Крайната десница в Полша: шанс и заплаха за управляващата партия „Право и справедливост“

Ройтерс

Разпятието в полския Сейм. Снимка: конкордат

Когато активисти от Източна Полша пътували за Варшава, за да участват в шествие на крайната десница, местният кмет от управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС) платил част от пътуването им.

Шествието привлече вниманието на световните медии, защото някои от 60-те хиляди участници носеха плакати с расистки и ксенофобски лозунги като „чиста кръв, ясен ум“ и „Европа ще бъде бяла или необитавана“.

Кметът на Стальова Воля Луциуш Надбережни от ПиС „не съжалява за решението да подкрепи пътуването“. Неговата канцелария каза в изявление, че шествието в Деня на независимостта през ноември е било „безопасна и радостна проява на патриотизъм“ и че хората от неговия град не са участвали в никакви „провокации“.

Възраждането на крайнодесните настроения представлява дилема за ПиС – социално консервативна формация с националистическа програма.

Крайнодесните избиратели са заплаха и възможност. Партията се възползва от недоволството срещу западните либерални ценности, когато спечели изборите през 2015 г. с най-голямото мнозинство, постигано от която и да е партия след края на комунизма.

Няколко крайнодесни формации спечелиха властови позиции в други европейски държави, където десните лозунги против върхушката също отекват все по-силно.

Но в Полша те нямат особен успех или желание да се състезават за властта. Това до голяма степен е така, защото ПиС приспособява посланието си към целия спектър от десни избиратели.

Активистите от Стальова Воля казаха, че расистките лозунги са били малко и от тях не могат да се правят изводи за участниците като цяло. Те също похвалиха шествието.

Външният министър Витолд Вашчиковски каза след това, че то е подхранило „патриотичното поведение на поляците“ и че всякакви прояви на ксенофобия са били „инциденти“, които, „разбира се, заслужават порицание“.

Изказването му беше типична за ПиС смес от патриотизъм и най-общо осъждане на расизма и антисемитизма.

Влиятелният лидер на ПиС Ярослав Качински, който няма официална длъжност в правителството, каза през 2015 г., че мигрантите от Близкия изток могат да донесат паразити и болести в Полша.

Той обаче също така заяви, че расистките плакати на шествието са били „позорен боклук“ и че „полската традиция“ няма нищо общо с расизма и антисемитизма.

Риск от отцепническа група

ПиС си дава сметка, че е необходимо да запази подкрепата на всички десни избиратели, включително крайнодесните, за изборите през всяка от следващите три години.

Тя също така внимава за риска от поява на отцепническа ултраконсервативна група, която да оспори нейното мнозинство в парламента.

Заместник-председателят на парламентарната група на ПиС Тадеуш Цимански каза, че е по-добре, ако крайнодесни организации като „Национално-радикалния лагер“ (НРЛ), който помогна за организирането на шествието във Варшава, не се чувстват заплашени от ПиС.

„В интерес на демокрацията, в интерес на нашата държава е крайните групи, било то леви или десни, да нямат представителство в парламента“, каза той пред Ройтерс.

„Всякакво сдружаване (между НРЛ и ПиС) е болезнено и неприятно, аз го отхвърлям със срам, но мисля, че би било по-добре аз или моята група да сме сдружени с тях, отколкото тези сили да наберат мощ.“

Той каза, че ПиС си дава сметка, че изборната й победа през 2015 г. е била подхранена отчасти от факта, че няколко по-малки формации не прескочиха бариерата за влизане в парламента, което даде допълнителни депутатски места на партията.

Друг виден член на ПиС – Ришард Чарнецки, каза, че партията е дала на всички десни избиратели усещане за принадлежност, за разлика от предишното центристко правителство, което е било смятано за „космополитно“.

„Десните избиратели имат чувството . . . че ние сме сериозна формация, която има власт, изпълнява дясната програма, така че няма нужда да бягат към крайната десница“, каза той.
„Определен брой млади хора сега предпочитат да гласуват за ПиС. Ако (центристкото) управление беше продължило, тогава мисля, че радикалните движения в Полша щяха да са по-силни.“

По-центристките избиратели на партията останаха верни на нея въпреки приемането на десницата, отчасти заради щедрата социална политика. Но евентуално по-силно сдружаване с крайната десница може да отблъсне тези избиратели, казват анализатори.

Засилване на ксенофобията

НРЛ и други крайнодесни полски организации като „Общополска младеж“ (Млодеж Вшехполска) отказват да оповестят данни за броя на своите членове, но анализатори казват, че се увеличава възприемането на хсенофобски лозунги, както и насилието срещу мюсюлмани.

Според проучване на контролирания от правителството Център за изследване на общественото мнение (ЦИОМ) през ноември 2016 г. 95 процента от поляците са казали, че не познават никой от крайнодясна формация. Над една трета обаче са казали, че подкрепят крайнодесните дейности.

По данни на Центъра за изследване на предразсъдъците към Варшавския университет извършените срещу мюсюлмани престъпления от омраза са се увеличили с над 300 процента между 2013 и 2016 г.

НРЛ, който в официалната си литература призовава за „етническа хомогенност“ в Полша, казва, че е помогнал на ПиС.

„ПиС копира част от нашата реторика, например относно мигрантите от мюсюлмански държави“, каза заместник-лидерът на НРЛ Томаш Дорош. „Това им осигури победата на последните избори.“

Полша като Унгария отказва да приеме хора от определената й от Европейския съюз квота от бежанци от Сирия и други места с аргумента, че мюсюлманските имигранти са заплаха за националната сигурност и стабилност.

Новият министър-председател от ПиС Матеуш Моравецки каза в понеделник по държавната Полска телевизия, че позицията на правителството за мигрантите няма да се промени „в идните години“.

„Няма да приемаме бежанци, мигранти от Близкия изток и Африка. Това е наше суверенно решение“, каза Моравецки.

През 2016 г. правителството на ПиС разформирова Съвета за предотвратяване на расовата дискриминация, ксенофобията и нетърпимостта – консултативен орган към правителството, и подразделение към вътрешното министерство, отговарящо освен всичко друго за наблюдение на престъпленията от омраза.

„Въпреки че ПиС все повече управлява като крайнодясна партия, тя не водеше кампания като такава и не беше избрана като такава“, каза специалистът по крайната десница в университета в Джорджия Кас Муде.

Но предвид очакваните в края на 2018 г. местни избори, парламентарни избори през 2019 г. и президентски избори през 2020 г. тази тактика вероятно ще продължи. Социолозите очакват ПиС да се представи на местните избори по-добре, отколкото преди четири години.

„Качински навярно е отвратен (от крайната десница)“, каза либералният анализатор от Европейския съвет за външни отношения Константи Геберт. „Но това няма да замъгли виждането му за изборните интереси.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.