Молдова и Румъния почти се обединиха, Приднестровието може да се отдели

в. „Независимая газета“

Бившият румънски президент Траян Бъсеску, един от най-големите поддръжници на обединението с Румъния, има молдовски паспорт. Снимка: ЕПА/БТА

В парада по случай Националния ден на Румъния – 1 декември, в Букурещ ще участва взвод от ротата на Почетния караул на Молдова. През 1918 г. Молдовската демократична република се обедини с Румъния и прекара една година с нея. А през 2018 г. се навършват 100 години от „униря“ (обединяването). Румънците (две трети от населението според анкети), както и молдовското правителство, се надяват „да повторят материала“. Но двете страни вече живеят по едни и същи закони, организират общи заседания на парламентите и правителствата, а войските им маршируват заедно.
Контингент от Молдовската национална армия вече замина за парада в Букурещ. Министерството на отбраната в Кишинев съобщи, че войниците от Почетния караул ще дефилират под Триумфалната арка с молдовското знаме, идентично на румънското.
Общите паради не са единственото, което обединява двете армии. Молдовският парламент прие по-рано документ, според който румънски военни части могат да влязат в Молдова, ако Букурещ сметне, че ситуацията там изисква намеса. Например в случай на локален конфликт в Приднестровието или край границите му. Тогава в Молдова може да бъдат изпратени без разрешение не само войници, но и военна техника. Тази възможност допуска депутатът от Кишинев Богдан Църдя, неподкрепящ прорумънската позиция на парламентарното мнозинство.
Приднестровците са разтревожени от възможността някой ден да видят край Днестър румънски танкове, разказа по-рано пред „Независимая газета“ Олег Беляков, водач на приднестровската делегация в Обединената контролна комисия, контролираща зоната за сигурност по реката. И подчерта, че Приднестровието е готово да посрещне неканените гости.
Обединяващи за молдовци и румънци са и законите – тези в Молдова отговарят на румънските стандарти. Страните вече съединиха двете електросистеми, прокаран е газопровод от румънския Яш до Унгени в Молдова. Румънското правителство отпусна на Кишинев 500 000 евро, за да стигне тръбопроводът чак до молдовската столица. Той е алтернативен на руския газопровод.
В Молдова вече се подава румънски газ, но обемът не е голям. Ако обаче руската тръба изведнъж опустее (при спиране на газа, пращан в Украйна), в Молдова ще заработи румънската. По нея може да тече и все същият газ от Русия, но идващ вече по европейски канали.
Буквално тези дни молдовски депутати заседаваха съвместно с румънски колеги в Букурещ. Дискусиите включваха тези от икономиката, регионалното развитие, енергетиката, селското
стопанство, промишлеността и услугите. Обсъдени бяха също взаимното свързване на газотранспортните и електропреносните мрежи, автомобилните, железопътните и въздушните превози между Молдова и Румъния, размяната на опит в хармонизирането на националното законодателство с европейското, съвместното участие в трансгранични и транснационални проекти.
По официални данни Румъния е основен търговски партньор на Република Молдова – стокообменът, регистриран от началото на годината, е достигнал почти 1 милиард долара. По данни на Държавната регистрационна камара в Молдова има 1778 компании с румънски капитал.
Съобщено бе за предстоящо съвместно заседание на правителствата – анонсира го в Букурещ посланикът на Молдова в Румъния Михай Грибинча. Дневният ред още не се знае, но това не е първата подобна проява. Общи заседания организираха например правителствата на Молдова и на Румъния – през март в Букурещ, а през юли в Кишинев.
Неотдавна Асоциацията на еврорегиона Сирет-Прут-Днестър поиска румънското правителство да включи строежа на мост между молдовския град Леова и румънското село Бумбъта като приоритет в списъка с двустранни икономически проекти, също и да започне разработка на технико-икономическа обосновка с оглед възстановяване на съществували по-рано мостове през р. Прут между Румъния и Молдова, информира infomarket.md.
В приета резолюция се казва, че наличието на мост през р. Прут в района на Леова от страна на Молдова и на с. Бумбъта от румънска страна ще съдейства за създаване на транспортен коридор Одеса (Украйна) – Щефан Водъ – Каушани-Басарабяска – Чимишли – Леова (Молдова) – Бумбъта (Румъния) и националната магистрала DN24 от Бърлад до Хуш като важна регионална и национална пътна артерия, осигуряваща връзка между ЕС и Източна Европа като принос към създаването на общо икономическо пространство, насърчавайки развитието на икономически, културни и търговски отношения с инвестиционни перспективи.
Румъния подкрепя европейски курс на Молдова. Бившият румънски президент Траян Бъсеску прогнозираше по-рано обединяване на двете страни в рамките на Евросъюза. Днес той се е включил в молдовската политика и смята да прокарва тази идея в молдовското общество. Анкети впрочем показват, че докато румънското общество е готово да приеме Молдова, 80 на сто от молдовците, както забеляза депутатът Църдя, искат да живеят отделно.
Но Игор Боцан, директор на Асоциацията за демокрация чрез участие (ADEPT), твърди, че „делът на желаещите обединение в Молдова постоянно расте“.
Има и друг аспект, общ за двете страни: в молдовските училища се учи история на Румъния и румънски език. Опитите на президента Игор Додон да смени „румънския“ с „молдовски“ и да наложи като учебен предмет „История на Молдова“ не постигнаха успех, тъй като и правителството, и Конституционният съд се обявиха против. Всички в Молдова знаят, че за Молдова и „молдовски език“ се обявяват повечето жители на страната, а за „румънски“ и единна Румъния – властта (с изключение на президента). Но докато хората говорят за това, властта създава ситуация, в която само названието на езика дели румънци от молдовци, а всичко останало на практика вече е общо.
По този повод лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски забеляза: „Доколкото в Приднестровието е запазен молдовският език и култура, излиза, че съм „президент на молдовци“. Ще припомним, че в Приднестровието живеят по 30 на сто руснаци, украинци и молдовци. В непризнатата република има три държавни езика – руски, украински и молдовски. Също и училища с обучение на румънски език, за които се говори тези дни на преговорите за приднестровско уреждане във Виена. ОССЕ одобри преговорните резултати, а Кишинев заяви, че проблемът с румънските училища в Приднестровието е премахнат. Красноселски посочи, че ако Молдова проведе референдум за присъединяване към Румъния, Тираспол ще уважи мнението на молдовския народ. Тогава обаче пътищата на Приднестровието и на Молдова ще се разделят, каза той пред „Независимая газета“.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.