КОЙ иска да овладее държавна застрахователна агенция с капацитет 1 млрд. лева?

Оказва се, че е важно да си имаш министър, който да назначи твои хора в ключови държавни агенции.

На 15 декември 2017 г. в търговския регистър са подадени документи за промяна в състава на съвета на директорите на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). Това е държавна застрахователна компания, специализирана в застраховането на кредитни рискове. Тя има капацитет 1 млрд. лева и застрахова кредити на малки и средни предприятия, експортно ориентирани. Сладкото да овладееш такава агенция е, че ако една фирма има застраховка при нея, тя служи като обезпечение пред банките и може да получи кредит без никакви други обезпечения.
С решение на министъра на икономиката от 13.12.2017 г. са освободени Бистра Илкова – председател на съвета на директорите, Николай Мишкалов – зам. председател на съвета на директорите и изпълнителен директор, Пламен Ценков и Мария Мухчиева – членове на съвета.
От документите е видно, че за нови членове на съвета на директорите на БАЕЗ са избрани Панайот Ивов Филипов и Симеон Георгиев Личев, а за прокурист на дружеството е избран Момчил Богданов Ройнев.

Кои са новите лица?

Панайот Филипов е бивш финансов директор на „Водстрой 98” и настоящ член на съвета на директорите на ОЗК „Застраховане” (светна ли лампата на КОЙ е човек Филипов? – „Водстрой” се свързва с Пеевски). Син е на прокуриста на Сибанк – Христина Филипова.
А с КОЙ се свързва самият министър на икономиката, избран уж от квотата на партия „Атака“ в коалицията? Министър Емил Караниколов е бил шеф на приватизационната агенция и е продал „Булгартабак“ и Дипломатическия клуб в Горна баня на КОЙ?…

Другият новоизбран от министъра за член на съвета на директорите на застрахователната агенция е Симеон Личев, на 29 години. През 2015 г. е кандидат за общински съветник в София от листата на БДЦ. През 2008 г. от КФН са му наложени два акта за по 20 хил.лв. по Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ) за злоупотреба с вътрешна информация на Българската фондова борса. Син е на Георги Личев – бивш изпълнителен директор на „Елана Трейдинг”.

Новият прокурист Момчил Ройнев е служител в дирекция Проблемни кредити на ОББ. Името му нашумя покрай скандала с КТБ през 2014 г. като един от хората, за които тогавашните директори на КТБ подадоха сигнал в КЗК, че „…не само са ровили в документи, съдържащи лични данни, служебна и банкова тайна, но са им регистрирани имейл адреси като на служители в КТБ“.

Водстрой, КТБ, БДЦ… КОЙ стои зад всичко това?

Промяната се прави набързо и покрай Коледа, а тепърва ще се изасни дали няма и нарушение на закона. Филипов е в конфликт на интереси, тъй като към момента е член на управителен орган и на друга застрахователна компания. Впечатление прави също, че към днешна дата решенията на Комисията за финансов надзор за одобрение на Филипов и Личев за членове на съвета на директорите на БАЕЗ не са качени на сайта на Комисията, каквато е обичайната практика.

Защо досегашният екип от политически независими експерти се заменя от лица със спорен опит и биография?
Отговорът на този въпрос вероятно се крие в същността на БАЕЗ. Тя е един от основните инструменти на държавата за подкрепа на експортно-ориентираните компании и българските инвестиции в чужбина. Но освен това, Законът за експортното застраховане дава възможност БАЕЗ да застрахова също банкови и небанкови кредити, отпускани на малки и средни предприятия с годишен оборот до 97.5 млн. лв. и средносписъчен брой на персонала до 250 души. Според банкери, застрахователните полици на БАЕЗ за сметка на държавата се приемат като първокласно обезпечение и по този начин би могло да бъдат отпускани банкови кредити без никакво друго обезпечение. Няма горна граница за размера на единичен застрахован кредит, а общата експозиция е ограничена единствено до размера на застрахователния капацитет на дружеството, който е около 1 млрд. лв. По този начин определени фирми биха могли да получат необезпечени кредити за стотици милиони левове.

За покриване на застрахователни обезщетения за сметка на държавата всяка година в държавния бюджет се заделят по около 100 млн. лв. Доколкото е известно, към момента всички застрахователни обезщетения са се покривали от собствените резерви на дружеството, като не се е стигало до оползотворяване на средствата от бюджета. Не така биха стояли нещата ако започне безогледно застраховане на необезпечени кредити…
Представители на бизнеса и клиенти на БАЕЗ изразяват недоумение защо се правят немотивирани промени в една добре работеща и бизнес ориентирана организация, където особено през последните две години, благодарение на усилията на мениджмънта са били въведени редица иновации, чувствително подобряващи качеството на услугата.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.