Йошка Фишер пред e-vestnik: Ролята на България никак не е маловажна. Русия цака с козовете си

Останете си у дома и помогнете на страната си, съветва българите бившият германски външен министър

Йошка Фишер. Снимка: Жанина Драгостинова

Интервюто с Йошка Фишер, ексминистър на външните работи на Германия, е направено във Виена в средата на ноември, по време на конференцията „Условия за създаване на международна солидарност”, по случай 25 години от основаването на Институт за науките за човека. Фишер участва в панелната дискусия „Солидарността и международните институции”, заедно с Бронислав Геремек, бивш външен министър на Полша и настоящ член на Европейския парламент.


– Г-н Фишер, току-що казахте, че Русия се стреми да отслаби Европейския съюз, а Европа вместо да противодейства и да се защити, едва ли не я носи на ръце. От почти една година България е член на ЕС, но също така все още под сянката на Русия. Къде виждате мястото на България?

– Русия играе с картите, които има и цака с козовете, които притежава. Така че няма за какво да обвиняваме Русия. Моите упреци бяха повече към ЕС, защото това е негова слабост. Процесите по изработването на Конституция боксуват и би трябвало ЕС сам, и то възможно най-бързо, да разреши проблемите си. Не виждам защо точно в това отношение трябва да отделим България. Проблем за ЕС е, че Путин сключва двустранни договори с всяка отделна страна. Това го прави не само България, правят го и другите страни. В този смисъл трябва да се изработи обща европейска политика, при която националните интереси малко да отстъпят, напред да излязат общоевропейските и така да не се дава възможност на Русия да играе срещу целия Европейски съюз.

– Как обаче това да се обясни в отделните страни? Ето, България има дългогодишни, традиционни отношения с Русия…

– Да, така е, но всяка европейска държава има дългогодишни, традиционни отношения с Русия. Същото важи и за Германия. Това трябва да се има предвид, когато се изработва общата стратегия. Ако Европа продължи да позволява на Русия да я разцепва, в един момент Русия ще си изиграе картите и тогава ЕС ще бъде изправен пред ситуацията да не може нищо повече да промени.

– Означава ли това, че България трябва да заеме по-твърда проевропейска позиция и съответно антируска?

– Какво ще прави България, си е нейна работа. Това, което мен ме интересува, е общата европейска позиция, за която е крайно време да бъде изработена и след това спазвана от всички.

– Казахте още, че когато се говори за сигурността на Европа, обикновено освен Русия се споменава и Турция. Критикувахте ЕС, че с действията си е направил така, проевропейски настроените турци напоследък все повече да се отчуждават от ЕС. Ние сме съседна на Турция страна. Каква би могла да бъде ролята ни?

– Да, България има обща граница, освен това исторически е свързана с Турция, така че ролята, която има да изпълнява, никак не е маловажна. За ЕС е от голямо значение къде ще бъде югоизточната му граница – на Черно море или още по-нататък. В този смисъл мнението и действията на България са от изключително значение за ЕС. Действително Турция беше много проевропейска настроена, но Европа я отблъсна. И понеже Турция е горда държава, сега се получава това разминаване в позициите.

– Могат ли малките държави да изпълняват големи роли или това е напълно изключено?

– В рамките на Европейския съюз всяка страна изпълнява определена роля. По правило малките държави играят по-важните роли, но разбира се, тежестта на малките и големите държави е различна. Нали това е същността на ЕС – всички да са равнопоставени, ако и да има разлика в тежестта на думата на едните, и на другите.

– В последната си книга „Червено-зелени години. Германската външна политика от Косово до 11 септември” споменавате нашия бивш външен министър Надежда Михайлова…

– Работихме много добре…

– Разкажете по-подробно за описания от вас случай.

– Става дума за практическите измерения на кооперативната работа. Тогава тя ни даде информация за плана „Подкова”, според който сърбите бяха започнали етническото прочистване и това даде повод за нападението на НАТО.

– Това грешка ли беше?

– Не, в никакъв случай. Общи действия на държави-съюзници. Войната отдавна бе започнала и подаването на тази информация бе доказателство, колко добре можем да работим заедно. В конкретния случай данните не бяха съвсем прецизни, но от друга страна при създадената ситуация двете правителства трябваше да си сътрудничат и те го правеха. С Надежда Михайлова продължавам да работя добре. Онзи ден се видяхме в Берлин.

– Това е петата ви книга. По време на Франкфуртския панаир на книгата дори бяхте със статут на звезда. Дори прочетох в един немски вестник, че писателите трудно се забелязвали от бодигардовете на Йошка Фишер. В коя среда се чувствате по-уютно – на писателите или на политиците?

– Напоследък пиша много. Вече не правя политика, а я анализирам и това ми доставя огромно удоволствие. Смятам така да продължавам.

– Но в Германия се говори за връщането ви на политическата сцена?

– Не, нямам повече такова желание. За мен политиката е минало.

Йошка Фишер и авторката на интервюто Жанина Драгостинова. Снимка: личен архив

– Къде се наслаждавате повече на властта – като правещ политика или като пишещ за нея?

– Не бих разделил така нещата. Всичко си има своето време.

– В момента един от важните въпроси и за правещите европейската политика, и за пишещи за нея, е този за миграцията. Източна Европа се опразва от умове, а пък Западна се задръства от евтина работна ръка, идваща от Изтока. Имате ли решение?

– Това са проблеми на трансформацията на Европа. В обединена Европа би трябвало да е без значение къде точно живееш. Това, което се случва сега в Източна Европа, преди време наблюдавахме в Испания и Португалия. Но мина време и условията на труд се изравниха и младите испанци и португалци вече не искат да напускат страните си. Затова моят съвет е: останете си у дома и помогнете икономиката във вашата държава да си стъпи на краката!

– Да, но младите хора не могат да измерват личния си живот с този на развитието на Европа. Те бързат, така че едва ли ще повярват на думите ви?

– Не е въпрос на вяра, а на икономическо развитие. И щом вече сте член на ЕС, това със сигурност ще се отрази благоприятно. Да, ще отнеме време, но в случая търпението е по-доброто решение от прибързването. Когато бях млад, аз също исках да напусна Германия.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.