Кой лъже за биткойните? МВР или „Балканския Европол“?

Във връзка с вчерашните изявления на прокурор Иван Гешев и Ивайло Спиридонов от ГДБОП, че няма иззети биткойни в рамките на международна операция срещу митнически измамници, бихме искали да привлечем Вашето внимание върху източника на тази информация и въпросите, които възникват след това опровержение.

Източник на информацията се явява Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа SELEC. На 29 май 2017 той съобщи на официалния си сайт за мащабната международна операция ПРАТКА/ВИРУС. В заглавието е изведена информацията, че българските власти са конфискували над 200 000 биткойна на стойност над 500 милиона долара. В текста се уточнява престъпната дейност, чрез която са придобити биткойните и точния им брой – 213 519.

Към днешна дата тези биткойни струват около 3,5 милиарда долара.

Какво представлява и какво върши Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа SELEC:

Конвенцията за създаване на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) е ратифицирана със закон, приет от 41-ото Народно събрание на 16 юни 2010 г. – ДВ, бр. 49 от 2010 г. В сила e за Република България от 7 октомври 2011 г.

Организацията, в която членуват основно балканските държави, има дипломатически статут. Не е преувеличено да я наречем „Балкански Европол“, тъй като тя работи по модела на Европол, чиято дейност допълва оперативно на регионално ниво.

ЦПЮЕ е базиран в Букурещ и се финансира от държавите членки. Привилегиите и имунитета на Центъра също са ратифицирани със специален закон. Важно е да се подчертае, че ЦПЮЕ борави с класифицирана информация и оперативни данни, които се въвеждат в специална информационна система.

Операцията ПРАТКА/ВИРУС, в рамките на която според съобщението са иззети биткойните илюстрира добре смисъла и ползата от такава организация. Оперативните действия са извършени на територията на няколко държави и очевидно са координирани от ЦПЮЕ в рамките на правомощията му, разписани в Kонвенцията от 2010 г. – „да подпомага дейността по разследване и предотвратяване на престъпления в държавите членки… да събира, съпоставя, анализира, обработва и разпространява информация и оперативни данни… да улеснява обмена на информация, оперативни данни и искания за оперативна помощ“.

По подробна информация за историята и развитието на темата с „Мистерията на българските биткойни“ можете да намерите в следните статии на Биволъ: МВР и Прокуратурата бламираха „Балканския Европол“ за иззетите над 200 000 биткойни и МВР и Прокуратурата засекретиха биткойни за 4 милиарда лева.

Опровергаването от страна на МВР и Прокуратурата на авторитетна официална международна организация, на която България е съосновател, а чрез МВР се явява и активен партньор в нея, буди недоумение и поражда нови въпроси. Към днешна дата случаят не може да се счита за приключен и изяснен.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.