Европа слуша с тревога, докато германците преговарят

Мартин Шулц и Ангела Меркел. Снимка: ерсте

Повече от три месеца минаха от националните избори в Германия, които не доведоха до окончателен резултат, а усилията за съставяне на ново правителство достигат до последен опит за възобновяване на партньорството между десноцентристите на канцлера Ангела Меркел и левоцентристите, които управляваха страната през последните осем години. Изглежда, че политическата несигурност не тревожи особено германците, които се справят доста добре в други отношения.

Европа и светът обаче имат спешна нужда от силно водачество от Берлин възможно най-скоро, затова колкото по-бързо германците уредят политическите си въпроси, толкова по-добре за всички.

Своеобразното пазарене, което продължава от изборите на 24 септември, представлява важно национално обсъждане за имиграцията, здравеопазването, образованието, инфраструктурата и тем подобни.

Няколко фактора обаче правят сегашната ситуация различна. Един от тях е, че традиционните големи партии понесоха поражение на изборите през септември – както християндемократите на Меркел, така и още по-болезнено техните предишни партньори социалдемократите, а в парламента за първи път влезе ксенофобска дясна партия. При променената политическа обстановка социалдемократите твърдо се противопоставиха на участие в нова „голяма коалиция“ с Меркел и беше необходимо много убеждаване, докато техният лидер Мартин Шулц се съгласи да започне коалиционни преговори.

Мнозина смятат, че 12-годишното управление на Меркел е към края си. Непознатата идея как би изглеждала Германия и Европа без спокойното, принципно и мъдро ръководство на Меркел е силно застъпена в политическите обсъждания.

Все пак това, че главният спор между християндемократите и социалдемократите е за Европа, свидетелства за увеличаване на ролята на Германия като най-голямата и богата страна в Европейския съюз. Социалдемократите силно подкрепят по-голямата икономическа интеграция в Европа, защитавана от френския президент Еманюел Макрон; консерваторите не са толкова въодушевени, въпреки че самата Меркел е твърд поддръжник на европейската идея.

Всичко това повишава залозите в преговорите между християндемократите и социалдемократите, които започнаха в неделя. Партиите обещаха да пазят мълчание, докато не постигнат решение, което се очаква в четвъртък, за това дали имат достатъчно допирни точки за започване на официални коалиционни преговори. Ако те се провалят, Меркел има само две възможности: правителство на малцинството, което тя не иска, или нови избори с всички свързани с това по-големи несигурности и по-нататъшни забавяния.

Меркел беше спокойна, както обикновено, при започването на преговорите в неделя. „Мисля, че това може да бъде постигнато“, каза тя. „Ще работим много бързо и много усилено.“ Другаде в Европа напрегнатото очакване беше по-добре изразено от френския в. „Монд“. „Ако европейските (б. ред.: „германските“ в оригинала на „Монд“) лидери могат да излязат от капсулирането си, за да чуят едно-единствено послание, то е следното: „Беайлен зи зих, фрау Меркел! Побързайте, г-жо Меркел!“ Като се има предвид, че толкова голяма част от западния свят е в хватката на различни форми на популизъм и национализъм, уреждането на въпроса в Берлин не може да стане много скоро.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.