Белият дом на Тръмп поставя рекорди по ранни напускания

Асошиейтед прес

От влезлите с Тръмп в Овалния кабинет остава само вицепрезидентът Пенс. По снимка от Белия дом

Белият дом на Доналд Тръмп, който вече поставя рекорди по текучество, се готви за нови напускания на служители и за все по-усилени опити да запълни овакантените щатни длъжности в обстановка на неспирното разследване на евентуална руска намеса в изборите, политически кавги и нисък рейтинг на Тръмп.

С навлизането си в изнурителна година, която сс сигурност ще му донесе нови предизвикателства у дома и в чужбина, Тръмп е изправен пред изтичане на мозъци сред широк спектър от държавни длъжности, който заплашва да затрудни усилията му да прокара нормативни актове или да извършва най-основни дейности. Очаква се някои напускания да са сред висшия състав – от тези, които излизат по първите страници – но повечето вероятно ще са сред по-слабо известните служители, които помагат в дейността на Белия дом и министерствата.
През първата година на Тръмп текучеството сред служителите от висок ранг в неговата администрация е 34 процента, много повече от всяка друга през последните 40 години според анализ на Катрин Дън-Тенпас от Института Брукингс. В изследването се установява, че 22 от 64-те висши служители, които тя е следила, са подали оставка, били са уволнени или са преминали на друга длъжност.
Белият дом не публикува данни, но индивидуални свидетелства сред по-нископоставени служители сочат към подобни равнища на напускане и негови сътрудници признават, че е трудно да се запълнят щатните длъжности в администрацията.
Следващият президент с най-високо текучество в първата година от управлението му е Роналд Рейгън със 17 процента напуснали висши сътрудници през 1981 г. А равнището на администрацията на Тръмп в първата година е трикратно по-високо от тези на Бил Клинтън (11 процента) и Барак Обама (9 процента).
„Това е много необичайно. Показателно е, защото предишната администрация с най-високо текучество е била тази на Рейгън, а Тръмп удвои този резултат“, каза Дън-Тенпас, която ще актуализира предварителните си данни на годишнината от встъпването в длъжност на Тръмп. „Нещо повече, има напускания на по-високи нива, включително на началника на канцеларията, прессекретаря и съветника за националната сигурност“, отбеляза тя.
Става дума за Райнс Прибъс, Шон Спайсър и Майкъл Флин, които отдавна не са на тези длъжности.
Новите влиятелни играчи в Западното крило може все още да не са известни имена, но те вероятно ще имат отражение върху управлението на Тръмп през 2018 г. Джони ДеСтефано, сътрудник в Белия дом и с добри контакти във федералното правителство, който е работил за бившия председател на Камарата на представителите Джон Бейнър, сега поема надзора на политическата дейност на Белия дом в допълнение към другите си задължения, каза пожелал анонимност представител на администрацията.
ДеСтефано спечели доверието на Тръмп в седмичните заседания за обсъждане на назначения в администрацията и се очаква да играе по-голяма роля в направляването на политическата дейност в тази година на междинни избори, каза официален представител.
ДеСтефано работи заедно с политическия директор Бил Стивън, който бе подложен на критики след поредица гафове на Белия дом в неотдавнашната надпревара за Сената в щата Алабама, която даде на демократите първото им сенаторско място от този щат от едно поколение.
В бурна среща в Белия дом миналия месец някои съюзници на Тръмп, включително бившият мениджър на предизборната му кампания Кори Люандауски, заявиха, че политическата върхушка пречи на президента, казаха двама пожелали анонимност запознати източници. Съюзниците предупредили, че ако демократите поемат контрола над Камарата на представителите през ноември, те могат да започнат процедура по импийчмънт, която ще застраши управлението на Тръмп.
„Доналд Тръмп държи преди всичко на резултатите и ако смята, че нещата са положителни и вървят добре, мисля, че това се отразява и на екипа. Ако обаче рейтингът му не се повиши, мисля, че ще направи промени, за да подобри положението. Той така действа“, каза приятелят на Тръмп Крис Ръди, шеф на консервативния новинарски сайт НюзМакс, който е бил с президента във Флорида през празниците.
Напускането на служители през последните месеци до голяма степен се дължи на началника на кабинета на Тръмп Джон Кели, който от самото начало се разправи с вътрешните съперничества и уволни жадни за внимание сътрудници като Омароза Маниго-Нюман. Кели вече дискретно е препоръчал Джим Каръл за заместник-началник на кабинета на мястото на назначената за министър на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен.
Ръководителят на отдела по законодателни въпроси Марк Шорт също разшири правомощията си. Очаква се в близките месеци заместник-началникът на кабинета Рик Диърборн да напусне Западното крило.
Други напускащи сътрудници, включително заместник-съветникът за националната сигурност Дина Пауъл, не са уволнени, а по-скоро си тръгват в периода около първата годишнина от мандата на президента, което е било сравнително обичайна практика и при предишни администрации. Пауъл ще бъде заменена от Надя Шадлоу, довереничка на съветника за националната сигурност Ейч Ар Макмастър, която отговаряше за изготвянето на първата Стратегия за националната сигурност на президента Тръмп.
Може би обаче се задават още промени по високите етажи.
Отдавна се носят слухове, че ще си отиде държавният секретар Рекс Тилърсън, чиито отношения с Тръмп се оказаха обтегнати. За негов вероятен приемник е споменаван директорът на ЦРУ Майк Помпейо. И Тръмп, и Тилърсън публично отрекоха да се готви смяна на държавния секретар.
Възможно е директорът на Националния икономически съвет Гари Кон да напусне, след като помогна за приемането на данъчния закон.
Говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс омаловажава обсъжданията на текучеството.
„Нямам причина да знам за каквито и да било промени в персонала. Продължаваме с пълен устрем в 2018 година, за да постигнем много неща“, каза тя в четвъртък.
От самото начало администрацията на Тръмп се затрудняваше да намира висококвалифицирани кандидати на различни постове, което до голяма степен се дължи на непопулярността на президента сред политическата класа на Вашингтон.Редица номинирани на длъжности в изпълнителната и съдебната власт бяха принудени да се откажат по етични съображения или защото бяха толкова неподходящи, че дори конгресмени републиканци се възпротивиха срещу назначаването им. Други бяха подплашени от продължаващото разследване за евентуална руска намеса в изборите или от широкоразпространените истории за вътрешни дрязги и дисфункционалност, а пък редица квалифицирани кандидати бяха отхвърлени, защото са били против Тръмп по време на предизборната кампания.
Бившият прессекретар на Джордж Буш Ари Флайшър все пак похвали Кели, че е създал по-сплотен екип, и каза, че забавянето в запълването на някои щатни длъжности е можело да се очаква.
„Като външен човек президентът Тръмп си спечели правото да (попълни) Белия дом (с хора извън традиционната политическа класа). Не го упреквам, че обърна гръб на вашингтонския елит. Време е за нови хора“, каза Флайшър.
БТА
Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.