Топ 20 на най-продаваните водки в света

Само те надхвърлят 1 милиард бутилки годишно

Водка има за всякакви социални слоеве, пие се и по скъпи барове, и вкъщи, и на улицата. Снимка: Алко фен

За водка годишно отива толкова зърно, колкото за изхранването на една средна държава. Това показват най-груби сметки за първите по продажба марки.
Разбира се, водка се прави от различни суровини, не само от зърно. И от картофи, и от цвекло, и отпадъци от захарното производство. Всеки захарен завод е свързан с производство на спирт.
Но според повечето ценители истински хубавата водка е зърнена.
Работата с водката е, че се прави от чист спирт 96 градуса, който се филтрира, омекотява с различни средства и добавки и се бутилира като 40-градусов или 37,5-38 градуса – в някои страни. Така трудно може да се познае от какво е произведена една водка.
И без друго повечето водка в западния свят се изпива в коктейли, така че има малко значение от какъв спирт е, стига да е чист. Някои поставят въпроса за суровината, като рекламират водките си „без глутен”, но според повечето специалисти в чистия спирт няма следи от глутен. Само при уискито има известни следи, но става дума за части на милион, което е практически нищо (това е цяла отделна тема, за която ще пиша по-нататък – бел. авт.).
Повечето водки в тази класация тук се рекламират като 3, 5, 6 или 7 пъти дестилирани, а после многократно филтрирани през въглен и др. видове филтри.
Години наред класацията за най-продавана марка водка води „Смирноф”, а на второ място е „Абсолют”. Тенденциите за водката въобще, в конкуренция с други видове концентрати, бяха негативни в последните няколко години. Има последователен лек спад, констатира онлайн изданието „Спиритс бизнес” (thespiritsbusiness.com). Но през 2016 г., въпреки незначителния спад при двете водещи марки „Смирноф” и „Абсолют”, много нови марки показват растеж и водката като цяло закрепва положението.
В класацията прави впечатление присъствието на нови марки, появили се на пазара в края на 90-те и дори към 2005-2008-а година. Не е изненада широкото присъствие на руски водки в топ 20, също и на полски и украински.
Ето списъкът с първите 20 марки по продажби в цял свят, с данни за 2016 г. от онлайн изданието „Спиритс бизнес” (thespiritsbusiness.com). Данните традиционно се дават в 9-литрови каси, въпреки че марките се пакетират в каси по 6 или 12 бутилки по 0,7 л, също и в 0,5-литрови и в 1-литрови бутилки.

Повечето водка в Западния свят се изпива на коктейли. Снимка: фирмен сайт

1. Smirnoff
25,50 млн. каси = 327,8 млн. бутилки 0,7 л
Марка на английската компания „Диаджио”. Водката е основана в Русия, след 1917 г. основатели емигрират и започват да я произвеждат в различни страни из Европа по оригинална тяхна рецепта с многократна филтрация през въглен. Днес се произвежда в Индия, Ирландия, Бразилия, Хондурас, Албания, Монголия, Латвия, Филипините, Италия, Великобритания и САЩ. Суровината е зърно, възможно е да не е еднаква във всички страни производители, но технологията за многократна филтрация е стандартна, за да се получи характерното много леко тяло и вкус. Според някои източници в суровината преобладава царевицата. Произвеждат се множество разновидности, ароматизирани, с плодови сокове и др. В посочения брой годишно производство влизат само високоалкохолните разновидности от 35 до 50 градуса. С марката Smirnoff се произвеждат и нискоалкохолни питиета. Само за високоалкохолните разновидности отиват към 250 хил. тона зърно годишно.
Потомци на фамилията Смирнов в Русия през 1990 г. започнали производство на водката по традиционната рецепта с името изписано по руски по стария правопис „Смирновъ” и с уверението, че това е единствената истинска руска водка на фамилията. И с поредица съдебни дела се стигнало до решение, с което е забранена продажбата на водка Smirnoff в Русия. Към 2006 компанията „Диаджио” сключва договор за джойнт венчър с руската марка „Смирновъ” и въпросът е разрешен. Руската марка не влиза в бройката на Smirnoff и е извън тази класация.

2. Absolut
11 млн. каси = 141,4 млн. бутилки 0,7 л
Широко известна водка, притежавана от френската компания „Перно Рикар”, произвеждана в Швеция от 1979 г. Традиционно в челото на продажби на високоалкохолни напитки. Суровината е пшеница. Годишно се произвеждат над 90 млн. литра от началото на този век, като за целта отиват над 100 хил. тона т. нар. зимна пшеница.

3. Хортиця (Khortytsa)
7,51 млн. каси = 96,55 млн. бутилки 0,7 л
Украинска водка, излязла на трето място в класацията в последните няколко години. Суровината е пшеница. Произвежда се от 2003 г., към момента в 7 разновидности.

4. Żubrówka
7,1 млн. каси = 91,28 млн. бутилки 0,7 л
Добре известна полска ръжена водка, традиционно произвеждана от няколко века, с ароматизиране от тинктура от трева „зубровка”.

5. Krupnik
4,4 млн. каси = 56,57 млн. бутилки 0,7 л
Полска водка, традиционно произвеждана с това име от няколкостотин години в Полша, Беларус и Литва, подсладена с мед и ароматизирана. Има много рецепти за нея. Сегашното производство в Полша на компанията „Белведере” е в няколко разновидности, повече или по-малко подсладена. Бързо се изкачва до втората в Полша и пета в света.

6. Svedka
4,4 млн. каси = 56,57 млн. бутилки 0,7 л
Шведска вода, която от 2007 г. е собственост на американската компания „Констелейшън брандс”. Името е комбинация от думите шведска и водка. Суровината е пшеница.

7. Пять озер (Pyat Ozer)
4,2 млн. каси = 54 млн. бутилки 0,7 л
Руска водка, която се произвежда в Сибир, недалеч от 5 езера в тайгата, на границата на Омска и Новосибирска област. За производството се използва вода от тези езера. Заводът производител е основан 1993 г., произвежда още 3 марки водка. Суровината е зърно, без да са ясни подробности.

8. Grey Goose
3,98 млн. каси = 51,2 млн. бутилки 0,7 л
Френска водка от зимна пшеница, произвежда се от 1997 г., замислена предимно за американския пазар. Марката е собственост на компанията „Бакарди” от 2007 г.

9. Skyy
3,9 млн. каси = 50,1 млн. бутилки 0,7 л
Американска водка, произвеждана от 1992 г. от клона на италианската компания „Кампари” в САЩ. Замислена предимно за коктейли. Използва се хранителен спирт, произведен в САЩ, който многократно се филтрира и разрежда с обработена вода до 40 градуса, а за някои страни като ЮАР 43% и Австралия 37,5% алкохол.

10. Беленькая (Belenkaya)
3,72 млн. каси = 47,8 млн. бутилки 0,7 л
Руска луксозна водка, от спирт от „висококачествени хранителни суровини”, както се рекламира, според някои източници от малц. Производителят твърди, че спиртът минава през 9-степенен процес на пречистване, включително през 13-метров въглен филтър, и се използва вода от артезиански кладенци. Добавки на мед, захар, в обичайните за чиста водка малки количества.

Водка има за всякакви социални слоеве, пие се и по скъпи барове, и вкъщи, и на улицата. Снимка: Алко фен

11. Magic Moments
3,63 млн. каси = 46,67 млн. бутилки 0,7 л
Индийска водка от зърно, тройно дестилирана.

12. Мороша (Morosha)
3,47 млн. каси = 44,6 млн. бутилки 0,7 л
Украинска водка от производителя на „Хортиця” (№3 – виж по-горе). Рекламират я с подробности за чистата изворна вода от Карпатите, а за суровината казват само „зърнен спирт”. Има 5 разновидности, ароматизирани и чиста.

13. Stolichnaya (Столичная)
3,47 млн. каси = 44,6 млн. бутилки 0,7 л
Стара марка руска водка, произвежда се от 1901 г., позната у нас от времето на СССР, популярна на Запад като „Столи”. Суровината е пшеница и ръж, с вода от артезиански кладенци.

14. Русский Стандарт (Russian Standard)
3,3 млн. каси = 42,43 млн. бутилки 0,7 л
Произвежда се от 1998 г. от зимна пшеница, луксозни разновидности „Платинена” и „Империя” се продават на Запад от 2001 и 2004 г. Многократно филтрирана през кварцови и въглени филтри.

15. Soplica
3,1 млн. каси, 39,85 млн. бутилки 0,7 л
Стара полска водка от края на 19 век, но се произвежда като съвременна индустриална марка от 1920 г. Произвежда се в над 10 варианта, ароматизирана, подсладена, чиста.

16. Finlandia
3,01 млн. каси = 38,7 млн. бутилки 0,7 л
Известна финландска водка, произвеждана от 1970 г., от ечемик и ледникова вода. Започнала като държавна компания, вече е собственост на американската „Браун Форман корпорейшън”. Има разновидности, ароматизирани с различни плодове.

Традиционни мезета за водка по руските обичаи. Снимка: фирмен сайт

17. Red Square
2,96 млн. каси = 38,05 млн. бутилки 0,7 л
Английска зърнена водка, 7-кратно дестилирана, както се рекламира.

18. Medoff
2,93 млн. каси = 37,67 млн. бутилки 0,7 л
Украинска водка от зърнен спирт, която се пречиства със специална технология с пчелен мед.

19. Burnett’s
2,9 млн. каси = 37,28 млн. бутилки 0,7 л
Американска водка, произвеждана в Кентъки. Има близо 30 ароматизирани разновидности.

20. Zoladkowa Czysta De Luxe
2,65 млн. каси = 34,07 млн. бутилки 0,7 л
Полска водка, произвежда се от 1950 г., с билкови настойки, 36 градуса алкохол.

Следващите по продажби се нареждат френската пшенична водка „Pinnacle”, която се бутилира в САЩ, френската водка „Cîroc” от гроздов дестилат, холандската пшенична водка „Ketel One”, и руските „Государев Заказ” (Gosudarev Zakaz) и „Зелёная марка” (Green Mark).
(Данните са за 2016 г. за 9-литрови каси, от онлайн изданието „Спиритс бизнес” – thespiritsbusiness.com).

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.