Изборите в Каталуния – напредък за Инес Аримадас, завръщане за Карлос Пучдемон

Франс прес

Твърда противничка на каталунската независимост

Инес Аримадас и Карлос Пучдемон. Снимка: от тв екрана

Извеждайки партията си начело на нетипичните избори в Каталуния вчера, Инес Аримадас, местен лидер на партията „Гражданите“ („Сиудаданос“), пожъна плодовете на своето решително противопоставяне на процеса на постигане на независимост на областта.

С над 25 процента от гласовете и 37 депутати в регионалния парламент, партията на Аримадас става първа в Каталуния. Тя няма да управлява, защото е в позиция на малцинство спрямо депутатите, подкрепящи независимостта, но постигна напредък.

„Социалното мнозинство иска съюз с Испания и Европа“, заяви вчера вечерта усмихнатата Аримадас в победната си реч. „Националистическите партии не могат повече да претендират, че говорят от името на цяла Каталуния“, допълни тя.

Инес Аримадас ще бъде в ролята на глава опозиционерка.

През последните години тази 36-годишна брюнетка, адвокатка по професия, се наложи в медиите и в парламента на Каталуния като една от главните фигури на борбата срещу отцепническите планове.

Тя определи като „удар срещу демокрацията“ приемането, на сесиите на 6 и 7 септември, с малко мнозинство на привържениците на независимостта в регионалния парламент, на закона, позволяващ организирането на 1 октомври на незаконния референдум за самоопределяне.

Тя обвини след това каталунския лидер Карлес Пучдемон, отстранен от власт и избягал в Белгия, че е въвлякъл областта в един „кафкиански“ процес.

„Вие не обичате да се изправяте лице в лице, господин президент“, му каза тя тогава. „Вие не обичате да водите диалог, да дебатирате, да преговаряте с хората, които не са като вас“, допълни тя.

Родената в град Херес де ла Фронтера, в южната област Андалусия, Аримадас е учила право и бизнес администрация и е прекарала една година като студентка по програмата „Еразъм“ в Ница. След това, преди повече от десет години, тя се установи като частен адвокат в Каталуния.

Омъжена за Хавиер Сима, бивш политик, привърженик на независимостта, оттеглил се от обществения живот, Аримадас присъства през 2010 г. на митинг на „Гражданите“, създадена през 2006 г. като реакция на корупцията и каталунския национализъм.

Аримадас става член на партията през следващата година и започва шеметен възход до избирането й за депутатка в регионалния парламент в края на 2012 г.

Тя се налага бързо като лидер на „Гражданите“ в Каталуния, докато председателят и основател на партията Алберт Ривера тръгва да превзема Мадрид, за да затвърди либералната партия на национално равнище.

Лидер на опозицията в каталунския парламент от 2015 г., тя се отличи с комуникативните си способности и с усета си да формулира проблемите, наричайки призивите за независимост „речитатив“, а референдума за независимост „неверендум“ (постоянно повтарящ се вот, организиран с идеята, че в крайна сметка избирателите ще гласуват за предложения на референдума въпрос, само за да не чуват повече за него – бел.ред.).

Изправена пред един национализъм, който тя определя като „изключващ“, Аримадас се превърна в говорител на стотици хиляди испанци, които като нея са дошли от други провинции, за да работят в богатата Каталуния и да участват в икономическия й подем.

Макар бившият френски премиер Манюел Валс, роден в Барселона и привърженик на единството на Испания, да казва, че се „възхищава“ на речите на младата жена, тя си навлече гнева на привържениците на идеята за независимост. Нурия Гисперт, бивш председател на каталунския парламент, каза, че е по-добре тя да се върне в родната си Андалусия.

Заявената цел на Аримадас беше „да сложи край на процеса“ за обявяване на независимост на Каталуния, но въпреки историческия изборен резултат от вчера, тя не я постигна.

Андрес Родригес Бено, преподавател по международно частно право в университета „Пабло де Олавиде“ в Севиля разказва, че неговата студентка Аримадас, която била „бляскава, но резервирана“, забелязала, че някои нейни колеги подправят оценките си по чужди езици, за да спечелят стипендии по програмата „Еразъм“. Тя ги издала на ректора, който извършил разследване, поверил фактите и наказал виновните.

„Това е един стриктен и държащ на закона човек. С нея можете да забравите думата „корупция“, казва нейният бивш преподавател.

Още по темата: Неочаквана победа

Даниел Боске, Франс прес

Испанското правителство го свали от длъжност и го принуди да избяга в Белгия, но Карлес Пучдемон, убеден сепаратист, поведе отново битка за запазване на властта в Каталуния и спечели неочаквана победа на регионалните избори.

„Испанската държава беше сразена“, ликуваше той във вечерта на предсрочните регионални избори, на които сепаратистите си върнаха абсолютното мнозинство начело с неговата листа „Заедно за Каталуния“.

Неговата листа разбира се не е водеща, изпреварена е от либералите от „Сиудаданос“, които обещават да го отдалечат от властта, но тя изпревари друга сепаратистка партия – „Републиканска левица на Каталуния“, опровергавайки допитванията.

Издигнат до върха на управлението в Каталуния в началото на 2016 г. с обещанието да поведе областта към независимост, Карлес Пучдемон удържа на думата си.

Той свика референдум за самоопределение, забранен от Конституционния съд, и подкрепи на 27 октомври декларацията за независимост на каталунския парламент.

Само два дни по-късно обаче Пучдемон замина за Брюксел, отказвайки да влезе в противоборство с държавата, която малко по-рано го бе уволнила.

„Антисепаратисткият печат го обяви за страхливец, но ако той има някакъв недостатък, това по-скоро е безразсъдната му смелост“, писа в каталунския в. „Вангуардия“ неговият приятел Антони Пучверд.

Заминавайки от Испания за Белгия, 54-годишният бивш журналист с гъста кестенява коса като каска пренесе каталунския конфликт в сърцето на Европейския съюз и продължи битката си от Брюксел, втвърдявайки междувременно тона срещу ЕС, който окачестви като съюз на „упадъчните“ страни.

Съюзът обаче беше непоклатим, демонстрирайки безрезервната си подкрепа за водача на испанското консервативно правителство Мариано Рахой.

„Твърда глава“

По отношение на избирателите, стратегията на Пучдемон да се представя „като легитимния премиер на Каталуния в изгнание“ му се отплати с победа, която според него „никой не може да оспорва“.

Макар да е преследван от правосъдието в Испания за бунт и противодържавна дейност, той би могъл да направи опит да се върне и да поеме риска да бъде незабавно хвърлен в затвора като своя вицепремиер Ориол Жункерас.

Вечерта на победата си той си позволи да изиска от испанското правителство да освободи затворниците и да прекрати поетото от Мадрид управление над областта.
Причините за тази решимост са загатнати в биография, написана от друг приятел на Пучдемон, Карлес Порта, през 2016 г.

В нея той е описан като „почтен и жилав“ човек, „сепаратист откакто се помни“, с характер на „бегач на дълги разстояния“. Той има тази „добродетел (или недостатък): твърдоглав е“.

За момент Пучдемон сякаш се поколеба ден преди провъзгласяването на независимостта на 27 октомври, предлагайки на съюзниците си по-скоро да се свикат нови регионални избори, отколкото да се обявява независима република, за да се избегне челен сблъсък с Мадрид.

Само за часове обаче той даден заден ход, уверявайки, че правителството на Мариано Рахой не е предложило необходимите „гаранции“.

„Хората в лагера му го обвиниха в предателство, а той не желаеше да бъде гробокопачът на партията“, каза източник, участвал в пазарлъците.

В крайна сметка депутатите гласуваха, със сериозно изражение, декларацията за независимост.

Часове по-късно Мариано Рахой на практика суспендира самоуправлението на областта, което се случва за първи път от падането на диктатурата на Франсиско Франко.

Словенският пример

Роден в Амер, село на стотина километра от Барселона и нейните елити, Карлес Пучдемон говори френски, английски и румънски – родния език на съпругата му, с която имат две дъщери.

Син и внук на сладкари, до встъпването си в длъжност като каталунски премиер, той е кмет на град Жирона – крепост на национализма с 98 000 жители.

Преди това Пучдемон ръководи националистическия ежедневник „Пунт“ и основава каталунска информационна агенция, все така съчетавайки журналистиката с дейността на политически активист в националистическата и консервативна партия „Демократична конвергенция за Каталуния“.

От 1991 г. нататък той се интересува от независимостта и дори пътува до Словения, за да проучи процедурата за отцепване след забранен референдум за независимост и кратка война.

В последвалите години, Пучдемон отстоява стратегия за разширяване на „социалната база“ на сепаратизма, която се основава на ненасилието, вдъхновявайки се от Ганди: „Не бива да се бърза. Нещата трябва да се правят както трябва“, казал той според Карлес Порта.

Неговите критици го упрекват, че е направил точно обратното: повел е Каталуния към разрив, забравяйки една преобладаваща част от избирателите и излагайки на опасност сплотеността и икономическия напредък на областта.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.