С какво и как почистват снега по пътищата в Европа?

Снегът по традиция е голям проблем в България и редовно „изненадва“. Снимка: архив

С какво се обработват улиците при снеговалежи в съюзните ни страни?
Краткият отговор е СОЛ (NaCl).

Средно годишно по пътищата на европейските страни се хвърля сол в количество:
Германия – 3,5 млн. тона,
Франция – 2,5 млн. тона,
Великобритания – 2 млн. тона,
Холандия – 300 хил. тона,
Финландия – 70-110 хил. тона,
Швейцария – 50 хил. тона,
Австрия – 9,5 хил. тона (във Виена 1,8 хил. тона),
Люксембург – 27 хил. тона.

Това изглежда по следния начин: От 22:00 до 4:00 е време за почивка, ако ще снегът да е успял да натрупа и да има виелици – такива са предписанията по охрана на труда. След това първи потеглят снегорините. Не е желателно те да бъдат изпреварвани, дори от полицията, макар и законът да не го забранява. И чак след тях идва техниката за разхвърляне-посипване.

При поледица се посипва суха готварска сол или разтворена във вода в концентрация между 10 и 40 г на литър. Но! От екологични съображения концентрацията често се намалява до 5-10 г на литър. Затова много жители, например в германските градове, се оплакват, че солта не върши никаква работа. Освен сол понякога се прилагат калциев или магнезиев хлорид и, разбира се, пясък. Всичко останало е СКЪПО, дори за богатите европейски държави.

Американската смес Safecote получи нееднозначни отзиви в Германия и Швейцария, главно защото е 20-25 ПЪТИ по-скъпа от солта и не винаги е толкова по-ефективна. В Холандия произвеждат органична сол, във Франция опитват с нагряване на бетона, но това не може да се прилага върху големи обеми.

За отбелязване е, че солта се разсипва само по улиците, не по тротоарите. В повечето европейски страни дори е забранено, заради лошото въздействие върху екологията. Алтернативата е пясък или ситен чакъл.

Не си струва да споменавам, че да чистят снега са длъжни не само службите и фирмите по снегопочистване, но и гражданите. В Германия се налага глоба от €10 хил. на всеки, който не е почистил снега в двора си, пред дома си и по пътеката до паркинга и кофите за смет. Ако става въпрос за жилищен блок, домоуправителят съставя график.

Снегът се чисти от 7:00 до 20:00 в цяла Европа с изключение на Швейцария, където е прието да започва в 5:30. През почивните дни може да се започне с час или два по-късно.
В случай, че не могат да се справят с поледицата, в северните холандски провинции просто затварят училищата и пътищата, жителите са съветвани да си останат по домовете, както това се случи например през януари тази година в Гронинген или през януари 2016 в градовете Тернард и Хееренвин и никой не иска оставката на кмета (освен ако не е обещал предизборно да лови снежинките във въздуха. Вместо това хората се веселят, правят снежни човеци и пускат забавни видеа в социалните мрежи.

Швейцарецът Клаус Ф. пет години се съди с комуналните служби на Мариящайн (кантон Золотурн), защото рано сутринта се подхлъзнал на непочистена улица и си счупил глезена. Но изгуби всички дела чак до Върховния съд, защото съдиите решиха, че работниците по снегопочистването на са могли да предвидят в 5:00, когато той е пострадал, че ще се образува поледица.

За русофилите: Москва тази година е купила реагенти на стойност 4,9 млрд. рубли. Това прави около 300 хил. тона. От справката по-горе е видно, че толкова изразходва годишно цяла Холандия за своите пътища.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.