Имало растеж? Незначителен. Румъния и Сърбия ни изпреварват. Държавата все още е най-големият работодател

Ръстът на българската икономика достигна максималните си възможности за растеж през тази година. За България 2017 изглежда засега като най-добрата до момента следкризисна година.
Но какъв реално е този растеж? Брутният вътрешен продукт на България е незначителен от гледна точка на страните в Централна и Източна Европа – 47 милиарда евро. За сравнение Брутният вътрешен продукт на страни (с почти същия брой население) като Чехия е към 163 млрд. евро, на Унгария – към 107 млрд евро, на Словакия – 76 млрд. евро.
Растежът в България от 3,9% не е хич за хвалене, при положение, че по-голямата част на този ръст се дължи на потребление, а не на износ и производство (виж графиката по-долу).
Румъния има Брутен вътрешен продукт към 158 млрд. евро за 2016 г., близо 4 пъти по-висок от този на България.
И Румъния изпреварва повече от 2 пъти България по икономически ръст за 2017 г. Ръстът на БВП на Румъния е 8,6%, а на България е 3,9%. Румъния е с най-висок ръст на икономиката в ЕС благодарение на икономическите реформи и борбата с корупцията. Доходите – заплати и пенсии в Румъния са съответно 30-35% повече отколкото в България. Средната заплата в Румъния е с над 200 евро по-висока от България. Румъния привлече 6 пъти повече инвестиции от България на стойност над 4 милиарда евро за тази година . Румъния изпреварва България с четири пъти по-висок оборот от електронна търговия. Румъния понижи да данъчните ставки на ДДС и от две години има ниско ДДС за храни и лекарства . Така че не ние сме ги изпреварили, а те нас.

Сърбия постави ударение върху борбата с корупцията и престъпността и изпревари България по привлечени преки чуждестранни инвестиции, което е срамно за нас, страна член на ЕС. Сърбия вложи усилия да създаде регулаторна рамка за благоприятен бизнесклимат, като така се превръща в привлекателна държава за правене на бизнес на Балканите. Сърбите положиха усилия за ограничаване на копуцията, намаляване на бюрократичните процедури и засилване ефективността на администрация, които са решаващи за избора на място за инвестиции. Дори се дава на инвеститори субсидия за работно място. Важен приоритет им е също образованието и свързването на всички нива на образователната система с икономическите потребности на държавата.

А в България преките чужди инвестиции имат катастрофален спад.
В глобалната класация на страните по икономическа свобода България и тази година не напредва, а това е ясен знак, че условията за бизнес в страната не се подобряват.
В страната продължават макроикономическите дисбаланси, ето защо актуализация на бюджета и нов дълг изглеждат неизбежни през 2018 г.
Държавата в България си остава най-големият предприемач и най-големият работодател. Иначе от политическа гледна точка изглежда разбираемо защо управляващите у нас и техните обслужващи икономически експерти завишават числата. Вероятно с надеждата, че ще вдъхнат повече оптимизъм и ще разширят подкрепата за властта. Подобна позиция в крайна сметка е контрапродуктивна. Всичко това е политическо надлъгване, което има за цел да убеди хората, че българската икономика връща своето предкризисно състояние.
Растежът на икономиката на България за следващите 3 години – 2018, 2019 и 2020 г. ще е като на кон раванлия – на равен ход. Прогнозата ми е, че преките чуждестранни инвестиции ще бъдат в порядъка на около 2% от БВП, което е под 1 млрд. евро годишно през всяка една от годините до 2020 г. включително, колкото бяха и в последните 2 години.
Основните рискове се свързват с външната среда, динамиката на международните цени, както и продължаващите неблагоприятни демографски тенденции в страната.
Реалният ръст на българската икономика достигна топ потенциала си за растеж през тази година. 2017 изглежда засега е най-добрата следкризисна година, а в перспектива икономиката очакванията са да последва умерено забавяне. В следващите години всичко зависи от ускореното усвояване на средства от Европейския съюз, ако има още такива.

–-
* Румен Гълъбинов е икономист и финансист, бил е председател на Агенцията за застрахователен надзор, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, член на съвета на директорите и изпълнителен директор на “Български Имоти” (сега част от Булстрад Виена Иншурънс Груп).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.