Путин заплаши с ядрен удар

Руските стратегически ядрени сили трябва да са готови за бърз удар срещу всеки агресор, каза президентът Владимир Путин на висшите генерали в Кремъл. Снимка: Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин отново демонстрира, че е най-силният мъж на планетата. „Руските стратегически ядрени сили трябва да бъдат способни да нанесат бърз и адекватен ответен удар срещу всеки агресор”, каза Путин на своите генерали от ръководството на въоръжените сили. Демонстративното дрънкане на оръжия дойде като отговор на плановете на НАТО за изграждане на противоракетен щит.

По думите на Владимир Путин руските ядрени оръжия трябва да са в бойна готовност за отговор на всяко нападение. Русия не можела да наблюдава безучастно демонстрацията на сила от страна на НАТО, каза държавният глава пред водещите генерали на страната. Западният военнен съюз разположил военните си сили твърде близо до границите на Русия, казал Путин, цитиран от информационна агенция РИА Новости.

„Не можем да си позволим да стоим равнодушни пред подобна демонстрация на сила.” Оборудваните с ядрени бойни глави ракети с дълъг обсег трябвало да бъдат в бойна готовност – за „бърз и адекватен отговор” на всяка агресия.

На 2 декември Русия избира нов парламент. Затова Путин изостря риториката си в предизборната борба и иска страната му да се върне към ролята си на велика сила от времето на Студената война.

В момента осемте атомни държави (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Израел, Индия и Пакистан) притежават повече от 26 000 ядрени оръжия. Това е наполовина по-малко от броя на ядрените бойни глави по времето на Студената война, но все още е достатъчно, за да унищожи целия свят. 96 процента от атомните оръжия принадлежат на САЩ или на Русия. Приблизително 11 500 от тях могат да бъдат използвани веднага. Няколко хиляди от тях пък са в постоянна и най-висока бойна готовност и могат да достигнат целта си за няколко минути. Всички други стоят в резерва, в складове или са предвидени за разоръжаване.

Предшественикът на Русия – Съветският съюз – стана ядрена сила през 1949 г. и проведе повече от 700 атомни опита. Смята се, че от 1949 г. Русия, съответно Съветският съюз, е произвел около 55 000 ядрени оръжия. Съветският съюз се присъедини към Договора за неразпространение на ядреното оръжие в началото на 1972 г. Тогавашният съветски арсенал съдържаше общо 16 000 атомни оръжия, като приблизително 7200 от тях са активни и готови за използване ядрени бойни глави. Сред тях има и 3800 стратегически и 3400 тактически ядрени оръжия. В складове се съхраняват приблизително 8800 ядрени оръжия, голяма част от които са предвидени за разоръжаване в рамките на двустранните договори САЛТ 1 и САЛТ 2.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.