Кой е Щрахе – крайнодесният вицеканцлер на Австрия?

Франс прес

Хайнц-Кристиан Щрахе. Снимка: от тв екрана

Отдавна отмина времето, когато облечен в камуфлажни дрехи той участваше в паравоенни учения с неонацистите: днес, на 48 години, някогашният амбициозен младок от австрийската крайна десница Хайнц-Кристиан Щрахе се готви да влезе в ролята си на вицеканцлер, след като грижливо излъска имиджа си.

Очила, костюм с вратовръзка и сериозно изражение: така облечен, като държавник, беше синеокият водач на Австрийската партия на свободата (АПС), зъботехник по образование, когато в събота сутринта влезе в позлатените зали на двореца Хофбург.

Заедно с коалиционния си партньор – консерватор и бъдещ канцлер Себастиан Курц, той представи пред президента Александер Ван дер Белен одобрената ден по-рано правителствена програма.

Щрахе трябва да е изпитал особено задоволство, заставайки пред държавния глава – еколог и либерал, който преди по-малко от две години каза, че „на този етап“ не смята, че демагогът с бурно минало има място в управлението.

Човекът, който пред 12 години отстрани бившия си наставник Йорг Хайдер от собствената му дясна партия, се отказа от провокациите и се научи да се приспособява.

След два месеца преговори „на равна нога“ с младия лидер на консерваторите Себастиан Курц, спечелил парламентарните избори на 15 октомври, сега той се наслаждава на мига.

„След като завършихме трети на изборите, успяхме да се преборим за повече от 50 процента от позициите на АПС в коалиционната програма“, изрази задоволство Щрахе.

„Salonfahig“

Допълнително удовлетворение: въпреки демонстрирания от него скептицизъм по отношение на ЕС и неотдавнашните му изявления, че „ислямът няма място в Австрия“, влизането му в правителството заедно с най-близкия му антураж не предизвика никакви емоции в Европа.

„Няма да има никаква мащабна съпротива, както през 2000 г.“, когато идването на власт на Австрийската партия на свободата на Хайдер доведе до налагането на европейски санкции на Виена“, отбелязва политологът Томас Хофер.

Това че стана „salonfahig“ (обигран в светския живот), е не по-маловажен успех за този виенчанин, тръгнал от „неонацистко движение“, казва журналистката Нина Хорачек, посветила му биография.

След като пробва различни политически одежди – дотам, че представи кандидат ултранационалист на президентските избори през 2010 г., Щрахе в действителност постепенно смекчи риториката на партията си, отстранявайки фигурите, които най-много го притесняваха.

Според Хорачек Щрахе е разбрал, че трябва „да изглежда като държавник“, за да наложи партията си на избори.
Тази стратегия се оказа печеливша: след като на президентските избори през 2016 г. стигна до втори тур – нещо небивало – АСП получи 26 процента от гласовете на последните парламентарни избори, налагайки се като предпочитан партньор за Курц.

Шахматисти

Дълбоко в себе си обаче Щрахе и партията му изобщо не са се отказали от ксенофобските и евроскептичните си възгледи, смятат анализаторите.

Редовните намеци за опасността от „масова инвазия“ и „гражданска война“ показват ясно, че те си остават радикали, отбелязва Хорачек. Според Томас Хофер „възприемането на умерен тон е просто тактика“.

„Играех шах с дядо си“, призна Щрахе по време на предизборната кампания, отбелязвайки, че винаги е пресмятал няколко хода напред“.

Сдобивайки се с четири ключови позиции (вицеканцлерската, вътрешното министерство, отбраната и външните работи), АПС направи голяма рокада: от опозицията – във възловите министерства и отсега нататък ще управлява „цялата сфера на сигурността“, отбелязва Хофер.

Хайнц-Кристиан Щрахе е роден на 12 юни 1969 г. във Виена и е отгледан от майка си. Поема ръководството на Австрийската партия на свободата през 2005 г., когато е 35-годишен, след като притиска Йорг Хайдер (загинал впоследствие при автомобилна катастрофа през 2008 г.) да напусне партията и да основе Съюза за бъдещето на Австрия.

Отслабена от участието си в управлението, формацията се възражда за нов живот под влиянието на този тридесетинагодишен редовен посетител на нощните заведения и деен участник в социалните мрежи, който подмладява електората си.

Макар да се е отказала от откровено ксенофобските лозунги, АПС – партия, създадена от бивши нацисти – си остава „непоправима“, твърди Комитета „Маутхаузен“, организация на депортираните.

Печатът изрови снимки от 80-те години, на които Щрахе участва в паравоенни учения с членове на забранената неонацистка групировка „Викинг югенд“. „Бях глупав, млад и наивен“, защити се той.

Още по темата: Новото австрийско правителство положи клетва на фона на масови протести

Новото австрийско правителство начело с 31-годишния Себастиан Курц положи клетва на фона на масови протести срещу участието на крайнодесни политици в него.

Пред президента Александър ван дер Белен в понеделник се заклеха новият канцлер от консервативната Австрийска народна партия – най-младият правителствен ръководител в света, и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, водач на крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Така Австрия стана единствената западноевропейска страна с присъствие на крайната десница в правителството.

Държавният глава Александър ван дер Белен каза, че има някои, които са скептични и дори враждебно настроени към новото управляващо мнозинство.

„Но при демокрацията е така“, коментира той, след като прие клетвите на 13-те нови министри, шестима от които са от Партията на свободата.

Ван дер Белен призова новото правителство на Себастиан Курц да държи сметка за австрийската история – както за положителните, така и за мрачните й страници, да зачита правата на малцинствата и на хората с различно мнение.

По същото време недалеч от президентския дворец, където се състоя церемонията, няколко хиляди души протестираха срещу участието на крайната десница в правителството с плакати, на които пишеше „Нацистите вън!“ или „Смърт на фашизма!“.

Протестиращите, повечето от които младежи, бяха заобиколени от внушителни сили за сигурност, които ограничиха демонстрацията в рамките на Хелденплац (Площада на героите). На това емблематично място за австрийската история Хитлер произнася през 1938 г. реч, с която обявява аншлуса (присъединяването на Австрия към Германия).

В правителството АПС си осигури министерствата на отбраната и външните работи, докато АНП получи финансовото, икономическото, правосъдното освен другите портфейли и ще продължи да се занимава с въпросите на ЕС.

В коалиционния договор двете партии поеха ангажимент да ограничат нелегалната имиграция и да ускорят депортацията на лица, на които им е отказано убежище, но също така подчертават ангажимента на страната към Европейския съюз.

Партията на свободата ще контролира ключови постове в новото правителство, включително вътрешното, външното и военното министерство.

В неделя водачът на Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе коментира във Фейсбук, че новото правителство ще намали ползите за търсещите убежище.

„Повече няма да се случва мигранти, които никога не са работили тук и един ден или не са платили нищо в социалната система, да получат придобивки за хиляди евро!“, написа той във Фейсбук.

Както Курц, така и Щрахе спечелиха избирателите преди два месеца, като поддържаха загриженост за имиграцията след рекорден приток през 2015 г., отразявайки основната тема на изборите на много места в Европа през тази година.

Но АПС е рядкост в Западна Европа, която трансформира успеха пред избирателните урни в реална власт. Засега няма да има санкции на ЕС срещу Австрия като преди 17 години

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме утре в 22.00 ч. българско време новия австрийски канцлер Себастиан Курц, съобщи говорител на институцията. Той отбеляза, че посещението на Курц в Брюксел ще бъде първото му задгранично пътуване в новото му качество.

Попитан как ЕК определя коалиционните партньори на Курц – крайна десница, десни националисти, националпопулисти – говорителят остави на журналистите да окачествяват новите участници в австрийското управление.

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск пожела успех на новото правителство на Австрия. В поздравителния адрес той изразява приветствия от името на всички държавни и правителствени ръководители в ЕС. Вярвам, че австрийското правителство ще продължи да играе конструктивна и проевропейска роля в ЕС, допълва Туск.

Същевременно обаче председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джовани Питела заяви, че не изключва налагането на санкции на Австрия.

Разтревожени сме от завоя на Австрия към крайната десница. Дълбоко сме загрижени, че крайната десница присъства в новото правителство във Виена, посочва Питела в своето изявление. По неговите думи правителство с крайнодесни може да доведе до опасни последици.

Питела определя новата австрийска коалиция като „скок в тъмното, който може да ни върне към най-черните страници в европейската история“. Той предупреждава, че социалистите ще наблюдават внимателно всяко действие на австрийското правителство, което може да накърни европейските принципи и ценности. Нищо не е предрешено, но и нищо не е изключено – дори наказателни мерки, ако установим заплаха за ценностите на ЕС, добавя Питела.

Заради участието на крайната австрийска десница в правителството преди 17 години, държавите от ЕС прекъснаха отношенията си с Виена за девет месеца. По-късно в договора за ЕС бе приет чл. 7, според който държава, която постоянно нарушава принципите или правото на Общността, може да бъде лишена от глас при приемането на общите решения. Досега този текст не е прилаган, а в сряда ЕК може да предложи да бъде задействан за първи път, срещу Полша.

След като изразиха задоволство от загубата на крайната десница на президентските избори във Франция и Австрия и на парламентарните в Холандия, европейските институции запазиха мълчание след споразумението за коалиционно управление между десницата и крайнодесните във Виена, коментира френският в. „Монд“.

Някои предложения на новото правителство обаче вече предизвикват остро безпокойство. Държавният секретар към министерството на външните работи на Италия Бенедето Дела Ведова предупреди вчера за рисковете от „етнически национализъм“, критикувайки поетия от австрийската коалиция ангажимент да предостави двойно гражданство на жителите на италианския Южен Тирол. Това, което се чува от Виена, не е в европейски дух, а националистическа музика, заяви той. През 1919 г. този район беше присъединен към Италия за нещастие на австрийските националистически среди, припомня „Монд“.

Различни еврейски организации също протестираха срещу връщането на власт на Австрийската партия на свободата – формация, бойкотирана от Израел. Съветът на представителите на еврейските институции във Франция призова вчера за мобилизация на демократите срещу бъдещото австрийско правителство, констатирайки, че крайната десница набира сила в Централна Европа, а това изглежда не тревожи никого.

От обкръжението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вчера се ограничиха с това да подчертаят, че първото официално посещение на младия австрийски канцлер Себастиан Курц ще бъде в Брюксел на 19 декември. Очаква се той да препотвърди ангажимента си в полза на Европа – „фактор за мир и интеграция“, както пише в програмата му.

Дотогава Брюксел може да бъде доволен поне от заетата позиция от новата коалиция във Виена, която, по настояване на консерваторите, бързо изключи свикването на референдум за евентуално излизане на Австрия от Евросъюза. При тези обстоятелства трябва да се задоволяваме с малко, отбелязва иронично цитиран от „Монд“ неназован дипломат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.