Фотопровокациите на Алисън Джаксън

Алисън Джаксън. Снимка: radaronline.com

Името на британката Алисън Джаксън нашумя през 1999 г., когато тя направи изложба със свои фотографии. На една от тях бяха изобразени покойните принцеса Даяна и Доди ал-Файед и …тяхното дете. Снимката предизвика скандал. И оттогава това се случва с всички фотографии на Алисън Джаксън. Защото тя не снима реалните знаменитости, а намира техни двойници и ги показва в компрометиращи и често шокиращи ситуации.

Жертви на Алисън са едни от най-популярните актьори, музиканти и политици. В своята книга “Confidential” (“Поверително”), която излезе в средата на септември, тя е събрала най-реалистичните си фотографии. А ето и някои от показаните ситуации: “Брад Пит” бръсне краката на “Анджелина Джоли”, облечената в затворническа униформа “Парис Хилтън” плаща на друга затворничка да почисти тоалетната й чиния, “Мик Джагър” инжектира колаген в устните си, “Майкъл Джексън” гримира ревящо бебе, “Катрин Зита-Джоунс” помага на „Майкъл Дъглас“ да си сложи корсета, “Дженифър Лопес” се опитва да си обуе тесни дънки, “Ричард Гиър” и “Далай Лама”, обслужвани от гола сервитьорка, “Джордж Буш” и “Тони Блеър”, излегнали се в сауна и много други.

Алисън твърди, че нейните фотографии разкриват това, което хората си фантазират, че знаменитостите правят извън светлините на прожекторите. Но за всеки случай на една от началните страници от книгата й има надпис, който гласи следното: “Добре познатите хора, показани на снимките, не са “истински”. Те не са одобрили фотографиите и одобрението им не е търсено.”

Алисън Джаксън е завършила фотография в Кралския колеж по изкуства в Лондон. Идеята да използва за снимките си двойници на известни личности й хрумва през 1990 г., докато е още студентка. В началото необичайните й фотографии са само на политическа тематика. До 1999 г., когато й хрумва, че може да включи и други популярни личности.

"Анджелина Джоли" кърми дъщеря си "Шайло". Снимка: Алисън Джаксън

"Анджелина Джоли" кърми дъщеря си "Шайло". Снимка: Алисън Джаксън"Джак Никълсън" купонясва в басейн с голи девойки. Снимка: Алисън Джаксън"Джордж Буш" стреля по снимки на Хилъри Клинтън и Майкъл Мур. Снимка: Алисън ДжаксънПолуголата "Камила" пробва кралската корона. Същото прави и голият принц "Уилям". Снимка: Алисън Джаксън"Катрин Зита-Джоунс" дърпа връзките на корсета на "Майкъл Дъглас". Снимка: Алисън Джаксън"Никол Кидман" си инжектира ботокс. Снимка: Алисън Джаксън

Освен фотограф, Алисън е и продуцент на документални филми за телевизията. А неотдавна създаде сайта AJNews.co.uk, на който качва скандалните си снимки. Пред списание “Radar” Алисън говори за работата си, звездите и отношението си към тях.

– Защо хората реагираха толкова негативно на снимката ви за Даяна и Доди?
– Всички обичаха Даяна и когато тя загина, плакаха за нея. Но колко от тези хора я познаваха? Много малко. Феноменът “Даяна” беше създаден от медиите. Без тях тя нямаше да бъде това, което беше. Исках да видя по какъв начин медийните продукти трансформират звездите и отношението на хората към тях.
– А как реагират на снимките ви хората, на които се присмивате?
– Някои побесняват. Разказаха ми, че на една моя изложба популярен човек, на когото няма да кажа името, е влязъл в галерията и е унищожил снимката, вдъхновена от него. Знам също, че Виктория Бекъм веднъж погледнала една от снимките ми и казала, че не си спомня да е позирала за нея.
– Не се ли чувствате зле от това, че навлизате в личното пространство на известните личности?
– Разбира се, че се чувствам зле. Но точно това е идеята. Ние сме общество на воайори. Когато разглеждат снимките ми, много хора казват: “О, Боже мой! Не мога да гледам това!” Но продължават да се взират и искат още и още.
– Има ли известни личности, на които симпатизирате?

Скандалната снимка на „принцеса Даяна“, „Доди ал-Файед“ и „детето им“. Снимка: Алисън Джаксън

– Тук не може да става дума за симпатия. Ако искаш да си известен, трябва да приемеш, че всеки детайл от живота и външността ти ще бъде гледан под лупа. Това е пристрастяващо. И границата на това взиране в звездите често бива прекрачвана.
– Вие прекрачвате ли я?
– Да.
– Защо снимките на знаменитости се радват на такъв интерес по света?
– Защото позволяват на хората да мечтаят за някого, когото вероятно никога няма да срещнат. Снимките провокират най-различни фантазии – понякога доста налудничави.
– Има ли някой, когото особено обичате да осмивате?
– Харесват ми членовете на британското кралско семейство. Може би защото са винаги толкова потайни. Доставя ми удоволствие да си представям какви са, когато останат насаме със себе си.
– Само те ли са ви любимци?
– Том Круз и тази негова страст към сциентологията също са ми много интересни. Той доста добре успява да опази личния си живот, което е похвално.
– Четете ли списания за звезди?
– Не са ми много интересни. Но когато ми попадне някое такова списание, се улавям, че не ми се иска да го оставя настрана.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.