„Вълшебно“ устройство заглушава GSM-и. Но е забранено в ЕС и САЩ

Наглед невзрачната черна кутийка всъщност е мощен телефонен заглушител. Снимка: phonejammer.com

На всеки се е случвало да пътува дълго в градския транспорт и през цялото време да слуша нечие дразнещото дърдорене мобилния телефон. Явно много хора не могат да разберат факта, че останалите не се интересуват от успеха им на борсата, от внуците на комшийката или от последното излизане с приятелите.

Да, всеки може да понесе нещо от сорта: „Здравей, в трамвая съм, ще се видим след 20 минути. Чао.“

Но много трудно се издържа : „В трамвая съм. Не, не съм добре. Има цял час докато стигна… Чу ли за Мария? Наистина ли? Наистина ли? Неее! Шегуваш се! По гърдите!!!“

Няма как да ги помолиш да млъкнат, просто ще те напсуват. Да имаше начин да натиснеш едно копче и да прекъснеш разговора им.

Всъщност вече има такова копче. То е на малката черна кутийка, наречена „телефонен заглушител“. Устройството е забранено в повечето страни от ЕС, във Великобритания и САЩ, но може лесно да се набави от Хонг Конг само срещу около 70 лв. То разпраща множество радиовълни в радиус от 5 до 10 метра. По-скъпа версия може да спре телефоните на целия трамвай – съвсем в стил в Джеймс Бонд.

Фактът, че е незаконно, не значи, че не се използва и извън Азия. Последни данни от САЩ сочат, че там има все по-нарастващо търсене. Въпреки заплахата от глоба от 11 000 долара, всяка седмица се правят хиляди поръчки до Хонг Конг. Явно за американците 11 000 долара са малка цена за мъничко спокойствие и тишина. Да не забравяме и че това е страна, в която хората започват да се стрелят, когато задръстванията станат адски големи.

Преди две седмици Мобилната асоциация – представляваща американската GSМ индустрия – официално се противопостави на искането на две компании за облекчаване на закона срещу телефонните заглушители. Нищо чудно, нали? Но по всичко личи, че сме в навечерието на нова война. Все повече хора взимат мерки срещу дърдорковците, кресльовците и до болка скучните лелки – и това се случва не само в САЩ.

При това положение не се учудвайте, ако в скоро време бъдете въведени в света на телефонното заглушаване, и то със същата секретност, с която бихте влезли в масонска ложа – където всички носят роби с качулки и веднъж месечно се редуват да бичуват на олтара някоя позастаряла домашна прислужница.

Нещо подобно ми се случи на един официален коктейл, където жената до мен постоянно говореше по мобилния си телефон. По едно време мой познат ми намигна и ме заведе в един от ъглите на залата. Обясни ми как пътува с влака цяла вечност и не може да понася някой да му бърбори на главата. Затова просто натиска вълшебното копче и брътвежите спират.
„Чувстваш се малко като Господ, обяснява той. Понякога, ако преценя, че разговорът е бърз и смислен, не го прекъсвам. Например, ако майка се обади да каже лека нощ на децата си. Или пък, когато съпруг обяснява, че ще закъснее за вечеря. Но в повечето случаи директно ги заглушавам.“

Докато отпива шампанско, ми признава, че вече възприема заглушаването като вид спорт. Любимата му игра е да прекъсва дадено важно обаждане през целия път. Например : „Здравей Тед, та значи играх голф с Ангъс и …“ Заглушаване!

„Извинявай Тед, нещо изгубих обхват. Та казвах, играех гол…“ Заглушаване!

„Скапан телефон, Тед. Това са то финландските марки. Както и да е, играех…“ Заглушаване!

„За Бога, Тед! Сигурно идва буря. Тъй де, Ангъс каза, че вече никога няма да ти….“ Заглушаване! Мъжът изхвърля телефона си през прозореца.

Като чух тази история, веднага помолих за демонстрация. Видяхме как един човек говори по телефона си в другия край на залата. Приближихме се и натиснахме копчето. За малко досадникът продължи да плямпа и да ръкомаха. После озадачено погледна апарата си, за да види, че няма обхват. Настана спокойствие и тишина. Невероятно!

Реших да експериментирам смело и поисках да говоря с други „заглушители“, но официално, за да напиша статия за вестника. Изведнъж магията се загуби. Приятелят ми се изгуби сред другите гости на партито.

В следващите дни обаче продължих да упорствам и попитах други мои познати дали са чували за „заглушаването“. Изненадващо, някои от тяха бяха, но също отказаха да говорят официално.

0,6 ватовият заглушител GT50, който има обхват 15 метра. Снимка: grandtrades.net

„Харесва ми малко хора да знаят за тези неща, ми каза един познат. По този начин ще мога да продължва да пътувам спокойно в градския транспорт.“

Като се поразровиш в Интернет, веднага става ясно, че все повече хора знаят за тези нови екстри. Имената на компаниите, които внасят заглушители или „фенерчета“, както е кодовото име, се препредават по блоговете. Купуват си ги всякакви хора – фризьори, шофьори на автобус, управители на кафене. Киното Savoy в Дъблин си сложи подобно устройство през 2003 г., но полицията настоя веднага да го махнат.

„Мисля, че това е несправедливо не само за Savoy, но и кината в цялата страна“, заяви тогава мениджърът на киното, явно предусещайки, че става въпрос не само за телефони, а за граждански и човешки права и свободи.

Оfcom, британският телекомуникационен регулатор, веднага посочи причина, поради която заглушителите са незаконни : „Те нарушават радиочестотния спектър и могат да причинят вреда на много други потребители, а в най-лошия случай да заглушат и честотите, използвани от Бърза помощ и пожарните служби.“

Хайде де, говорим си за заглушаване в трамвай. Ще включа устойството само за няколко секунди, колкото да спра словесния поток за гърдите на Мария. Едва ли ще срина цялата лондонска система за спешна помощ.

Да не говорим за благотворните ефекти, които устройството може да има върху използващия го. То ще понижи нивата на стрес и така може потенциално да спести милиони на здравната система. Ако не друго, поне ще свали моето кръвно налягане.

Както и да е, как изобщо някой ще разбере, че съм го ползвал. Става въпрос за малка кутийка, която е джоба на сакото на полузаспал пътник в градския транспорт. Ofcom вече съдиха четитима души за продажба на заглушители, но никога не са хващали човек, който да ги е използвал.

В интерес на истината няма да стана един от заглушителите, прекалено стриктно спазвам законите. Но все пак, ако някой ходи тези дни до Хонг Конг, трябва ми ново „фенерче“.

А-а-а, и по възможност нещо, което да взривява mp3 плейъри.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.