Между Динко и ЛГБТ – някои леки съмнения за прословутата Истанбулска конвенция

Фейсбук пенкилери и капацитети се изказваха язвително колко глупави и наивни били всички, които имат резерви спрямо Истанбулската конвенция, как ставало дума само за защита на жените от насилие и т.н.

Интересно, след като става дума само за благородната кауза „борба с домашното насилие”, какво точно правят следните организации в междуведомствената работна група за въвеждане в българското законодателство на конвенцията:

1. Младежка ЛБГТ организация „Действие”

2. Фондация „Джендър алтернативи”

3. „Български център за джендър изследвания”

4. Български хелзинкски комитет
Три от общо 9-те неправителствени организации в междуведомствената група са строго профилирани в „джендър” и ЛБГТ. Четвъртата е печално известният Хелзинкски комитет.
Та защо след като всичко било за домашното насилие срещу жени и за никакви „джендъри” не ставало дума, то почти половината от НПО-тата в тази работна група по въвеждане на Конвенцията са все с „джендър” и ЛБГТ профили? Какво мислят иначе саркастичните фейсбук пенкилери и философи? Могат ли да сметнат 2+2 или не могат?

Преди няколко месеца популярният „герой” Динко преби приятелката си. Лицето на момичето беше в синини, както се виждаше и от телевизионната камера. Тя заяви, че това се е случвало многократно. Самият Динко чистосърдечно си призна в национален ефир: „Вий ако видйитйе жина ви да праща голи снимки не некакъв, няма ли да й ударити идин шамар?”
Последствията за Динко от всичко това бяха едно обикновено привикване и разговор в МВР. На базата на сегашното законодателство има един куп членове и алинеи, по които Динко може да бъде осъден за насилие срещу приятелката си.
(Справка: Закон за защита от домашното насилие, изм. ДВ бр. 102 от 2009 г., Правилник за прилагане на Закона за защита от домашното насилие, в сила от 2010 г., приет с ПМС №113 от 2010 г., Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, обн. ДВ. бр. 33 от април 2016 г., разпоредбите на НК за правата на личността и престъпления против личността).

Динко обаче не е осъден, както и стотици други динковци.
Въпросът е как легендарната Истанбулска конвенция ще промени това и ще доведе до присъди за динковците? След като въпреки наличието на един куп закони, правораздавателните органи си затварят очите, как точно тази Конвенция ще ги принуди да започнат да си изпълняват функциите нормално и неселективно?

Щом са толкова чудотворни тези конвенции, да вземем да приемем „Конвенция за борба с корупцията”, „Конвеция за борба с организираната престъпност” и т.н.

Аз като умерен песимист ще кажа, че и след тази Конвенция Динко и динковците ще продължат безнаказано да упражняват домашно насилие. Но един куп НПО-та и бюрократи ще се изхранват покрай тази Конвенция, а сума ти политици ще се бият в гърдите и ще се хвалят по медиите.

„Който е против Граждани за Европейско Развитие на България е враг на европейското развитие на България” – общо взето такова е мисленето на тези, които смятат, че който е против Истанбулската конвенция, е против борбата с насилието над жени.


Коментарът е от фейсбук страницата на автора

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.