Частните (лични) банкери – как работят и защо Мартин Петров изгоря с 3.8 млн. лв.

Това не е единственият случай за кражба от сметки на клиенти, случвало се е в много банки

Левон Хампарцумян. Снимка: от тв екрана

Миналата седмица нашумя новината за откраднатите спестявания от 3.8 милиона на футболиста Мартин Петров и отказа на Булбанк да възстанови сумата. Схемата е измислена и приложена от служителка на Булбанк, която е била „личен банкер” на бившия ни национал (според вестник „24 часа”).

В какво се състои работата на този личен банкер и какво да очакваме от него?

В някой банки те се наричат също така частни банкери и бяха „измислени” малко преди кризата от 2008. Идеята им от самото начало беше маркетингова – да се четка егото на клиента и да се внушава някакво „персонално” отношение към „специален” клиент. Създадоха се цели отдели, назначиха се предимно младежи и девойки с приятна визия и добра комуникация, приеха се критерии какви хора трябва да имат лични банкери, но правомощията им бяха оставени на заден план. В повечето случай критерий беше месечният доход. В различните банки различен, но няма да сгрешим ако кажем, че всеки с чист месечен доход над 4000 лв. попада в тази таргет група.

В интерес на истината личните банкери в чужбина работеха добре. Ползвах веднъж такъв в Лондон и останах очарован. Когато не знаеше нещо и не беше сигурен, ставаше от бюрото и се извиняваше, отиваше да пита някого и се връщаше с писмени инструкции. Беше около 50-годишен. При него се записваше час и имаше малък кабинет. Само в най-големите клонове имаха такива служители. Таргетът им беше хора с бизнес.
За пример ще дам NATWEST BANK, където в централата имаше едва един частен банкер, който беше и шеф на останалите частни банкери, но даваше консултации. Говорим за Лондон и онзи мащаб на бизнеса.

Но да се върнем в България. Частни (лични) банкери имат почти всички банки – „Уникредит Булбанк”, „Пощенска”, ДСК… Дори бързите кредити рекламират някакъв вид „личен финансов консултант” (в рекламата мисля че се казваше Георги), който в работното си време е консултант-продавач, но във вашия случай ще бъде новият ви финансов гуру.

Какво личният банкер?

Той е длъжност на заплата + % в банката. Той е млад и симпатичен, минал е доста обучения, но… не разбира реално от нищо конкретно. Ако трябваше да е компетентен и да предлага  „персонални решения”, то това би следвало да бъде – потребителски кредити, бизнес кредити, жилищни и ипотечни кредити, кредитни карти, спестовни депозити, интернет банкиране, пенсионно осигуряване, инвестицонни фондове, застраховане и каквото още можете да се сетите, свързано с предлаганите от банките услуги.

Нека не забравяме все пак, че това са млади хора, а общия случай за всички тези неща в банката има цели отделни дирекции и отделни хора, които разбират само от едно нещо.
При личните банкери има текучество. Както във всяка друга активна търговия, човек се „изхабява”. Ако сте се занимавали с продажби, знаете за какво говоря. Затова се подбират млади „обещаващи” кадри, които имат хъса и желанието да преобърнат света. Сега е модерно да се казва – „да се доказват”. Това обаче е до време. Човек се изморява и сменя работата си.

Това се е случило и с „личната банкерка” на Мартин Петров. Просто е решила да „капитализира” трудовия си стаж с 3.8 млн. лева. За съжаление обаче,

това не е единственият подобен случай на кражба

на пари от сметки на клиента, извършени от служители на банката. При мен пристигат доста подобни сигнали, но за първи път в медиите се споменава име на банка, в случая – „Уникредито Булбанк”. Това се е случвало и с ДСК, и с „Алфабанк”, и с „Пощенска банка”, и с „Инвестбанк”…

Проблемът в този случай е, че сумата е много голяма, а притежателят е известен футболист. Такава сума няма как просто да бъде възстановена от банката, без решение на колективен орган. А това е бавно заради лимитите на одобрение на плащанията на толкова големи суми. Най-вероятно възстановяването ще трябва да получи одобрение от Италия. Виж, ако има съдебно решение, е друго. Тогава акционерите няма да заподозрат директорите в източване на банката.

Когато си акционер в банката,

логиката е следната:

„Значи имаме една бивша служителка, която ще бъде съдена за измама в размер на 3.8 млн. лева. Като ви знам съдебната система, срещу 500 000 лева ще е невинна и на свобода.

От друга страна ти си изпълнителен директор (говорим за Левон Хампарцумян) и назначаваш и контролираш всичко в банката. Изглежда ми доста подозрително 3.8 млн. лева да напуснат банката без твоето знание и съгласие. Или си ти, или някой, когото си назначил. 3.8 млн. са достатъчно, за да има за всеки по веригата, но в крайна сметка това са моите пари. Искам разследване на случая и становище на прокуратурата, за да съм сигурен, че няма да се повтаря и че не сте замесени. А ако има замесен, да е ясно кой е той!”

Гледах напъните на Хърсев и Каролев, които се опитаха да загатнат, че Мартин Петров може да е участвал в кражбата на собствените си пари, но да ви кажа честно, когато става дума за банки, точно на тези двамата им нямам никакво доверие. Единия даже съм го хващал в некомпетентност, а не незнание, но така или иначе намесата им беше чист пиар, а медиите с удоволствие го отразиха.

Алтернативата на частния банкер

Когато искате прясна вода, се разхождате до извора. Така е и с банките. Когато искате обслужване, потърсете най-компетентния, до когото може да имате достъп. ВЪВ ВСИЧКИ БАНКИ ТОВА СА ШЕФОВЕТЕ НА КЛОН. Не че няма и по-компетентни, но Вие нямате достъп до тях. А по-нагоре в банковата йерархия става и разделение на отделите. Всеки е компетентен по своите си продукти. Единствено шефовете на клонове имат поглед над всичко. Имат и правомощията да звъннат където трябва и да получат каквато информация е нужна.

Хубавото е че си имат и план. Месечен план за продажби. Ако го изпълнят, получават бонус. Затова те ще направят всичко, за да ви привлекат за клиент. За съжаление понякога правят малко повечко от всичко. Но тук идваме ние – кредитните консултанти. Най-малко ще Ви кажем кой шеф на банков клон няма да скрие информация от вас или кой е по-компетентен.

Така работят на практика и личните банкери. Когато не знаят нещо, звънят някъде и питат. Проблемът е, че те нямат практиката на шефовете на банкови клонове. А и както казах повечето са млади и амбициозни, също с месечен план за продажби. Не е добра комбинация според мен.

От мен успех в банкирането и се пазете. Помнете, че не сте застраховани нито Вие, нито спестяванията Ви в банка. И в сейфовете не е по-безопасно, но за това друг път.

От kendov.com

БългарияМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.