Коалиция в Германия: Времето за компромис бързо изтича

Ангела Меркел.

Макар да са в последните си часове, проучвателните преговори, които се водят в Берлин, не са за хора със слаби сърца.

От почти месец Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел, неговата сродна баварска партия – Християнсоциалният съюз (ХСС), подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП) и партията „Съюз 90/Зелени“ взаимно се проучват, за да определят дали в Германия за първи път ще бъде съставена т.нар. ямайска коалиция на федерално ниво.

В кафенета, влакове и дори на масата в кухнята много германци недоволстват, че е крайно време страната, която е опора на европейската стабилност, най-сетне да има функциониращо правителство. Все пак изборите бяха на 24 септември. Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер неотдавна обърна внимание на това усещане за политическа безизходица. „Ние не си правим услуга, като скандализираме дисонанса и бързаме да окачествяваме всяко забавяне като неуспех“, каза той, призовавайки гражданите да се успокоят и да бъдат търпеливи.

Това търпение е подложено на изпитание. Предвижда се последният ден на проучвателните преговори да продължи до късно довечера, за да бъдат обсъдени многобройните въпроси, които остават нерешени на масата за преговори.

Проблемна тема 1: убежище, имиграция и събиране на семейства

Въпросът каква позиция да заеме новото правителство по имиграционната и бежанската политика е особено спорен. След много вътрешни борби ХДС и ХСС се споразумяха новото правителство да следва общ „стандарт“, допускащ не повече от 200 000 нови имигранти в Германия годишно въз основа на хуманитарни причини. СвДП предлага целеви коридор между 150 000 и 250 000 на година.

Великодушна политика, позволяваща в Германия да идват семейства в широк състав, не се вмества в никой от тези модели. За разлика от тях Зелените призовават на бежанците с ограничена „допълнителна подкрепа“ да се позволи да довеждат в Германия преките си роднини, след като пристигнат. Партията твърди, че подобен ход ще възпре трафика на хора.

Правителството в оставка беше замразило темата за събирането на семействата за следващите две години. ХДС и ХСС искат този мораториум да бъде удължен. Това са подстрекателски думи за Зелените. Въпросът предизвиква допълнително разделение, защото се посочват много различни бройки за това колко хора може да бъдат допускани в резултат на това. Някои казват, че вероятно между 50 000 и 70 000, а според други оценки бройката може да е от порядъка на стотици хиляди.

СвДП казва, че ще даде съгласието си само ако бъдат изпълнени определени условия. ХДС няма никакво желание за компромис и предпочита да изпрати сигнал, че бъдещата имиграция в Германия ще бъде строго контролирана. Остава неясно как ще бъде решен въпросът.

Проблемна тема 2: защита на климата

Въпросът за защита на климата е също толкова заплетен. Макар и четирите партии по същество да признават целите на Германия за защита на климата, те имат големи разногласия за прилагането. Зелените, които са загрижени за околната среда, призовават за незабавно затваряне на 20 от захранваните с въглища електроцентрали в Германия, а ХДС и СвДП казват, че този ход е неразумен от икономическа гледна точка и може да бъде опасен.

Тук също има битка за числата и за това как те да бъдат тълкувани. Зелените твърдят, че емисиите на въглероден диоксид трябва да бъдат намалени с между 90 и 120 милиона тона, за да бъдат постигнати целите на Германия за климата до 2020 г. ХДС и СвДП казват, че числото е много по-малко – някъде между 32 и 66 милиона тона.

СвДП и ХДС повече от всички останали също така продължават да предупреждават за заплахата от прекъсвания на електричеството, в случай че електроцентралите спрат да работят. Но ХДС и СвДП казват, че може да бъдат готови да затворят половината от захранваните с въглища електроцентрали, които Зелените искат да бъдат закрити.

Зелените продължават твърдо да настояват евентуална ямайска коалиция да започне постепенно спиране на автомобилите с вътрешно горене, въпреки че наскоро отстъпиха от предишното си искане никакви автомобили с вътрешно горене да не бъдат регистрирани в Германия след 2030 г. Отказването им от това искане обаче по никакъв начин не прави преговорите по-лесни. Лидерът на СвДП Кристиан Линднер настоя, че „преди всичко все още няма съгласие по това, че не може да се поставят ограничения върху индивидуалните възможности за движение“.

Проблемна тема 3: ЕС и политиката на еврозоната

Друг въпрос, който изниква в последния етап, е как да бъде структурирана европейската политика на Германия. Дали републиката да продължи да работи за разширяване на еврозоната, дори да е възможно това да означава значително увеличаване на взаимната отговорност за спасяване?

СвДП е твърдо против каквото и да е бъдещо спасяване на страни, които се вкарват в бедствено положение, какъвто беше случаят с Гърция. Партията също така изразява съпротива срещу призива на френския президент Еманюел Макрон за бюджет на еврозоната. За разлика от нея Зелените подкрепят идеите на Макрон за реформа както в еврозоната, така и в ЕС.

Проблемна тема 4: колко предизборни обещания могат да бъдат изпълнени?

Въпросът за това колко пари на данъкоплатците би могла да похарчи новата ямайска коалиция също предизвиква разногласия. Допълнителният данък солидарност – или т.нар. „соли“ – е важен пример. Данъкът беше въведен за финансиране на инфраструктурата и развитието в бившата Източна Германия след обединението, но СвДП настоява той да бъде премахнат през 2019 г. ХДС казва, че иска постепенно да спре плащането на допълнителния данък, който носи милиарди евро в държавната хазна всяка година. Зелените искат да запазят данъка, като твърдят, че в противен случай финансирането за важни инвестиции в образованието и цифровизацията ще бъде недостатъчно.

Първоначални бюджетни оценки загатват, че ямайският квартет предвижда около 100 милиарда евро (117 милиарда долара) за нови разходи. Ако страната иска да поддържа балансиран бюджет – нещо, за което са съгласни всички партии, тогава ще трябва да бъдат замразени редица любими проекти. Данъчни оценители обаче наскоро нанесоха удар на проучвателните преговори, като изчислиха, че федералното правителство вероятно ще има данъчен излишък от около 30 милиарда евро.

Голям залог
Времето за компромис бързо изтича. Най-късно утре (петък, 17 ноември) трябва да бъде оповестен общ документ, очертаващ основата за черно-жълто-зелено коалиционно правителство. После и четирите партии възнамеряват да представят документа на своите партийни комитети с надеждата да получат одобрение за започване на официални преговори. Със сигурност може да се каже, че след развръзката на 29-ия ден* ще станат ясни още много неща.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.