Европейският съд брани циганите в Чехия

В Чехия има положителни примери за интеграцията на ромите. Групата Gipsy.cz е автор на хита на лято 2007 в Чехия „Рома хип хоп“, който е смес от циганска музика и рап. Снимка: Чешка национална телевизия

В Страсбург бе осъдена дискриминацията на ромите в чешката образователна система и това мобилизира протестиращите срещу „специалните“ паралелки, които съществуват в Чехия и в други страни от Централна и Източна Европа.
В четвъртък миналата седмица Европейският съд за правата на човека призна, че към 18 ученици от Острава, Източна Чехия, е било проявено дискриминационно отношение, защото са роми. „В правно отношение това е като земетресение, чиито вторични трусове ще се усещат години наред“, заяви Джеймс Голдстън, нюйоркски адвокат, който отговаря за Законодателната програма на фондация „Отворено общество“.
С 13 на 4 гласа съдът постанови, че е нарушен чл.14 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява всякаква дискриминация. Всеки от жалбоподателите получава 14 000 евро за морални щети и разходи по делото.
В съдебното решение се признават усилията на чешкото правителство, но се изтъква, че „извънредно много“ роми са изпратени да учат в „специални училища“, в които се приемат умствено изостанали деца или деца, които не са в състояние да следват нормалната учебна програма.
В Чехия над половината млади роми са изпращани в такива училища. Вероятността ром да се озове в подобно училище е 27 пъти по-голяма, отколкото за всяко друго дете, сочат данни на Европейския център за правата на ромите (ЕЦПР).
В решението си съдът подлага на съмнение и валидността на тестовете, въз основа на които се изпращат децата в такива училища. Освен това съдът счита, че съгласието на родителите не е достатъчно. Същевременно съдът приема неофициалните статистически данни, представени от жалбоподателите.
„Това е огромна крачка напред в борбата срещу дискриминацията“, заяви директорката на ЕЦПР Вера Егенбергер на пресконференция в Прага, организирана, по нейните думи, „за да се даде възможно най-голяма публичност на това историческо съдебно решение“.
Според Джеймс Голдстън, съдебното решение наистина има решаваща роля. „В него ясно се казва, че ромските деца трябва да имат същия достъп до качествено образование като останалите деца“. Освен това в него се признава, че същите трудности съществуват и в други европейски държави, казва той. Според ЕЦПР практиката на „физическо отделяне“ на ромите в системата на образованието е преобладаваща в България, Румъния, Словакия и Унгария, независимо дали това се извършва чрез специални училища, отделни паралелки или „училища гета“, където мнозинството от децата са роми.
В Словакия всеки втори ром е „погрешно“ насочен към специално училище, сочи публикуван миналата седмица в Братислава доклад на Амнести интернешънъл. Само 3 процента от словашките роми получават средно образование и само 0,3 процента – университетска диплома.
Освен това положението на ромите в Словакия се е влошило след края на комунизма през 1989 г. Броят на децата, които ходят на детска градина, рязко спада от 166 582 до 1180 между 1988 и 1995 г. Процентът на отказ от учене на ниво начално училище скача от 46 на 63 процента между 1976 и 1999 г., докато страната се превръщаше в лаборатория за ултралиберални реформи, сочат данните на Амнести.
Според една от жалбоподателите от Острава – Маркета Микова, решението на Европейския съд в Страсбург е голяма победа. Тя е подала жалбата си заради големия си син Юлиус, който днес е 19-годишен и безработен. Той вече е прекалено възрастен, за да се възползва от съдебното решение, но малкият й син, който е 6-годишен, ще има „всички шансове“, казва тя.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.