Франция забрани „неутралния род“ в официалните документи

Това нововъведение е смъртна заплаха за френския език и бъдещите поколения ще ни търсят отговорност за него, предупреди Френската академия

Франция забрани използването на неутрален по род език в официалните документи, с което зарадва защитниците на лингвистичната традиция и разгневи феминистите, съзиращи в това поражение за равноправието, предаде Ройтерс.

В подчинения на множество правила френски език окончанието на част от думите показва дали те са от мъжки или женски род, а т.нар. обобщаващо изписване се използва, за да се заобиколи подобна определеност и да се придаде на думите неутралност по отношение на рода.

В бележка до министрите си френският премиер Едуар Филип забрани използването на неутрална форма, като отбеляза, че „в официалните документи формата за мъжки род е неутрална и би трябвало да се използва както за мъже, така и за жени“.

Обобщаващото изписване беше препоръчано от държавната комисия за равноправието през 2015 г. и оттогава се прилага все по-често от министерства, университети и училищни учебници.

При това изписване към корена на думата се добавят окончанията и за мъжки, и за женски род, като се отделят с точка. Например вместо „кандидат или кандидатка“ се пише „кандидат.ка“, вместо „футболисти“ се пише „футболист.ка.ки“.

Миналия месец родово-неутралното изписване беше отхвърлено от Френската академия – национална институция с вековна история и мисия да бъде пазител на езика. Това нововъведение е смъртна заплаха за френския език и бъдещите поколения ще ни търсят отговорност за него, предупреди академията.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.