Арестът на олигарх в Ница – ще се превърне ли руският елит в „патриоти по неволя“?

Сулейман Керимов в руското издание на сп. Форбс

Руският сенатор и бизнесмен Сулейман Керимов е обвинен официално от френски съдия в в пране на пари с цел укриване на данъчни задължения, предаде Ройтерс, цитирайки прокурора на Ница Жан-Мишел Претр. Именно на летището в този град 51-годишният Керимов бе задържан в понеделник.

Според руския делови всекидневник „Ведомости“ задържането на Керимов е тревожен сигнал за целия руски елит.

Ройтерс отбелязва, че френската правна система формалното обявяване на едно лице за разследвано често, но не винаги, води до предаването му на съд.

Прокурорът Претр, цитиран от ТАСС, каза, че Керимов ще трябва да предаде руския си паспорт във френската полиция и да плати на френските власти гаранция от 5 млн. евро, за да не остане в ареста. Макар че излиза на свобода, той остава под съдебен контрол и не може да напуска пределите на департамента Алп Маритим (Крайморски Алпи) до края на следствието.

При това, отбеляза прокурорът, той „трябва да се откаже от срещи и контакти с лица, чиито имена ние не можем да огласим“.

Милиардерът Керимов, който е сенатор от Дагестан – член на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента), бе арестуван в понеделник вечерта на летището в Ница във връзка със следствено дело за укриване на данъци. От Кремъл заявиха, че ще направят всичко по силите си да защитят неговите правни интереси и напомниха, че той има дипломатически имунитет.

Според руски медии Керимов е влязъл във Франция с личния си паспорт, тъй като посещението му е било частно, а не официално.

Вчера френското външно министерство заяви, че дипломатическият имунитет на Керимов се разпространява само върху неговите непосредствени длъжностни пълномощия. Според говорителката на министерството Аниес Ромате-Еспан, цитирана от Ройтерс, работа на съдията по делото е да установи дали предявените към Керимов обвинения са свързани със служебното му положение, за да бъде защитен той от дипломатическия си имунитет.

Френски съдебен източник каза, че в центъра на разследването е придобиването на няколко луксозни недвижими имота на френската Ривиера чрез фиктивни компании, което би дало възможност на Керимов да си спести данъци, дължими на френската държава, съобщи Ройтерс.

В коментар за задържането в Южна Франция на един от най-богатите руснаци руският вестник „Ведомости“ подчертава, че реакцията на Москва на действията на френските власти показва каква е разликата в подхода на различните държави към богатството на елита и спазването на законите. Това, на което в Русия се гледа през пръсти, в чужбина може да доведе до процес и затвор, изтъква вестникът.

Керимов е 21-ви в рейтинга на най-богатите бизнесмени в Русия според „Форбс“ (състоянието му се оценява на 6,3 млрд. долара). Руските власти веднага се застъпиха за сенатора, като нарекоха задържането му „лов на руски политици“, пише вестникът и отбелязва, че в момента на задържането си Керимов всъщност не е имал дипломатически имунитет, защото сенаторите могат да използват дипломатическите си паспорти само по време на официални посещения.

Разследването на Керимов и негови доверени лица е започнало във Франция още през пролетта, казва заместник-директорът на „Трансперанси интърнешънъл – Русия“ Иля Шуманов. Френските данъчни закони са много строги: наказателно дело се образува, ако неплатените данъци са над 5 процента от дължимите суми, укриването на данъци се наказва с глоби и затвор.

Конфликтът между Запада и Русия може и да е изиграл някаква роля, но не и решаваща, по скоро става дума за проверка на изтекли данни от офшорни регистратори, смята генералният директор на Руския съвет по международните въпроси Андрей Кортунов.

Задържането на Керимов е тревожен сигнал не само за него, но и за целия руски елит, свикнал да не се опасява от съдебно преследване, обобщава „Ведомости“. Имунитетът от неприятни въпроси и наказателно разследване действа само у дома, в Русия, а управляващата класа все пак предпочита да си купува имоти в чужбина.

В Русия е възможно да се симулира, че се спазва антикорупционното законодателство, но е много по-трудно да се принудят властите в Европа и САЩ да правят същото, пише вестникът и добавя, че в Русия може би някои са нервни от намерението на американските власти да подготвят до февруари 2018 г. списък на близки до Кремъл руски бизнесмени, на които може да бъдат наложени санкции.

Тогава някои представители на „управляващия елит може да бъдат принудени да станат патриоти по неволя“, пише „Ведомости“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.