За някои от родните либерални фейсбук „икони”…

1. Той е български професор в американски университет. Успял българин, интелектуалец, често го интервюират български телевизии и известни онлайн медии, има множество последователи в социалните мрежи (сред тях журналисти, политици, общественици). Той е прогресивен либерал, хуманист, феминист, поборник за равноправие и социална справедливост. Подкрепя горещо бежанците, „me too” движението, малцинствата, дискриминираните. Ненавижда и презира расистите, консерваторите, Доналд Тръмп, националистите, „патриотарите”, ксенофобите, „шовинистичните прасета”, мачовската култура – и всичко агресивно и просташко.

Той се обръща към жена в разговор в интернет с „влечуго“, „боклук“, „клошарка“, „обитателка на канализацията“, „жалка твар“, „джудже“, „квичаща“, „платена“, „стерва мерзкая“ (б.р. „гадна кучка“, рус.)….

2. Той е млад историк, учител и общественик. Редовен гост в телевизионни и радио студиа. Активен радетел на мултикултурализма, либералните ценности, хуманизма, състраданието, толерантността, правата на жените. Мрази шовинизма, показния, агресивен и креслив псевдо-патриотизъм, тесногръдието, примитивните традиции и страхове в народа.

Той изпраща непожелани снимки на половия си член на различни жени (повечето от тях обвързани). Той псува на майка, кълне, желае смърт във виртуални спорове. Използва изрази като „да пукнеш дано“, „скоро ще умреш“, „мръсен дебелак“, „подагрено чудовище“, „разплута свиня“ и т.н.

***

Това са две от родните либерални фейсбук „икони“. Уверявам ви, че сред самоназовалите се „човеколюбци“, „толерантни“, „красиви и умни“ има още такива. Усещам, че в скоро време логическата асоциация между „либерал“ и „добро възпитание“ ще е същата като между „католически свещеник” и „малко момче”.

Коментарът е от страницата на автора във Фейсбук

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.