава да мълчи за евентуалната си кандидатура, но това е разпространена световна практика сред политиците с високо доверие в страните си, посочва пред новинарския сайт анализаторът Глеб Кузнецов.

„Има желязно правило, което важи и за Путин, и за Клинтън, и за Чърчил: ако имаш висок рейтинг и си много известен, в твой интерес е да водиш възможно най-кратка кампания. Ако пък рейтингът ти е нисък и изобщо не си известен, имаш интерес да водиш кампания възможно най-дълго време. Човек с висок рейтинг и висока известност вече си е направил всички кампании с цел да постигне известност. Защо му е да проточва всичко това“, разсъждава руският наблюдател.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.