Да умреш срещу заплащане: руските наемници в Сирия

Ройтерс

Руски наемници в Сирия. Снимка: от тв екрана

Когато Владимир Кабунин подписал граждански договор с армията, видял възможност да си осигури много по-висока заплата, отколкото би могъл да получава в провинциалния си роден град в Русия.

Бившият полицай напуснал Оренбург, намиращ на почти 1500 км югоизточно от Москва, щастлив, че може да помогне на съпругата и сина си, и се присъединил към проруските бунтовници, биещи се с правителствените сили в Източна Украйна, заявиха за Ройтерс семеен приятел и роднина.

Когато боевете там затихнали, той отишъл в Сирия, за да служи като полеви медик към войските под руско командване, казаха те.

Кабунин бил убит тази година в Сирия и тялото му било пратено у дома, казаха те. Но правителството не признава, че той е бил в Сирия, затова е бил погребан без военни почести и от гроба му не си личи, че е загинал при военни действия.

38-годишният Кабунин бил един от стотиците хора, подписали договори с армията, тайно наети от Москва за бойни операции в Сирия от началото на руската военна операция там през 2015 г., заявиха хора, запознати с въпроса.

Според изчисления на Ройтерс, основани на разкази на хора, познавали загиналите, и служители, най-малко 28 души на граждански договори са убити в Сирия тази година, а от руски консулски документи, видени от Ройтерс, може да се предположи, че бройката може да е доста по-голяма.

Правителството отрича да набира и изпраща хора, наети от армията на граждански договори, да се бият в чужбина. Министерството на отбраната не отговори на запитване за случая на Кабунин и ролята на хората на договори в Сирия, а казва, че предишни съобщения на Ройтерс за хората на договори са опит за дискредитиране на мисията на Русия за възстановяване на мира в Сирия.

Но през последните две години Ройтерс е разговарял с десетки членове на семействата, колеги и приятели на хора, наети на договор от армията, които са били убити в Сирия. Запознатите с въпроса казват, че хората на договор са подчинени на правителството и са помогнали за обрат във войната в полза на сирийския президент Башар ал Асад, който е съюзник на Русия, но крият мащаба на нейното военно участие и загуби.

Фактът, че Кабунин и други като него желаят да се включат в подобни мисии, показва, че Кремъл може да разчита на голям резерв от бойци, които са готови да поемат риска да загинат безславно, при условие че са добре възнаградени.

Добре утъпкан път

Кабунин тръгнал по път, поет от много хора на договори: служба в армията или силите за сигурност, връщане към цивилния живот, борба за изкарване на прехраната, после възможност за изкарване на прилични пари, биейки се тайно за Русия – в Украйна, а след това в Сирия.

Членове на семействата на руснаци на договор казват, че в Сирия те са получавали по 6500 долара на месец, което е над 12 пъти повече от средната месечна заплата в Русия.

„Ако напуснеш правоохранителните органи, имаш само един избор – да станеш наемник“, заяви за Ройтерс Василий Каркан, който е бил съученик на Кабунин.

Като дете Кабунин бил стеснителен, докато не започнал да тренира кикбокс, спомни си Каркан. Спортът се превърнал в хоби за цял живот. Кабунин завършил медицина, а също учил право, но поел по стъпките на хора от семейството, като постъпил в полицията.

През 2010 г. той си намерил нова работа в затвор, където съпругата му работила в белодробна болница. Задачата на Кабунин била да работи със затворници, за да получава информация и да събира разузнавателни данни за планирани опити за бягство или възможни размирици, но през 2012 г. напуснал тази работа.

Говорител на системата на затворите в Оренбург каза, че той напуснал по свое желание. Семеен приятел заяви, че имало съкращения на работни места и че търсел нова работа около две години.

„Няма къде да работиш“, каза семейният приятел. „Тук не можеш да изкараш повече от 10 000 рубли (170 долара) (на месец).“

Когато през 2014 г. избухнали сражения в Източна Украйна, Кабунин видял в това възможност за работа.

Москва отрича да наема военни на активна служба в Украйна или да предоставя пряка военна помощ на сепаратистите. Но Кабунин се присъединил към Дмитрий Уткин – лидер на група бивши руски военнослужещи, биещи се там, с боен псевдоним „Вагнер“, и заради медицинското си образование служил като военен медик, каза негов роднина.

Загинал в бой

Когато Уткин и неговите другари били изпратени в Сирия, за да подкрепят редовните руски сили, Кабунин отишъл с тях, казаха хора, запознати с въпроса. През април 2016 г. той бил полеви медик в подразделение за медицинска евакуация под командването на Уткин в Сирия, каза служител на украинска правоохранителна служба.

Службата казва, че се е сдобила с личните данни на 1700 руснаци на договор, изпратени в Сирия, повечето от които преди това били в Украйна.

Кабунин потеглил за последно за Сирия на 4 януари и бил поставен да командва медицинска рота, но бил ранен на 31 януари и умрял на 7 февруари в провинция Хомс, каза роднина.

Роднината разбрал това от бивши колеги на Кабунин от полицията, някои от които също служели в Сирия, и от смъртния му акт, предаден на съпругата му Наталия. Не е ясно как тя е била уведомена и кой й е дал смъртния акт. Тя отказа да говори пред Ройтерс.

Роднини на други убити, работили на договор, казват, че вестите идват чрез приятели или познати, или по телефона от хора, които казват, че представляват частна компания.

Кабунин бил погребан до гробовете на други членове на семейството в Оренбург. От портрета му, поставен на кръста, ни гледа мъж с обръсната глава в цивилни дрехи. Съпругата му получила обезщетение, каза роднината, който не даде повече подробности.

Според разкази на роднини на други хора на договор, убити в Сирия, работодателят обикновено изплаща обезщетение от 3 милиона рубли (51 227 долара) на най-близките роднини, когато наетият на договор бъде убит.

Роднини на друг мъртъв, работил на договор, заявиха за Ройтерс, че в неговия случай парите били предадени в брой на вдовицата му в хотел в южния руски град Ростов на Дон.

„Мисията изпълнена“

На 11 декември президентът Владимир Путин обяви при посещение в Сирия, че сирийската операция е приключила и отдаде почит на убитите там руски военнослужещи.

Нищо не беше споменато за загиналите хора на договор. Правителството не е длъжно да разкрива подробности за смъртта на членове на нередовни сили под неговото командване, а руските военни загуби в Сирия са държавна тайна.

Смъртта на Кабунин не разубедила приятеля му Валерий Дзюба, също бивш полицай и кикбоксьор от Оренбург, да отиде в Сирия, за да се бие на договор за армията.

Семейството на Дзюба получило телефонно обаждане от неизвестен човек, който казал, че той е умрял на 20 август, но не уточнил при какви обстоятелства. Дзюба е бил убит в Сирия, казаха един от неговите съученици, роднина на Кабунин, и служител в селото, където е бил погребан Дзюба.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.