Затлъстяват ли французите? Париж се опасява от „дебелофобия“

Асошиейтед прес

Елен Бидар. Снимка: от тв екрана

Франция даде на света кроасаните с масло и фоа гра (пастета от гъши дроб), но въпреки това е страна, в която да имаш наднормено тегло често се смята почти за грях. Сега, след като се вгледа в противоречивата картина в огледалото, нейната столица поде кампания срещу негативизма към „големите размери“ – често пренебрегван вид дискриминация в един град, загрижен за външния вид и известен с луксозните си модни брандове и тънките талии.

Шефът на местната комисия за борба с дискриминацията Елен Бидар поде инициативата, след като стана жертва на обиди заради теглото си и след като забеляза как предубеждението към хората с наднормено тегло остава незабелязано, а камо ли и наказвано. „Пълните хора биват смятани за грозни и дори глупави, нечисти и в лошо здраве“, каза Бидар.

В рамките на ежегодната седмица за повече внимание към проблемите на дискриминацията миналия петък в Париж започна кампания под мотото „Стоп на дебелофобията! Да действаме заедно!“. Тя включва модно ревю за дрехи „големи размери“ и дискусии с участието на блогъри от движението за „позитивно отношение към тялото“. Из фитнес центрове, нощни клубове, плувни басейни и бистра ще бъдат разпространени 50 хиляди листовки с правни съвети и номера на горещи линии за помощ.

Кампанията, насочена както срещу обичайната, така и срещу институционализираната дискриминация, се провежда на фона на растящия броя на затлъстелите хора във Франция.

Националният институт за здраве и медицински изследвания съобщи, че м.г. близо 16 процента от възрастното население е било затлъстяло срещу само 6 процента през 1980 г. Но слабата фигура си остава идеал.

„Има такъв френски парадокс, че трябва да ядете фоа гра, но не трябва да дебелеете“, казва закръглената френска блогърка Дария Маркс. Тя отбелязва, че макар дискриминацията при наемане на работа въз основа на външния вид да е забранена от 2011 г. със закон, работодателите често го заобикалят, предпочитайки онези молби за работа, в които има и снимки на кандидатите.

Тя нарече това дискриминация и се позова на изследване, според което пълните хора е 15 пъти по-малко вероятно да бъдат поканени за събеседване, ако в молбата им е приложена и снимка. Докторите могат също така да откажат ин витро оплождане на жени, изглеждащи с наднормено тегло.

Като предизвикателство към имиджа на красавици с малки размери, пропагандирани от модни къщи като парижките „Шанел“, „Луи Вюитон“ и „Диор“, организаторите на петъчното събитие организираха дефиле под наслов „Едрото е красиво“, за да представят тоалети в големи размери, специално направени от дизайнери като Ева Менж.

„Във Франция е много трудно да си купиш дрехи. Аз пазарувам само по интернет“ или от магазини в Лондон, каза Маркс.

Френските модни гиганти неотдавна се стреснаха от опасностите, които крие насърчаването на прекалено слаби фигури. От 1 октомври френските модни конгломерати LVMH и Kering спряха наемането на прекалено кльощави модели и сега изискват от тях да представят медицински удостоверения, че са здрави, преди да започнат работа при тях. Компаниите изразиха надежда да наложат нов глобален стандарт в модната индустрия.

Решението им бе приветствано по време на Парижката седмица на модата, включително при представянето на колекцията на Стела Маккартни, чиято модна къща е собственост на Kering. „Модната общност трябва да обърне внимание на тези млади жени, на тяхното емоционално, психическо и физическо здраве“, каза пред АП Стела Маккартни.

Френското законодателство отначало включи изискване за минимален индекс на телесната маса, но впоследствие то бе премахнато, след като депутатите решиха, че медицинското удостоверение е достатъчна предпазна мярка.

Дискриминацията срещу пълните хора във Франция е реален, документиран проблем – в неочаквана сензация се превърна книга със заглавие „Не се раждаш дебела“, която описва какво означава за едно дете и млад човек във Франция да е пълен. Въпреки това някои хора си остават скептици.

„Няма проблем с някакво предубеждение срещу „големите размери“ в Париж“, казва пиар консултантът Емери Долиже. „Нима доброто похапване те прави дебел? Не. Напротив. Нашите американски приятели често ни демонстрират това.“

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.