За честта на БАН имало различни доклади за АЕЦ „Белене”

Официален доклад на БАН за АЕЦ „Белене” определи проекта за възможен и перспективен. Сайтът „Бивол” обаче публикува междинен доклад за АЕЦ „Белене”, който съдържа други изводи (виж тук). Докладът се е получил в платформата „Болканлийкс” с обясненията, че това е реалният доклад, който след натиск от властта е претърпял изменения, за да обслужи управляващите и да определи проекта за АЕЦ като възможен.

Според междинния доклад каквито и варианти да се изберат за АЕЦ „Белене”, оптимистични, песимистични, сметката не излиза и проектът е неизгоден. При каквито и да е прогнози за цена на строителство, за цена на тока от АЕЦ, и за потребление на електроенергия в България.

Не е възможно накратко да се разгледат всички „за” и „против” и всички варианти за реализиране на проекта. Има обаче един вариант, който няма нужда от сметки. Той е лансиран като основен вариант от правителството – АЕЦ „Белене” да се реализира като частен проект, без участие на държавата.

Кой ще е този частен инвеститор? Как така ще се строи голяма атомна централа без участие на държавата? Какъв точно ще е нейният ангажимент?

Едно е ясно – печалбата ще остава за инвеститора, а ядреният риск за държавата. Тоест за всички българи, а той като става дума за нещо, което може да предизвика замърсяване на големи територии – и за цяла Европа.

За да има АЕЦ „Белене”, трябва да се построи далекопровод до там, а това ще струва по различни оценки около 1 млрд. лева. Кой ще плати? Очевидно няма да е частният инвеститор, който ще довърши АЕЦ „Белене”. За нуждите на АЕЦ България е задължена да построи хранилище за ядрени отпадъци. То ще поеме отпадъците от АЕЦ „Козлодуй” и евентуално от новата АЕЦ „Белене”. Това също струва над 1 млрд. лева по предварителни оценки. И пак ще го плаща държавата, тоест данъкоплатецът.

Към тия сметки трябва да се прибави и ядреният риск, който не може да се измери с пари.

Така че – безплатен обяд няма. Изцяло частен инвеститор за АЕЦ „Белене” означава, че той трябва да печели. Но това по всичко изглежда ще е за сметка на държавата.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.