Гонят лидера на опозицията от парламента, мачкат поредния олигарх. Бандата на ГЕРБ…

Димитър Главчев. Снимка: Булфото

Това, че шефът на парламента Димитър Главчев изгони от заседание лидера на опозицията Корнелия Нинова не е хич невинна случка от политическите боричкания.
Главчев изгони Нинова, докато четеше декларация от името на групата си. И я изгони в момент, в който реши, че тя обижда премиера слънце Борисов – защото той нарича депутатите „безделници” и твърди, че сред тях има „наркотрафиканти”.
После Главчев изгони и един депутат от опозицията. Българският парламентаризъм слезе на ниво мнозинството да гони опозицията от залата.

За тази случка има хора, които се радват – нали ритат БСП-то, пада им се.
Не се чу някой политик или политическа партия да излязат с декларация, да защитят парламентаризма.
Случилото се показва, че мнозинството на ГЕРБ и техният шеф на парламента са много далеч от демокрацията. Проста, нагла банда. Бандата на ГЕРБ, облечена с власт – Ще им покажем на тия, да не се обаждат много, к’во си мислят.

Който сега се радва на случката, утре ще го изпита на гърба си. Българската политика е дълбоко увредена, откакто на небосклона й изгря премиерът слънце Борисов, който се държи точно като главатар на банда. Какъвто е и бил в миналото си.

Същия ден се случи още нещо, за което мнозина злорадстват. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество реши в късно заседание да иска

запор на фирмите на Иво Прокопиев,

заради нередности с приватизацията на „Каолин” и доходите му.
И, тъй като олигарха Прокопиев е одиозна фигура, който първо се заигра с Борисов (неслучайно сега прокуратурата го е вкарала в един кюп с бившите министри Трайков и Дянков), сега мнозина викат – хак му е.

Проблемът с Прокопиев е особен, защото приватизацията на „Каолин” е през 2000 г. и има давност, дори да има нещо нередно. Освен това през 2001-2004 г. последователно три съдебни инстанции решават, че няма незаконни действия при приватизацията на „Каолин”. Дори да има нещо нередно, има съдебни решения и давност. Тоест – Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество не може да се занимава с това. Да, ама не – занимава се. Късно вчера в. „24 часа” пусна новини от заседанието на комисията (виж тук). Ще внесе искане за запор. Но официална информация няма.

Изрично гербаджиите подчертават, че нямало да запорират издателските фирми на „Икономедия”, тоест вестник „Капитал”, сайтът „Дневник” и др. Само че това е лицемерие – в България вестници и сайтове са на загуба, грантът от фондация Америка за България не покрива всички разходи на издателската група и ако запорират другите фирми на Прокопиев, той няма да може да подкрепя финансово изданията.

Е, тогава? Кой ще се радва, като спрат „Капитал“ и „Дневник“ (или ги купи правилният издател, както стана с „Труд” и „24 часа”)? Като останат само лайнометите на Пеевски (сред които са и въпросните „Труд“ и „24 часа“ и др.)?
Ще се радват ли, онези, които злорадстват за Прокопиев, като останат един куп добри журналисти без работа? Ще им намерят ли работа в някое независимо издание?

Или удоволствието да видят смачкан одиозен бизнесмен като Прокопиев е по-важно? Хак му било, нали той подкрепяше Борисов в първия му мандат, нали водеше война против правителството на Орешарски да върне Борисов… Е, сега да му отрежат главата за кеф.

И Цветан Василев беше одиозна фигура,

радвате ли се какво му се случи? Гадната привилегирована банка я събориха, ликвидираха и прилежащата й телевизия ТВ7. Радостно, нали? Сега само правилните телевизии останаха, някой някъде нещо критично? Та един Прокопиев с някакви фирми няма да съборят. Та една BiT няма да купят…

Кой още принесен в жертва ще зарадва простолюдието?
Сашо Дончев? Газовият барон, гаден милионер. Да му закрият и на него вестника? Да спрат карикатурите на Комарницки, голям кеф, а?

Който се радва, че властта мачка Прокопиев, да не се радва, защото утре него ще смачка.
Има нагла разправа с всеки, който не свири по гайдата на Бойко и Пеевски. Дори медии, които не са на Пеевски, са притиснати до стената и слушкат. Ако не избереш моркова, удря те тоягата.
Утре няма да остане почти нищо извън контрола на Пеевски и Борисов. Само някой друг сайт. Някой друг вестник като „Прас прес”, който се продава на 100-ина места в София и на 20-ина из цялата страна.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.