Ученият Борисов изнесе лекция… И как от кандидат на физкултурните науки стана доктор по психология

Визитка на английски на Бойко Борисов като кмет. Изписан е като инженер, доктор, генерал лейтенант, кмет. Подобна е раздавал и на български.

Борисов бил доктор. Доктор по психология. Поне така каза ректорът на УНСС, като представяше лектора Борисов.
Пред зала пълна с активисти на ГЕРБ, чиновници от администрацията, преподаватели и малко студенти, премиерът Борисов изнесе ЛЕКЦИЯ. Ако 20-минутните му типични тюрлюгювеч лакърдии могат да се нарекат лекция.

До него се пуйчеше като домакин знаменитият издател Блъсков, който покани Борисов да изнесе лекция в УНСС. Защо Блъсков кани премиера в УНСС? Не е ли редно ректорът там да го покани? Очевидно има някакви задкулисни механизми, които не знаем. Но може би е дошло време Борисов да го произведат в почетен доктор на някой университет. И са набелязали УНСС като най-подходящ.

Какъв доктор е Борисов?

На практика никакъв. През 1990 г. защитава дисертация и получава титлата кандидат на науките. Кандидат на физкултурните науки. Тогава има друга система за научни звания. След промените в закона кандидатите на науките от миналото са приравнени към доктор на науките днес. Но вече няма и категория „физкултурни науки”, затова дисертацията на Борисов е категоризирана в „психология”. И той някак изведнъж става „доктор по психология”.
Каква е темата на дисертацията му? Забележителен труд – „Психофизическа подготовка на оперативния състав на противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар”. Типична измислена тема за тогавашното Милиционерско училище, както наричаха още Школата в Симеоново. Сега е Академия на МВР.
При соца, ако някой завършил там искаше да получи и диплома на юрист, учеше после в Софийския университет. Сега същата милиционерска школа направо произвежда юристи и те пъплят стремглаво по стълбите в съдебната система. И на всички професионални юристи е ясно, че дипломата по право от тази школа е ерзац. И че сега научното и преподавателско равнище там е по-ниско от времето на соца.

А как е дисертацията

на Борисов? За дълбоката си научна разработка бил изследвал 656 пожарникари за психическа и физическа годност, „чрез тестове, наблюдения, беседи и анкети”. Покойният колега журналист Крум Благов си даде труда през 2011 г. да намери и проучи дисертацията на Борисов. Там са описани всички тези неща. Всеки да смята дали и как могат да се „изследват” 656 пожарникари, откъде ще ги намериш толкова в София и страната и колко време ще отнеме. Дисертацията има внушителен списък на използвана литература от 133 заглавия, които започват с Маркс и Енгелс („Такова беше времето”, както се изрази по подобен повод ген. Добри Джуров през 1990 г.). Има и заглавия на руски, както му е реда, а накрая на списъка има и литература на английски и немски.
„Конграчулейшънс” и „Парле ву франсе” очевидно тогава е знаел чужди езици. Или да допуснем, че Цветелина Бориславова му е превеждала на ухо в Народната библиотека, макар че към онзи момент още не са се познавали.

И така Борисов с пожарникаркото си образование от Школата в Симеоново, един ден стана кмет и си направи визитна картичка „инженер, доктор, Бойко Борисов, генерал лейтенант, кмет”. Картичката е на български и на английски, раздавана наляво и надясно. И си украсява кабинетите със снимки с известни личности – „Три папи са ме галили по главата”, както каза на английския премиер Камерън, докато му показваше снимките си в кабинета в министерския съвет.

Борисов вече е доктор по психология, както го представиха на „лекцията” в УНСС. Също и велик тенисист и футболист. Преди време издателят Неделко от сайта „Пик” организира тенис турнир, който спечели Борисов. Издателят Неделко се снима на турнира по къси гащи с тенисиста от Банкя, най-великият на всички времена.
Но сега издателят Блъсков надмина издателя Неделко – покани Борисов да изнесе ЛЕКЦИЯ. Голяма битка за място в сърцето на вожда пада…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.