Опра Уинфри президент? Нищо чудно според Холивуд и нейните почитатели

Франс прес

Опра Уинфри. Снимка: от тв екрана

Прочутата американска телевизионна водеща Опра Уинфри произнесе на церемонията за наградите „Златен глобус“ в неделя вечерта реч, подобаващ по-скоро на жена политик, а не на телевизионна звезда, и даде нов повод за спекулации, че може да се кандидатира за президент на САЩ.Удостоена с наградата „Сесил Б. Демил“, „Златен глобус“ за цялостни постижения, жената, позната в цял свят като Опра, избра за основна тема движението, чието начало бе поставено от аферата Уайнстийн, но отиде далеч отвъд от него.

Тя прокара връзка с две героини от борбата за граждански права в САЩ – Роза Паркс и Риси Тейлър – и обяви, че изгрява „нова зора“ за жените и жените и момичетата, малтретирани от мъже.

Мнозина съзряха в това деветминутно изявление поврат в публичния живот на Опра Уинфри, чийто размах отдавна вече надхвърля мащабите, присъщи на една телевизионна водеща, актриса или бизнес дама – дейности, които я направиха първата чернокожа милиардерка.

Първата чернокожа водеща, успяла да пробие в телевизията преди 30 години, Опра съумя да изгради около своето име и имидж на истинска запазена марка със значително влияние в САЩ.

Запитана в неделя веднага след речта си дали смята да се кандидатира, тя отвърна, че не мисли за това, според няколко американски медии.

Телевизия Си Ен Ен обаче цитира в понеделник два неназовани източника от нейното обкръжение, че 63-годишната актриса „сериозно обмисля“ дали да участва в изборите след близо три години.

Интервюирана през март, тя направи съзнателно двусмислен намек, че изборната победа на човек от бизнеса с недвижими имоти без никакъв политически опит, Доналд Тръмп, й внушила мисълта да се включи в надпреварата.

Още на другия ден нейната най-добра приятелка, водещата Гейл Кинг, увери, че това е просто „шега“.

„Няма да кандидатствам никога за никаква политическа длъжност – заяви по-късно, през юни, самата Опра, на сайта на списание „Холивуд рипортър“. – Решила съм вече.“

„Нека хората да решат – каза в неделя пред в. „Лос Анджелис таймс“ дългогодишният й партньор Стедман Греъм. – Тя със сигурност може да го направи.“

Липсата на политически опит може би е предимство?

Цял Холивуд очаквано вече я подкрепя – нещо, което показаха в понеделник многобройните реакции, които заваляха след прочутата й вече реч предния ден.

„Не мисля, че тя е смятала“ да покаже такива намерения, коментира за в. „Вашингтон пост“ актрисата Мерил Стрийп, „но сега вече няма избор“.

„Едва ли може да го сметнем за шега, нито пък че ще се кандидатира Доналд Тръмп или Скалата“, прякор на актьора Дуейн Джонсън, който вече е подхвърлял шеги за своите амбиции във връзка с 2020 г., смята Синди Розентал, преподавател по политически науки в университета на Оклахома.

Според участниците в проучване на института „Пъблик полиси полинг“, публикувано през март, Опра Уинфри би спечелила през 2020 г. срещу Доналд Тръмп с 47 на 40 процента.

Елегантната шейсетгодишна жена е изцяло в крак с времето, както показват също битката й за каузата на жените, и нейният път, започнал от гражданското общество.

„За мнозина в САЩ политическият опит всъщност е недостатък“, а не коз в изборната надпревара, подчертава Синди Розентал, както доказа победата на Доналд Тръмп.

Коефицентите на британската букмейкърска къща „Уилям Хил“ показват зрелищен възход на момичето от Мисисипи, тръгнало с голямо изоставане, а сега с равни шансове с Мишел Обама.

„Ставките подсказват, че Доналд (Тръмп) трудно ще бъде победен“, коментира обаче пред АФП говорител на „Уилям Хил“.

Демократ по душа, при все че се държи на разстояние от партията, Опра е далеч по-малко популярна сред привържениците на републиканците, само 30 процента от които имат положително мнение за нея, според резултатите от проучване на университета „Куинипиак“ от март.

Имиджът й обаче е много по-консенсусен от този на Тръмп, а дарбата да показва съпричастност я превърна в най-добрата интервюираща журналистка в САЩ и е сред основните причини за нейния успех.

Предприемач също като сегашния президент, тя обаче има зад гърба си доста различна кариера, а историята на живота й изглежда близка на хората.

„Доналд Тръмп наследи богатство и успя да се възползва от него“, подчертава Синди Розентал, докато Опра Уинфри „постигна всичко само със своите собствени качества“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.