Какво ще направи Франция с репатрираните джихадисти

Франс прес
Феминистки палят знамето на Ислямска държава на протест в Париж. Снимка: от видео

Френското правителство получи първите молби за репатриране на френски жени и деца на джихадисти, задържани в Сирия и Ирак, и заяви, че ще се произнесе, разглеждайки всеки случай поотделно.

Най-малко две французойки, държани в Сирия, искат от френските власти те да бъдат съдени и ако трябва осъдени заради присъединяването си към групировката Ислямска държава, но във Франция и децата им да бъдат с тях.
Тридесет и три годишната Емили Кьониг, пропагандистка и известен вербовчик на ИД, заяви миналата сряда чрез адвоката си, че е „на разположение на френското правосъдие“, което я издирва от 2015 г.
Задържана в началото на декември, тя се намира в лагер на кюрдските сили в Сирия заедно с момченцето си на 4 годинки и близначките си на 1 годинка.
Една от французойките, задържани заедно с нея, поиска от президента Еманюел Макрон да бъде прехвърлена във Франция заедно с двете си деца, за да „отговаря за действията си“, твърди нейният адвокат.
Правителството каза, че проучва тези послания. „Искаме да сме сигурни, че те идват действително от хората, които казват, че са ги изпратили“, заяви в четвъртък министърката на правосъдието Никол Белубе.
Според източник във Франция, запознат с въпроса, тридесетина пълнолетни френски джихадисти, мъже и жени, придружавани от няколко десетки деца, са били арестувани в Сирия и Ирак, като голяма част от тях са били задържани от кюрдските сили в Сирия.
Сред тях има известни фигури на френското джихадистко движение, като например 36-годишният Тома Барнуен, ветеран на джихадистка мрежа в Югозападна Франция, към която гравитираха между впрочем и Мохамед Мера, братята Клен и Емили Кьониг.
След атентатите от 2015 г., извършени отчасти от френски джихадисти, завърнали се от Сирия, тези хора са кошмарът на френските власти.
Правителството досега смяташе, че онези, които са задържани в Ирак, трябва да бъдат съдени в Ирак, където може да получат смъртна присъда. По-неясна и условна е позицията за тези, които са задържани в Сирия, където кюрдите контролират част от северните и североизточните райони, които си върнаха от Ислямска държава с помощна на западните страни, но нямат призната държава.
„Ако в сирийски Кюрдистан има съдебни институции, способни да осигурят справедлив процес, френските джихадистки ще бъдат съдени там“, заяви в четвъртък френският правителствен говорител Бенжамен Гриво.
Халед Иса, представител на сирийската кюрдска федерация (Рожава) в Париж, от своя страна заяви за Франс прес, че сирийските кюрди са готови „да се договорят с Париж“ за съдбата на тези затворници.
Едно от решенията е затворниците да бъдат прехвърлени във Франция, както Рожава постъпи преди няколко месеца в отношенията си с Чечения, допълва Иса.
„Кюрдските сили се обръщат към Франция. Ние ще трябва следователно да вземем определен брой решения, по-специално свързани с децата на джихадистите“, каза миналия вторник министърът на правосъдието Жерар Колон.
Казусът с жените и техните деца е много деликатен и през ноември Макрон увери, че тяхната съдба ще бъде разглеждана „случай по случай“. Това изявление бе разкритикувано от адвокати и от семействата на засегнатите жени, които смятат, че това означава излизане от рамките на закона.
Надигат се гласове, които са против завръщането на тези хора на френска територия.
„Не трябва да бъдат поемани никакви рискове със сигурността на французите“ и „френските джихадистки трябва да бъдат съдени там, където се намират“, подчертава Лидия Гиру, говорителка на дясната партия Републиканците.
Според френските власти около 1700 французи са заминали от 2014 г. към джихадистките зони в Ирак и Сирия. Смята се, че около 450 от тях вече са загинали, а 302 са се върнали във Франция. Пълнолетните биват системно подлагани на съдебни проверки, децата – най-малкото на съдебен или образователен надзор.
БТА
Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.