Армията трябва да се съкрати с още 50%. Военните мътят глупости

България има повече войници на глава от населението, отколкото почти всички страни в НАТО (виж интервюто с икономиста Георги Ангелов в e-vestnik).

Поне 5 години в България се носеше рев на умиращо животно – как така ще съкращаваме армията?! Как така само 50 000 войници!? Как така ще режем ракетите?! Съсипваме отбраната на странатааааа!?

Този рев идеше най-вече от кабинета на президента Първанов, запълнен подобаващо с пенсионирани генерали.
Един от тях, ген. Колев, сега шеф в същия кабинет, когато беше шеф на генералния щаб дори се изежи, че армията трябвало да се намеси, щом държавата се разпада. И предизвика вълнения в чуждите мисии в България – дали пък не се готви военен преврат?

Армията я съкратиха, ракетите ги нарязаха, а държавата не се разпадна. Сега армията е дори 30 000. И пак е много. А комплексарите военни искаха да стискат и съветските ракети със среден обсег. (Защо – не е ясно. Да плашат Турция и Гърция, ей тъй, по навик).

След съкращенията останаха куп генерали и полковници без работа. За армия не е сигурно, но по брой на генерали на глава от населението България сигурно надминаваше дори някогашния СССР. Генерал до генерал и всеки дава акъл, и всеки някакъв фактор и пише доклади. Сигурно и сега в НАТО България води по брой на генерали.
Оставиш ли нещо да измислят военни, със сигурност ще оплескат работата. Затова съкращаването им беше една от най-полезните промени за страната.

Но, види се, българските военни, дори в намален състав, пак напират за нещо. Сега искали да се модернизират. Поискали първо 12 000 военни машини (на 30 000 военни!). Искат изтребители, самолети, хеликоптери, кораби, подводници. Да си играят на военни. Да викат “бръм-бръм” и “бум-бум”. И понеже в бюджета няма толкова пари, военните надават вой, че по стандартите на НАТО трябвало 2,7 процента от бюджета за тях да иде. Но се оказва, че не е задължително и не е 2,7%, а 2%.

Най-добре България да съкрати още наполовина числения състав на армията и с поне 2/3 генералите. Много кръглаци* е вредно за държавата.
––––––––––

* б. р. – изразът е от времето на комунизма, идва от кръглите фуражки на униформените.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.