„Ню Йорк таймс“ за скандалната книга: „Всеки в света на Тръмп знае, че той е идиот“

Майкъл Улф. Снимка: от тв екрана

Американският печат е пълен с коментари за скандалната книга за Доналд Тръмп и неговото президентство, чието разпространение Белият дом се опита да забрани още преди появата ѝ в книжарниците.

Авторска статия на в. „Ню Йорк таймс“, който е сред най-отявлените противници на президента, е озаглавена „Всеки в света на Тръмп знае, че той е идиот“. Коментаторката Мишел Голдбърг, без да приема за чиста монета всичко написано в книгата, започва коментара си от един от най-тревожните, според нея, епизоди, разказани от автора на книгата Майкъл Улф – този за уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми от Тръмп още в началото на президентството му.

Плашещи били не толкова мотивите за решението му, а това, че Тръмп го взел съвсем сам, без да се консултира или дори да уведоми никого от своите съветници и приближени. Дъщеря му и зетят му – Иванка и Джаред Къшнър, били паникьосани какво може да разкрие Коми, ако надзърне в семейните финанси. Най-ужасяващото, според разказа на Улф в книгата, било как Тръмп изиграл дори своите съветници, някои от които смятали, че могат да владеят невъздържаността му.

„Уволнението на Коми може да се окаже най-същественият ход, предприет от съвременен американски президент изцяло на своя глава. Ами представете си, че Тръмп възприеме същия подход и заповяда да бъде бомбардирана Северна Корея“, риторично пита авторът на книгата.

Както е известно, Тръмп оспорва изнесените в книгата факти и казва, че тя е пълна с лъжи. Макар да възникват въпроси относно методите, използвани от Улф, издателството на книгата твърди, че той разполага с много часове записи на проведените от него интервюта при подготовката ѝ, се посочва в статията на „Ню Йорк таймс“.

Според друг описан епизод, след неотдавнашните политически чистки в Саудитска Арабия Тръмп се похвалил, че той и зет му Къшнър фактически са организирали преврат там: „Ние поставихме свой човек начело!“

Книгата потвърждава онова, което вече се знае от мнозина – не само че Тръмп е напълно негоден за президент, но и всички около него знаят това. Свързваща нишка в цялата книга „Огън и ярост“ е начинът, по който роднините, опортюнистите и официалните лица се опитват да манипулират и да управляват президента, и как често не успяват.

„Ню Йорк таймс“ цитира Улф, според когото, хората около Тръмп, „всички – на 100 процента – са се убедили, че той е неспособен да изпълнява тази работа“. Според Улф министърът на финансите Стивън Мнучин и бившият шеф на администрацията на Белия дом Райнс Прибъс наричали Тръмп „идиот“. Така го наричал и медийният магнат Рупърт Мърдок, като дори прибавял към тази дума още по-цинично определение. Съветникът по националната сигурност Х.Р. Макмастър смятал, че Тръмп е „глупак“. А медиите вече съобщиха, че държавният секретар Рекс Тилърсън в частен разговор го е нарекъл „малоумник“, и той многозначително отказва да отрече това, се казва в коментара на вестника.

Въпреки това всички тези хора продължават или да подкрепят или да защитават тази „нездрава пародия на президентство“. Някои от тях, според Улф, смятат, че по този начин помагат да бъде защитена Америка от вредите, които президентът, на когото служат, може да ѝ нанесе. Това е „налудничава самозаблуда“, отбелязва всекидневникът.

Но според в.“Ню Йорк таймс“ „повечето членове както на предизборната кампания, така и на сегашната президентска администрация са просто предатели. Те са готови, поради някаква смес от амбиция, обида, цинизъм и търсене на рационално обяснение, да застрашат живота на всички нас – и на децата ни, отказвайки да кажат на страната това, което знаят за затворения в замъка си глупак, който се пъчи в „Туитър“ с големината на ядрения си бутон“.

Книгата на Улф показва, че Тръмп не може да изпълнява функциите си, неспособен е да обработва информация или да преценява последствия. Да очакваме, че той ще действа в името на интересите на страната е все едно да искаме, образно казано, котка да измие чиниите. А онези, които го подкрепят, нямат такова извинение, заключава „Ню Йорк таймс“.

Още по темата: Човекът, който разяри Тръмп

Франс прес

Американският журналист Майкъл Улф е свикнал с полемиките. Книгата му „Огън и ярост: В Белия дом на Тръмп“ предизвика от сряда политическа буря във Вашингтон.

Автор на коментарни статии, пишещ за няколко издания („Холивуд рипортър“, „Венити феър“, сп. „Ню Йорк“), 64-годишният Улф твърди, че в продължение на 18 месеца е гравитирал около галактиката Тръмп, от предизборната кампания до Белия дом, и че е интервюирал „над 200“ души, от президента до неговите близки сътрудници.

След изненадващото избиране на републиканския кандидат, когото Улф интервюира през юни 2016 г., журналистът иска от Доналд Тръмп достъп до Белия дом, който новоизбраният президент не му отказва. И тогава Улф се превръща тогава в „муха на стената“, слива се с декора. Изминава всяка седмица разстоянието от Ню Йорк до Вашингтон, за да стане обичаен посетител на Западното крило на Белия дом, събирайки за книгата си откровения от президентските съветници и пикантни случки.

Едно от тези откровения, публикувано в сряда от британския в. „Гардиън“, предизвика гнева на американския президент. В отмъстително комюнике той обвини бившия си съветник Стивън Банън, че си е „изгубил ума“, защото заявил, че големият син на Тръмп – Доналд Тръмп-младши, е извършил „предателство“, като се е срещнал с руска адвокатка, предлагаща злепоставящи информации за Хилъри Клинтън.

Роден в Ню Джърси, но установил се отдавна в Ню Йорк, Улф е двоен лауреат на Наградата за национални списания (присъжда се всяка година от Американското дружество на издателите на списания на авторите на редакционни коментари в списания – бел. прев.). Получава я през 2002 г. и 2004 г. Неговата най-известна книга „Мъжът, който притежава новините“, излязла през 2008 г., е посветена на друг магнат – Рупърт Мърдок.

През 2004 г. портрет на Улф, публикуван в сп. „Ню рипъблик“, го описва „отчасти като автор на светски коментари, отчасти като психотерапевт, отчасти като социален антрополог, който приканва читателите да станат мухи на стената в елитния кръг на магнатите“.

Но писанията на Улф, основаващи се на разговори или информации, получени от непреки източници, всяха смут и предизвикаха гневни реакции. „От историческа гледна точка един от проблемите с всезнаещия Улф е, че може да знае всичко, но понякога при него всичко е изцяло сбъркано“, написа във в. „Вашингтон пост“ литературният критик Дейвид Кар, коментирайки книгата на Улф за Мърдок.

Британската журналистка Бела Маки, бивш сътрудник на „Гардиън“, написа в „Туитър“, че новата книга за Белия дом е „много забавна“, но предупреди: „Ако познавате Майкъл Улф, ще оцените книгата му, но няма да приемете всичко в нея за чиста монета.“

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заклейми съдържанието на книгата и заяви, че в нея „има много напълно неверни неща“. Тя увери, че Майкъл Улф е имал „само кратък разговор“ по телефона с президента, продължил между 5 и 7 минути, откакто той встъпи в длъжност, и че този разговор „не е имал нищо общо“ с президентството.

Тръмп чрез личните си адвокати поиска вчера Улф и ръководителят на издателството „Хенри Холт и сие“ да не публикуват книгата, заплашвайки да ги съди за клевета, за накърняване на неприкосновеността на личния живот и за недоброжелателност.

Тръмп и адвокатите му се основават по-специално на въведението на книгата, в което Майкъл Улф признава, че „много от информациите за това, което се е случило в Белия дом на Тръмп, са противоречиви; много, в стила на Тръмп, са просто фалшиви“. Тези противоречия или тази свободна интерпретация на истината представляват една от „нишките“ на книгата“, казва Улф и допълва, че публикува „версия на събитията, която смята за достоверна“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.