Може ли шофьор да пие алкохол и да кара? И до колко?

Дрегерите не винаги дават точни показания, след това има кръвна проба – по задължение или по искане на шофьора. Снимка: Булфото

По празниците винаги има повишен риск да те хванат да шофираш с алкохол. Полицаите добре знаят какво става в края на годината и проверяват по-често. И хората са си взели заплатите преди празниците…

Около 11 000 шофьори годишно залавя КАТ у нас да карат след употреба на алкохол. Половината от тях са сериозно пияни – с концентрация над 1,2 промила алкохол в кръвта. Колко пък не са заловени, след като са пили никой не знае, вероятно 5 пъти повече. Колко са се откупили с рушвети – също не се знае…

Нормите и наказанията

Съдържание на алкохол в кръвта от 0,5 промила до 1,2 промила се смята за административно нарушение и се наказва с глоба от 500 до 1000 лева, отнемане на книжката от 6 месеца до 1 година.
Но съдържанието на алкохол над 1,2 промила е престъпление по Наказателния кодекс и се наказва със затвор от 1 до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева.
При повторно нарушение глобите се удвояват, книжката се отнема от 1 до 3 години. Който вече веднъж е залавян с над 1,2 промила и го заловят втори път с над 0,5 промила го заплашват до 5 години затвор.

Едно малко колко показва?

Въпросът, който вълнува шофьорите е – колко могат да пият, за да не минат разрешената от закона граница? Краткият отговор е – много малко. Една наливна бира с 4% алкохол или от бутилка с 5%, или една малка водка, ракия, е точно на границата 0,5 промила концентрация на алкохол в кръвта. Една бира е равна на една малка ракия, водка или уиски с 40 градуса алкохол. Равна е и на чаша вино 150-200 мл. Това са 20-25 мл чист алкохол, разтворени в 5-6 литра кръв. Хората са различни и за онези с тегло около 50-60 кг една такава бира или едно малко със сигурност ще им докара алкохола в кръвта до границата на 0,5 промила или над нея. Жените преработват алкохола по-бавно и по-трудно от мъжете и са по-застрашени и от една бира или чаша вино. Зависи от начина на живот – онези, които пият всеки ден, отделяп повече ензим в черния дроб, който преработва алкохола и го неутрализират по-бързо. Онези, които пият рядко имат проблем и с едно малко.
Има едри мъже около 100 кг, които с една бира, едно малко могат да се вместят под 0,5 промила. Но няма нищо сигурно, защото всеки преработва различно алкохола. Най-добре е да се прави контролен тест. Има такива устройства в някои кръчми, а някои шофьори си купуват и по-евтини варианти на дрегери (струват по 200-300 лева), за да се проверяват и да изчакват, докато нивото на алкохол падне. Има и по-евтини тестове за еднократна употреба, не се знае кой колко е сигурен.

Роля играе и

факторът време

Според възможностите на организма (специфично е за всеки) такова количество алкохол може да спадне в кръвта под 0,5 промила след час-два.
Но всякакви други количества – две малки ракии, две бири, две чаши вино, са гарантирано нарушение на закона с минаване на границата от 0,5 промила. В такъв случай шофьорът трябва да си знае възможностите на организма, да изчака 3-4 часа преди да седне зад волана, и задължително да пие много течности. И пак не е гаранция.
При повече от две чаши бира или вино, ракия и др. няма никакви други варианти, освен прибиране с такси.
Най-големият проблем е, че повечето хора като изпият 1-2 малки, губят чувство за мярка, чувство за риск и опасност. Две малки, че и три, им се струват безопасно количество и те, с притъпено чувство за оценка на възможностите си, сядат зад волана.

След проверката с дрегер, ако се налага кръвна проба, се попълва протокол и полицаят дава срок до 30 мин. или до 45 мин. шофьорът да се яви в определена болница за теста. Снимка: Булфото

,
Дрегер и кръвна проба – има ли измъкване?

Дрегерът на пътните полицаи е с холограмни лепенки, които са знак за редовна проверка на уреда. Ако липсват такива, шофьорът може да поиска идентификационния номер на дрегера и да поиска документ, че е редовен и е минал на обичайния тест.
Шофьорът има право да получи нов накрайник за дрегера, дори има право сам да си го сложи на уреда. Митове са, че показанията могат да се повлияят от поставяне на медна пластина или монета в устата и др. подобни. Единствено може да има краткотраен ефект да намали леко показанията многократно дълбоко вдишване и издишване преди пробата, но полицаите ще го забележат.
Ако не е съгласен с показанията на дрегера, шофьорът може да поиска да отиде на кръвна проба. Полицаите му издават документ, че трябва да се яви до 45 минути в определена болница в града. Ако е извън населено място – до 120 минути, но полицаят определя според отдалечеността. В тези минути има възможност шофьорът да изпие литър кола, вода, да диша дълбоко, да изкара каквото може през дробовете си и така да намали концентрацията. При концентрация над 1,2 промила обаче шофьорът е придружен до болницата от полицаи.
Има специална наредба как се взима кръвната проба. В нея е указано, че се оставя една епруветка като контролна проба, а мястото на убождането се дезинфекцира с кислородна вода или друг дезинфекционен разтвор, но не и спирт. Попълва се специален протокол, в който шофьорът може да каже какви медикаменти е взимал преди това, дали има някакви заболявания.
Например диабетиците могат да покажат по-висока концентрация на алкохол при проверка с дрегер. Само кръвна проба е сигурна за тях. По-високи показания може да има и ако шофьорът не е ял дълго време (или е хапнал малко) и има ниска кръвна захар.

Рекорди на пияни шофьори

Според телевизия CBC News доказан световен рекорд по алкохолно съдържание в кръвта се държи от 67-годишен българин, заловен в Канада през 2004 г. с 9,14 промила алкохол в кръвта. Българинът е спрян от местната полиция след като предизвикал лека катастрофа. След като тестът с дрегер показал рекордната стойност, мъжът бил закаран в болница, където са му направени още 5 кръвни теста, които показали тази стойност. Според лекарите съдържание на алкохол в кръвта над 5 промила е смъртоносна концентрация. Има и други случаи с висока концентрация, например в Полша е заловен шофьор с 13 промила, но случаят е недоказан. Българският рекорд се цитира като доказан.
В България 55-годишен мъж от Панагюрище е заловен през 2016 г. с 5,07 промила алкохол в кръвта, което се сочи като местен рекорд. Цитират се още два рекорда на 25-годишен от врачанско село с 6,09 промила и младеж от село край Батак, с рекордните 8,15 промила, но случаите не се доказани. Все пак данните от изправен дрегер, в сравнение с кръвно изследване, не дават големи разлики.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.