Саудитска Арабия: Дерадикализация сред петзвезден лукс

Ройтерс

Плувният басейн в Центъра за дерадикализация. Снимка: официален сайт

Вътрешен басейн, слънчеви тераси и обслужващ персонал в ливреи: този център в Рияд прилича на петзвездно ваканционна заведение, но всъщност е структура за дерадикализация на джихадисти.

Като преходна степен между затвора и свободата този удобен комплекс е символ на спорна саудитска стратегия за превъзпитание на джихадисти, който залага на идеологическо оздравяване вместо на принуда.

Центърът за съвети и ориентация „Мохамед бин Найеф“, който се ръководи от религиозни лица и психолози, има за цел да възпре излежали присъдата си хора да се върнат към джихада.

„Наблягаме на коригиране на погрешните им схващания“, подчертава един от директорите на центъра Яхия Абу Магайед, докато ни развежда с количка за голф из обширния комплекс с палмови дървета.

Там са настанени бивши членове на Ал Каида или талибаните в редица ниски сгради с широкоекранни телевизори насред изрядно поддържани морави. Там те се разхождат свободно по бели роби.

Имат достъп до добре оборудвана спортна зала, апартаменти за брачни посещения и клиника.

„Правим така, че „бенефициентите“ да имат усещането, че са нормални хора и все още имат възможност да се върнат в редиците на обществото“, обяснява Абу Магайед и добавя, че центърът избягва да ги нарича затворници или задържани.

Саудитска Арабия отдавна е обвинявана, че изнася радикална сунитска доктрина, известна като уахабизъм, но принцът престолонаследник Мохамед бин Салман, новият силен човек в страната, сега се стреми да ограничи влиянието на ултраконсервативните духовници в кралството, което няколко пъти бе засегнато от приписвани на екстремисти нападения.

Мохамед бин Салман освен това създаде в Рияд военна коалиция от 40 мюсюлмански страни, като се закле „да заличи екстремизма от лицето на земята“.

Центърът за рехабилитация, през който от 2004 г. са преминали над 3300 екстремисти, включително бивши затворници от Гуантанамо, има „равнище на успеваемост 86 процента“, похвали се Абу Магайед.

Според него това е процентът „бенефициенти“, които не са се върнали към джихадизма десет години след излизането си. Сред другите някои са проявили само признаци на „отклонение“, а само минимален брой отново са станали джихадисти.

Американски експерт по тероризма, който внимателно е проучил тази програма, смята, че степента на рецидиви всъщност е по-висока и се опира на медийни съобщения за появата на бивши обитатели на центъра по джихадистките бойни полета.

Друг експерт, Джон Хорган от Университета на щата Джорджия в САЩ, обяснява, че „е невъзможно да се установи каква прибавена стойност дава тази програма за намаляването на заплахата от връщане към тероризма“.

Все пак, казва той, „саудитците трябва да бъдат похвалени, че опитаха нещо различно. Те бяха едни от първите, които опитаха словесна терапия с терористи.“

По време на посещението си АФП получи разрешение да интервюира „бенефициенти“. При опит за контакт двама брадати мъже обаче отказаха да разговарят.

Някои експерти са против този „мек метод“ на грижи за джихадисти с кръв по ръцете, но саудитските официални представители подчертават, че заплахата от наказание се запазва.
Хората, които отказват да се променят след прекарани най-малко три месеца в центъра, са върнати към нормалната съдебна процедура, уверява Абу Магайед.

Обаче „не можеш да обезвредиш тероризма със сила. Само идеите могат да се борят с идеи“, казва психологът от центъра Али ал Афнан.

Центърът се опитва да затрудни завръщането към насилие, като насърчава семейните връзки, браковете и ражданията. Използва се и терапия с изкуство.

Сравняването на картини, нарисувани в началото на престоя с направени по-късно позволява да се измери психологическото развитие на обитателите, отбелязва Абу Магайед.

Той показва една от първите картини на един мъж, която според него изразява мрачни „нагласи от Гуантанамо“ с пръски оранжево, цвета на гащеризоните на задържаните в печално известния американски затвор.

На по-късна картина по-уверените движения с четката и по-цветните проблясъци изразяват надежда според Абу Магайед.

По време на интервюто с АФП психологът Афнан по едно време прекъсва разговора, за да отговори на телефонно позвъняване.

Обажда му се поправил се бивш джихадист, ветеран от Афганистан, който сега е женен и баща на няколко деца, който иска съвет за възобновяване на университетско следване, казва той.

„Този човек е нашият модел за подражание. Чудесен пример за причината хората да заслужават втори шанс“, споделя той.

Още по темата: Франция иска Рияд да спре да финансира екстремисти

Франция ще даде на Саудитска Арабия списък с екстремистки фондации, за да спре Рияд да ги финансира, както „се ангажира престолонаследникът Мохамед бин Салман“. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за телевизия „Франс 24“ и Радио Франс ентернасионал.

Париж ще организира през февруари конференция, на която да бъде обсъден проблемът с финансирането на терористични групировки и там ще бъде повдигнат този въпрос, каза държавният глава.

„Никога не го е правил публично, но когато отидох в Рияд Мохамед бин Салман се ангажира, ако можем да му предоставим списък, да спре финансирането. Вярвам му, но ще следя какво ще направи. Доверието се гради на резултати“, добави той.

Саудитска Арабия финансира организации, чийто надзорен орган, базираната в Мека Мюсюлманска световна лига, от десетилетия е обвинявана, че разпространява уахабизма по света, отбеляза Ройтерс.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман цели да модернизира кралството и да се придържа към по-отворена и толерантна интерпретация на исляма.

Макрон, който е в Абиджан за среща на върха ЕС-Африка, заяви в интервюто, че е поискал обещания за спиране на финансирането на екстремистки организации от Катар, Иран и Турция.

Френският лидер ще посети Доха на 7 декември, където ще обсъди регионалните отношения и може да подпише военни и транспортни споразумения, включително за продажбата на 12 или повече изтребителя „Рафал“. Той допълни, че все още възнамерява да отиде в Иран догодина, но иска да е сигурен, че има обсъждане и стратегическо споразумение по балистичната ракетна програма и регионалното му влияние, посочи Ройтерс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.