Ирландската граница – трънливият въпрос на Брекзит

Асошиейтед прес

Стоманеният пилон, символ на нова Ирландия, на ул. „О`Конъл“ в Дъблин.Снимка: Стрийтсъфдъблин

Преговорите за Брекзит са в решаващ етап, при който Великобритания и Европейският съюз полагат усилия да уредят основни условия за развода преди важна среща на върха по-късно този месец. Споразумението е близо по въпросите за парите и правата на гражданите, но напредъкът е блокиран от статута на ирландската граница, а британската министър-председателка Тереза Мей каза вчера, че са необходими „още преговори и консултации“.

Нека да погледнем защо границата се превръща в огромно препятствие за напредък във връзка с Брекзит.

ЗАЩО ИРЛАНДСКАТА ГРАНИЦА Е РЕШАВАЩА ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА БРЕКЗИТ?

Като част от Обединеното кралство Северна Ирландия ще напусне ЕС. Това ще създаде 500-километрова сухоземна граница с Република Ирландия, която ще остане член на ЕС.
В момента границата по същество е невидима: почти 300-те пропускателни пункта нямат митнически постове или гранична инфраструктура, а хиляди хора живеят от едната страна и работят, пазаруват или ходят на училище от другата.

Това е възможно до голяма степен, защото и Обединеното кралство, и Ирландия са част от единния пазар за стоки и услуги на ЕС, в който няма граници, а също от митническия съюз без тарифи, в който влизат и някои държави извън ЕС като Турция.

Правителството на Великобритания казва, че когато напусне ЕС през март 2019 г., тя ще напусне също така единния пазар и митническия съюз. По същия начин правителството на Мей обещава, че няма да има „твърда граница“, но не дава яснота за подробностите.

Ирландия и другите членове на ЕС искат Обединеното кралство да даде подробности как могат да бъдат избегнати митническите контролни пунктове и други гранични пречки, преди преговорите да могат да преминат към следващия етап, в който да се обсъждат отношенията след Брекзит като търговията.

КАКЪВ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕФЕКТЪТ ОТ ТВЪРДА ГРАНИЦА?

Компаниите от двете страни на ирландската граница са свикнали да действат в „икономика на целия остров“, при която стоките и работниците се движат свободно. Северноирландски млекопроизводители превозват мляко за обработка на юг. Прочутата ирландска бира „Гинес“ се транспортира за бутилиране на север в Белфаст. Всичко, което затруднява това безпрепятствено движение – било митнически проверки или нови тарифи, може да има значително въздействие върху търговията.

А тук не става дума само за икономика. Преди едно поколение, по време на насилието при „Смута“ в Северна Ирландия, границата беше осеяна с военни вишки и контролни пунктове. Те изчезнаха след мирното споразумение от Белфаст през 1998 г. и оттогава процъфтяването на пътуването и търговията през границата помага за укрепване на мирния процес. Много хора в Северна Ирландия се тревожат от каквито и да е промени, които могат да подкопаят този напредък.

КАКВО Е РЕШЕНИЕТО?

Едно решение е да се позволи на Северна Ирландия да остане в митническия съюз, когато останалата част от Обединеното кралство напусне. Тази идея обаче среща яростна съпротива от северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), а правителството на малцинството на Мей разчита на подкрепата на ДЮП, за да остане на власт.

ДЮП е пробританска протестантска партия и казва, че ще откаже да подкрепи каквато и да е сделка, която разглежда Северна Ирландия по някакъв различен начин от останалата част на Обединеното кралство.

„Икономическата и конституционната цялост на Обединеното кралство не трябва да бъде подкопавана по какъвто и да е начин“, каза вчера лидерката на ДЮП Арлийн Фостър.

Преговарящите обсъждат споразумение, което да ангажира Великобритания да поддържа „регулаторно съответствие“ между Северна Ирландия и Ирландия след Брекзит. По този начин по-лесно би могло да се избегне твърда граница. Това обаче също така би ограничило възможността на Обединеното кралство да променя икономическите си регулации, за да сключва нови търговски сделки по света.

Дори да може да бъде намерен компромис, който да удовлетвори ДЮП, някои британци, подкрепящи Брекзит, биха сметнали, че подобно споразумение несправедливо връзва ръцете на Великобритания в момент, когато тя се опитва да изгражда нови икономически отношения извън ЕС.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.