Бунт в ГСДП срещу съюз с Меркел

Франс прес

#NoGroko! (Не на „голямата коалиция“): с този хаштаг, отпечатан на тениски, платнени чанти и проспекти, активисти на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) изразяват своята позиция срещу нова коалиция с Ангела Меркел.

Сред дейците, които са твърдо против сближаване с консерваторите в опит за съставяне на правителство, е Бьорн Щайнборн, който членува в берлинска организация на ГСДП от близо три десетилетия.

„Аз съм против голяма коалиция“, казва твърдо 47-годишният банков служител, когото срещнах на проведения наскоро конгрес на ГСДП в Берлин. „Защото не вярвам, че тя може да реши проблемите на страната ни. Вече управлявахме през последните четири години с ХДС (Християндемократическия съюз, партията на Меркел), нашите съвпадащи точки вече са изчерпани“, аргументира се той.

Недоверие

Делегатите на ГСДП се произнесоха миналата седмица за започване на преговори с консервативния лагер, като все пак оставиха въпроса отворен: съвместно управление или подкрепа за правителство на малцинството на Ангела Меркел без участие в нови избори.

Днес в Берлин започна първа среща на високо равнище между канцлера, лидера на нейния традиционен баварски съюзник, Християнсоциалния съюз (ХСС), Хорст Зеехофер и председателя на социалдемократите Мартин Шулц.

Последният обаче трябва да положи усилия, за да преодолее недоверието на активистите на своята партия, които раздаваха брошури срещу нова „голяма коалиция“ и отправиха множество критики от трибуната на конгреса.

Младото поколение възнегодува особено силно срещу перспективата ГСДП да остане по-малък партньор на християндемократите.

Този противоестествен съюз „бе победен много ясно на 24 септември“, когато бяха произведени парламентарните избори в Германия, смята Кевин Кюхнерт, ръководител на „Юсос“ – младежката организация на партията. ГСДП регистрира най-лошия си изборен резултат от 1949 г. с 20.5%.

Това отстъпление „е всичко друго, но не и призив на избирателите да се направи отново една такава коалиция“, подчертава Кюхнерт.

Депутатът социалдемократ Карамба Диаби констатира голямо недоверие от страна на „нашите млади хора“, които бяха „двигателят на кампанията, и те са много разочаровани“.

Активисти срещу голямата коалиция държаха на входа на залата, където се проведе конгресът, малки плакати с враждебни послания.

„ГСДП е силна само когато е сама!“, написа един активист. Други лозунги гласяха: „В една GroKo ГСДП губи още повече своята идентичност“ и „Groko е последният пирон в ковчега на социалдемокрацията“.

Защото за някои залогът нито повече, нито по-малко е бъдещето на това политическо движение, което е в отстъпление в цяла Европа.

Френският пример

„Виждаме, че във Франция социалистическата партия е почти мъртва“, обяснява Мишел Раушхолб, 25-годишна активистка на „Юсос“ от провинция Райнланд-Пфалц. „Това трябва да ни служи за пример“, подчертава тя.

Младата жена се опасява, че един нов съюз може да принуди ГСДП да направи болезнени компромиси, които в крайна сметка да отклонят партията от традиционните й избиратели.

За близо 20 години след победата на Герхард Шрьодер през 1998 г. социалдемократите са загубили близо 20 процента. А според някои активисти – и своята идентичност.

Партията вече управлява два пъти с Меркел (2005-2009 г. и 2013-2017 г.), но й е трудно да се представи като ценен фактор, докато е по-малък партньор: реформите, проведени по инициатива на ГСДП, като въвеждането на минимална работна заплата, донесоха изборна полза най-вече на канцлера.

В преговорите, които започват днес, следователно е „изключително важно да бъдат начертани червени линии“ в социалната област и по въпроса за имиграцията, подчертава Мишел Раушхолб.

„За нас залогът не е властта като самоцел, а съдържанието, за да постигнем нещо за страната ни“, допълва Бьорн Щайнборн.

Ръководството на партията знае, че е под наблюдение. Защото накрая активистите ще имат последната дума.

Предвидено е консултиране на над 430-те хиляди членове на ГСДП, в случай че техният лидер Мартин Шулц успее да постигне споразумение за съвместно управление с канцлера.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.