Неочаквано: Тръмп не искал да става президент

Публикуването на откъси от нова книга за управлението на Доналд Тръмп – първо от британския в. „Гардиън“, а после от сп. „Таймс“ – привлече вниманието към експлозивни сведения за междуособици и организационен хаос в сърцето на американската президентска институция. Книгата „Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре“ (Fire and Fury: Inside the Trump White House) на бившия коментатор на „Гардиън“ Майкъл Улф, която излиза на пазара следващия вторник, описва любопитни задкулисни ситуации.

От книгата става ясно, че бившият шеф на кампанията на Тръмп и стратег в Белия дом Стивън Банън смята за „предателска“ и „непатриотична“ скандалната среща на Доналд Тръмп младши, зетя на Тръмп Джаред Къшнър и Пол Манафорд с руснаци, предлагащи злепоставяща информация за Хилари Клинтън, през юни 2016 г. в „Тръмп тауър“.

Книгата обаче съдържа и други неочаквани разкрития, като това, че никой от кампанията на Тръмп не е очаквал той да спечели президентските избори, а самият Тръмп, както и повечето хора в щаба му, гледал на участието си в надпреварата като на трамплин за кариера в телевизията или политиката.

В откъсите, стигнали до медиите, се твърди, че във вътрешните борби често участвала група, включваща Къшнър, Иванка и икономически съветник Гари Кон, която се противопоставяла на клика начело с Банън. Улф цитира съветника по националната сигурност на президента Ричард Никсън, Хенри Кисинджър, според когото „Това е война между евреи и неевреи“.

Книгата е базирана върху над 200 интервюта със самия президент, с близкото му обкръжение и други висши служители на Белия дом и влиятелни американски политици.

Публикуваните откъси предизвикаха неочаквано бързи последствия, като се има предвид гневният публичен раздор между Доналд Тръмп и Стив Банън.

Вестник „Гардиън“ първи разкрива нови подробности за одиозната среща между сина на Тръмп и група руснаци преди президентските избори в САЩ, докато „Таймс“ е получил право да публикува доста по-сензационни фрагменти.

Поражението като победа

Така например се оказва, че до обявяването на изборните резултати нито Тръмп, нито зет му Джаред Къшнър – който практически бе шеф на кампанията на сегашния президент – не са имали съмнения, че настъпва краят на тяхната неочаквана авантюра. Всички около Тръмп са били уверени не само, че той няма да стане президент, но и че просто не бива.

В хода на самата изборна кампания Тръмп е запазил спокойствие. Неговата крайна цел всъщност никога не била да победи. „Аз мога да стана най-знаменитият човек на света“, казвал той на своя помощник Сам Нанберг. Неговият отдавнашен приятел и Роджър Ейлс, бивш шеф на новините в телевизионната компания „Фокс“, обичал да казва:“За да направиш кариера в телевизията, трябва да започнеш с кандидатирането си за президент“. Тръмп от своя страна го убеждавал: „Аз ще изляза от кампанията с много по-могъщ бранд и невиждани досега възможности“.

По време на кампанията, когато Мелания Тръмп се разстроила след като разбрала, че „Ню Йорк пост“ се е добрал до някои от голите й фотосесии, правени в ранните години на кариерата й като модел, Тръмп й казал, че ще съди изданието. Той също като нея бил необичайно разстроен. Малко по-късно обаче Тръмп казал на жена си: Всичко ще свърши през ноември (когато бяха президентските избори -бел.ред.). Той тържествено й обещал, че просто няма никакъв начин да спечели изборите.

Тръмп не само е игнорирал потенциалния конфликт на интереси между длъжността, за която се кандидатира, и собствения му бизнес и недвижимости, но и с преднамерена дързост отказваше да публикува данни за данъците си. Защо му е трябвало да го прави? След загубата на изборите той ще се сдобие с невероятна слава, към която ще добави и ореола си на мъченическа жертва на Хилари. Неговата дъщеря Иванка и зет му Джаред ще станат световни знаменитости. Стив Банън (последният шеф на предизборния щаб на Тръмп -бел.ред.) ще стане фактическият ръководител на крайнодясното „Движение чаен парти“. Журналистката Келиан Конуей (старша съветничка на Тръмп в Белия дом, преди това на ръководна позиция в щаба му -бел.ред.) ще стане телевизионна звезда. Мелания Тръмп, която била уверявана от съпруга си Доналд Тръмп, че той няма да стане президент, ще може да се върне към своя обичаен начин на живот със светски обеди и приеми.

Поражението беше от полза за всички. Поражението беше победа

Скоро след 20.00 ч. в изборния ден, когато неочакваният резултат – вероятната победа на Тръмп – става все по-очевиден, неговият син казва на свой приятел, че баща му, когото той нарича просто Ди-Джей-Ти, изглеждал така, сякаш му се привиждат призраци. За по-малко от час, както си спомня Стив Банън без всякаква емоция, обърканият Тръмп все повече и повече се превръща в Тръмп, обзет от ужас. Но преди това се осъществила още една окончателна трансформация: Доналд Тръмп внезапно станал човек, който в действителност повярвал, че е напълно достоен да стане президент на САЩ.

Според автора на книгата Майкъл Улф настоящата първа дама Мелания Тръмп била ужасена от перспективата за победа на съпруга си. Когато в нощта след изборите станало ясно, че Тръмп всъщност печели пред Клинтън и отива в Белия дом, Мелания избухнала в сълзи и то не от радост. Директорът по комуникациите на първата дама отхвърли тези твърдения и каза, че книгата трябвало да се продава на щанда за преоценена фантастика.

Амбициите на Иванка Тръмп да е първата жена президент на САЩ

Друг сензационен акцент, който „Таймс“ вади от книгата, е свързан с Иванка Тръмп. Оказва се, че макар всичките им познати да убеждавали нея и съпруга й Джаред да не приемат работа в Белия дом, двамата са приели предложението на президента с напълно ясна цел. И тя е същата като на всички останали- надеждата, че неочакваната победа на Тръмп ще им отвори възможност за невероятен пробив, за който доскоро дори не могли да мислят.

В книгата се разказва, че това е било съвместно решение на семейната двойка и в някакъв смисъл съвместна работа. Според Улф дъщерята на президента Иванка Тръмп и зет му Джаред Къшнър били сключили сделка кой от тях един ден да се кандидатира за президент. Иванка хранела надежди първата жена президент на САЩ да е не Хилари Клинтън, а тя.

Блеър в сложна игра с манипулирана информация за шпиониране на Тръмп

Още един епизод, привлякъл вниманието на „Таймс“, е свързан вече с взаимоотношенията между САЩ и Великобритания и внезапното им охладняване.

В книгата се разказва, че бившият британски премиер Тони Блеър предупреждавал сътрудниците на Тръмп, че британското разузнаване е възможно да го е шпионирало по време на предизборната кампания. Блеър се срещнал с Джаред Къшнър и след това с Тръмп през февруари 2017г.

По думите на автора Майкъл Улф, Блеър споделил „пресния слух“ за това, че са записвани телефонни разговори и други съобщения на сътрудници от предизборния щаб на Тръмп, а възможно и на самия Тръмп.

Смята се, че Блеър се е стремил да стане съветник на новия американски президент за Близкия Изток. Месец след проведения между тях разговор отношенията между САЩ и Великобритания рязко се влошиха, след като Шон Спайсър, който бе първият говорил на Белия дом, назначен от Тръмп, заяви същото: британското разузнаване е шпионирало Тръмп по време на изборите. Самото разузнаване отхвърли тези твърдения като „напълно смехотворни“.

Авторът на книгата предполага, че Блеър е създал впечатление, че администрацията на Обама е намекнала как такова наблюдение може да бъде полезно.

Още по темата: Адвокатите на Тръмп искат да спрат книгата

Адвокати на президента Доналд Тръмп настояват да се спре разпространението на книга, съдържаща експлозивни разкрития за кампанията на Тръмп, както и за ситуацията в Белия дом, съобщават американски медии. В писмото се настоява авторът на книгата Майкъл Улф и издателят му „незабавно да преустановят и да се въздържат от по-нататъшно публикуване, издаване или разпространение на книгата“, предаде БиБиСи.

Преди това Доналд Тръмп се нахвърли срещу бившия си близък съветник и главен стратег на Белия дом Стив Банън, който осъжда като „изменническа“ проведената по време на предизборната кампания среща между сина и зетя на Тръмп с група руснаци.

Въпросната среща попада в разследването на специалния прокурор Робрът Мълър за евентуална намеса на Русия в американските избори.

Тръмп реагира гневно на твърденията на Банън, заявявайки, че е „загубил разсъдъка си“.

Адвокати на президента са заплашили Банън със съд, той като според тях е нарушил споразумението за неразгасяване на конфиденциална информация и е опозорил президента с изявленията си пред бившия коментатор от „Гардиън“ Майкъл Улф.

Скандалът избухна след като медии публикуваха откъси от новата книга на Улф „Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре“ (Fire and Fury: Inside the Trump White House), разкриваща експлозивни сведения за междуособици и организационен хаос в сърцето на американската президентска институция.

В книгата се разказва, че Тръмп нито е бил подготвен да стане президент, нито е искал това.

Банън нарушил ангажимента да не разгласява поверителна информация

Адвокатите на президента заявиха, че Банън е нарушил договора, с който е бил назначен в Белия дом, като е говорил пред Улф за Тръмп и семейството му, „разкривайки поверителна информация“ и правил „презрителни“, а в някои случаи „напълно клеветнически изявления пред Улф за Тръмп, членове на семейството му и за предизборната кампания“, предаде БиБиСи.

Банън отвърна на критиките в своето радиопредаване, казвайки, че Тръмп е „велик човек“. „Вие знаете, аз го подкрепям ден и нощ“, заяви той по радиото, което е част от оглавяваната от него крайнодясна медия „Брейтбарт нюз“.

Улф твърди, че книгата му, която излиза другата седмица, е базирана на над 200 интервюта със самия Тръмп, с хора най-близкото му обкръжение, с висши служители от Белия дом и политици. По думите му „всички те – 100 процента – са стигнали до извода, че той (Тръмп -бел.ред.) е неспособен да върши тази работа (на президент -бел.ред.).

Срещата с руснаци посред кампанията – изменническа и непатриотична

В книгата са цитирани изявления на Стив Банън, който нарича „непатриотична“ и „изменническа“ срещата от юни 2016 г. на група руснаци със сина на Доналд Тръмп и с водещи представители на предизборната кампания на баща му.

Банън изразява изумление от срещата, състояла се в Тръмп тауър в Ню Йорк. На нея е присъствала руската адвокатка Наталия Веселницкая, за която се твърди, че е предлагала компрометиращи сведения за кандидат-президента на Демократическата партия Хилари Клинтън.

В срещата, уредена от сина на Тръмп, Доналд Тръмп-младши, присъствали още зетят на Тръмп – Джаред Къшнър, и Пол Манафорт, оглавявал по онова време предизборния щаб на кандидата на републиканците, спечелил президентските избори през ноември.

Срещата е обект на федералното разследване за потенциална руска намеса в предизборната кампания в САЩ и за връзки на хора от екипа на Тръмп с Русия.

„Три от най-важните момчета от кампанията на Тръмп решиха, че е добра идея да се срещнат с чуждо правителство в Тръмп тауър, в конферентната зала на 25-ия етаж, без присъствието на адвокати. Те нямаха никакви адвокати там“, казва Банън в цитирани от медиите откъси от книгата.

„Дори ако си мислите, че това не е предателство, че това не е антипатриотично или не е глупост, а аз мисля, че става дума точно за това, вие трябваше да повикате веднага ФБР“, коментира Банън.

Тръмп: Банън е изгубил разсъдъка си, мисли само за своя интерес

Малко след като тези откъси се появиха в медиите, Доналд Тръмп обвини Банън, че е загубил разсъдъка си.

„Стив Банън няма нищо общо с мен или с моето президентство. Когато той бе уволнен, той не само изгуби работата си, той изгуби разсъдъка си. Стив не представлява моята електорална база. Той мисли само за себе си и за своя интерес“, се казва в остро изявление на Тръмп, с което се бележи разрив в отношенията между него и Банън, който бе възприеман като стратег на изборната победа на Тръмп през 2016 г.

Според Тръмп ролята на Банън в историческата му победа е била „много ограничена“. Той обвини бившия си съветник, че е прекарал времето си в Белия дом в пускане на фалшиви информации до медиите, за да се прави на по-важен, отколкото е бил.

В изявлението Тръмп казва още, че рядко е имал срещи на четири очи с Банън и че Банън само е претендирал, че има влияние, за да заблуди малцината хора, които нямат достъп и са несведущи и на които той е помогнал да напишат една съмнителна книга, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Стив Банън бе ръководител на кампанията на Тръмп в месеците преди неговото избиране за президент. Той обаче зае този пост след срещата, която коментира в книгата. Когато Тръмп встъпи в длъжност, Банън стана главен стратег на Белия дом – пост, от който бе уволнен през август.

В книгата Банън казва още, че смята, че разследването за евентуален сговор между хора от кампанията на Тръмп и Русия ще се фокусира върху прането на пари.

Четирима души от екипа на президента на САЩ са разследвани по този случай. Сред тях е Пол Манафорт, на когото бяха повдигнати обвинения на 30 октомври миналата година.

Доналд Тръмп-младши бе разпитан при закрити врата в Конгреса за срещата с руската адвокатка.

Разкритията в книгата

Книгата на бившия коментатор на „Гардиън“ Майкъл Улф, която излиза на пазара следващия вторник, съдържа редица експлозивни разкрития:

– Стив Банън смята, че срещата на Тръмп-младши с група руснаци е „изменническа“

– Екипът и близките на Тръмп са били шокирани и ужасени от изборната му победа

– Съпругата му Мелания била обляна в сълзи в изборната нощ, при това не от щастие

– Тръмп е бил вбесен, че най-прочутите американски звезди са отказали участие в церемонията по встъпването му в длъжност

– Новият президент смятал, че Белият дом е неприятен и дори малко страшен

– Дъщеря му Иванка и съпругът й Джаред Къшнър имали план тя стане „първата жена президент на САЩ“

– Иванка Тръмп се шегувала с прическата са баща си и често разказвала на приятели как се прави.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.