Русия: Физическото оцеляване става начин на живот

Руски пенсионер пред щанд за хранителни стоки. Снимка: нмс

Физическото оцеляване стана начин на живот за милиони хора в Русия, констатира в. „Независимая газета“. Над една трета от жителите на страната признаха, че не са потребители, коментира руският всекидневник проучване на холдинга „Ромир“.Трийсет и шест на сто от участниците заявяват, че от половин година не са правили „никакви големи покупки“ – обувки и дрехи, битова техника, жилища и коли. Делът на руските граждани, изключващи се от потреблението, е бил по-голям само в разгара на кризата през 2015 г. „А 42 на сто от запитаните не смятат да купуват нищо и през близките шест месеца“, посочва изданието.

Оценки на Руската академия за народно стопанство и държавна служба гласят, че в сравнение с нивото отпреди кризата, януари-октомври 2013 г., доходите на населението, заплатите и пенсиите реално са намалели съответно с 9.1, 4 и 2.5 процента.

Властите признават, че близо 20 милиона души, 13.5 на сто от жителите на Русия, живеят с доходи под жизнения минимум. В навечерието на президентските избори през март те решават проблема оперативно – от 1 януари минималните заплати трябва да стигнат 85 на сто от жизнения минимум, а от 1 май дори 100 процента.

Спешно се вземат и други мерки – пенсиите и заплатите в бюджетния сектор се индексират според инфлацията, подпомагат се семействата с деца.

Но дори и спешните мерки може да не подействат, предупреждават експерти на всекидневника. „Защото става дума за преразпределителни мерки, при това криещи риск от намаляване на заетостта“, обяснява икономистът Вадим Новиков.

Хората в Русия „затъват в мизерия. За разлика от правителствените чиновници гражданите у нас живеят в тази реалност и не виждат никакъв „умерен икономически растеж“. Затова намаляват разходите си“, отбелязва пред „Независимая газета“ Михаил Шчапов, депутат комунист от Държавната дума.

През изтеклата година преточването на пари от джобовете на хората в бюджетите на руските монополи не намаля, а рязко се ускори, пише вестникът в друг материал.

Цените на комуналните услуги „изпревариха двойно инфлацията“ в Русия. Официално средният ръст на потребителските цени в страната за 2017 г. бе 2.5 на сто, а плащанията за жилищно-комунални услуги пораснаха с повече от 5 процента, уточнява той.

Миналата година руските власти неоправдано измъкнаха от хорските портмонета в полза на комуналните монополи 80 милиарда рубли отгоре.

При това чиновниците се престориха, че няма нищо страшно в това „комунално пускане на кръв“. И руското правителство явно не се кани да компенсира на хората несправедливото надплащане, резюмира изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.