„Дългата ръка на Китай“ все повече притеснява Вашингтон

Вашингтон се пробужда за огромния обхват и мащаб на операциите на Китайската комунистическа партия за оказване на влияние в Съединените щати, които проникват във всевъзможни американски институции. Главната цел на Китай е най-малкото да защити авторитарната си система от атака, а най-много – да я изнесе по света за сметка на Америка.

Кампанията за оказване на влияние в чужбина е съществена част от по-голямата кампания на Китай за глобална мощ, която включва военна експанзия, преки чуждестранни инвестиции, трупане на ресурси и въздействане върху международните правила и норми. Тази част от китайския план обаче е най-непроницаемата и най-малко неразбираната. Стратегията на Пекин е първо да прекъсне критичното обсъждане на китайското правителство, а после да привлече имащи влияние американци, за да съдейства за представяне на гледната точка на Китай.

Страни като Австралия, Нова Зеландия и дори Канада са разтърсвани напоследък от разкрития, че Китай спонсорира опити за корумпиране на техни политици, университети, изследователски институти и компании. Водещи политици и мислители в САЩ тепърва започват да разбират проблема и обединяват усилията си в търсене на отговори.

„Ние много обсъждаме руската намеса в нашите избори, но китайските усилия за оказване на влияние върху обществената ни политика и основните ни свободи са много по-широко разпространени, отколкото осъзнават повечето хора“, каза републиканският сенатор от Флорида Марко Рубио, който е председател на Конгресната изпълнителна комисия за Китай (КИКК). „Това са цялостни усилия, с които те искат не само да популяризират себе си, но и да набелязват американци в Съединените щати.“

В сряда КИКК ще проведе изслушване за „Дългата ръка на Китай“ за разобличаване на китайските усилия за придобиване на политическо влияние, контролиране на обсъждането на деликатни теми, намесване в многостранни институции, заплашване на защитници на човешките права, налагане на цензура на чуждестранни издателства и въздействане върху академични институции.

Рубио посочи филиалите на спонсорирания от китайското правителство Институт „Конфуций“ в университетските комплекси в САЩ, които действат съгласно непрозрачни договори и често са обвинявани в намеса в свързани с Китай образователни дейности. Той каза, че трябва да се обърне внимание и на спонсорираните от Китай изследователски дейности на институти, преподавателски места и партньорства в интелектуалната сфера.

Наскоро сп. „Форин полиси“ подробно съобщи как бившият главен администратор на Хонконг Тун Чи-хва е харчил пари чрез своята Фондация за обмен между Китай и Съединените щати (ФОКСЩ), финансираща изследователски дейности във Факултета за съвременни международни изследвания на университета „Джонс Хопкинс“, Института „Брукингс“ и на други места.

ФОКСЩ отрича да е лансирала китайската държавна идеология, но връзките й са ясни. Тун е заместник-председател на орган, наречен Китайски народен политически консултативен съвет, който е свързан с Работния отдел на Обединения фронт – агенция на комунистическата партия, предназначена да насърчава партийните цели пред външни играчи.

Получателите на тези финансови средства редовно настояват, че тяхната академична независимост е непокътната. Китай обаче използва нуждата на тези институции от пари, а примерите за автоцензура се увеличават. Изследователите разбират, че достъпът им до Китай зависи от това да не го дразнят. Издателствата се съгласяват да изтриват критични статии от списания, за да получат достъп до китайския пазар.

Като въздейства върху тези, които имат влияние, Китай използва американци да носят посланията му до други американци. Това е много по-ефективно, отколкото тези послания да бъдат предавани от китайски служители, каза гостуващият сътрудник на Института „Хувър“ Глен Тифърт.

„Необходимо е Вашингтон да признае до каква степен институциите в САЩ се обръщат за пари към китайците“, заяви той. „Хората започват да питат до каква степен този, който плаща, поръчва музиката?“

Има и други начеващи усилия за привличане на вниманието към китайските дейности за оказване на влияние в чужбина. Националният фонд за демокрация публикува миналата седмица доклад, наречен „Остра сила“ и проследяващ авторитарното влияние на Китай и Русия в няколко развиващи се страни.

Като цяло усилията са насочени към това институциите в САЩ да обединят силите си за определяне на стандарти и най-добри практики за взаимодействие със свързани с китайското правителство субекти и когато се вземат китайски пари. Чрез събирането на информация и ресурси университетите може да успеят да устоят на китайския натиск и да се застъпват за академична почтеност.

Продължава обаче да има огромно несъответствие между усилията на Китай и отговора на Америка. Пекин е окуражен от слабостите в демократичния свят, които долавя, и от отстъплението на правителството на Тръмп от насърчаването на ценностите на САЩ.

В миналото Китайската комунистическа партия се посвещаваше на това да защитава вътрешните си репресии и строгия обществен контрол, но при президентското управление на Си Цзинпин Пекин все повече популяризира тази система като модел за развитие в чужбина и същевременно се стреми да формулира глобално управление, за да затвърди китайските практики.

„Трябва да признаем, че наистина се води борба както за идеология, така и за ценности“, каза Андрю Нейтън от Колумбийския университет. „Ние спечелихме Студената война, но историята не е свършила.“

Всички страни се стремят да оказват влияние в чужбина, упражняват мека сила и разпространяват пропаганда. Китайската комбинация от технологии, принуда, натиск, изключване и икономически стимули обаче надминава всичко, с което САЩ са се сблъсквали преди. Колкото по-скоро Съединените щати признаят тази реалност, толкова по-голям шанс имаме да отговорим.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.