Брюксел отново се гаври с нас!

Евгений Тодоров. Снимка: личен архив

Бюрократите от Брюксел отново издевателстват над нас.

Да припомним как се канеха да ни забранят шкембе чорбата, след това – домашната ракия, розовите домати, кривите краставици и т.н.

Устояхме!

Дали обаче ще устоим на новия пъклен план?

Български хакер, пожелал анонимност, е успял да проникне в компютрите на Европейската комисия и там е открил проект за Директива, отнасяща са до туршиите.

Става ясно, че се ще се въведе единен европейски стандарт с няколко пъти по-ниско съдържание на сол, ще се намали и киселинността. И няма да е далеч моментът, когато ни се сервира туршия, да се налага да я осоляваме допълнително и да я поливаме с оцет. Да не говорим колко буркани ще бомбират, тъй като солта е консервант и без нея последиците са непредвидими.

Има обаче един още по-важен проблем. Намерението на чиновниците е да въведат общоевропейски названия за различните видове туршии.

Туршията от брюкселско зеле навсякъде ще се казва „брюкселска” – закономерно, това не ни касае.

Обикновеното кисело зеле ще носи името „Зеле Страсбург” – да не се сърди другата европейска столица.

Проблемът обаче е с Царската туршия – тази българска гордост. От разкритите протоколи става ясно, че комисията, подготвяща Директивата, не е съгласна с името „Царска”. Такова име подронвало демократичните устои на Европа.

А всъщност не е ли това удар по българската история и държавност? Какво беше казал Паисий: „Не сме ли имали и ние царе…”. Какво ли би казал днес авторът на История славянобългарска, ако ни гледа от небето?

Най-активни в дискусията по проблема са били представителите на Турция и Македония, макар да са още със статут на наблюдатели.

Македонецът е предложил името „Туршия „Александър Македонски”, но гръцкият представител скочил веднага и предупредил, че някои може да гледат Европа още сто години през крив макарон.

Турчинът е предложил името „Султанска туршия”, но като видял изражението на Анагел Джамбазки, който бил член на комисията, веднага е разбрал, че е прекалил.

Да си спомним как по времето на другаря Брежнев наименоването на консервите беше съвсем свободно. Нашата „Имам баялдъ” си я изнасяхме на необятните руски пазари с чисто българското име – „Имам баялды”.

А сега в резултат на натиска лично на фрау Меркел, както се говори, Царската ни салата щяла да се казва  „Кайзер салат микс”.

От За прехода

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.