Защо Москва насърчава чеченските беззакония

Рамзан Кадиров. Снимка: дозор

Дойче веле

Чечения си остава отделно правно пространство. Някога се правеха опити да бъдат въведени там руските закони; сега обаче Москва насърчава чеченските беззакония, смята Иван Преображенски

* * *
Чеченската полиция задържа известния правозащитник Оюб Титиев, оглавяващ републиканския клон на дружество „Мемориал“. Твърди се, че при проверка открили у него наркотици. Подобни обвинения срещу критици на действащите власти в Чечения зачестяват и будят сериозни съмнения.

Проверка по пътищата

Титиев и други служители на „Мемориал“ в Чечения проучваха и проверяваха от месеци насам публикации в „Новая газета“ за 27 разстреляни жители на руската република, казва Олег Орлов, шеф на програмата „Горещи точки“ на правозащитното дружество. Значи има причина чеченските власти да са недоволни от дейността на правозащитника.

Пакетът „с вещество от растителен произход със специфичен мирис на марихуана, тежащ близо 180 грама“, бил намерен при случайна проверка на колата на Титиев, твърдят служители от чеченското МВР. Естествено няма да питаме как са могли на око да определят с такава точност теглото на „товара“. Да предположим, че умението иде от дългогодишен опит в боравенето с наркотични вещества.

Друго е странно. Титиев е вече третият критик на чеченските власти, задържан по обвинение, че притежава или разпространява наркотици. Под стража са още общественият деец и правозащитник Руслан Кутаев и журналистът от „Кавказки възел“ Жалауди Гериев. Двамата бяха задържани при подобни обстоятелства. С единствената разлика, че у Кутаев бе „открит“ хероин, а не марихуана. В крайна сметка и двамата бяха осъдени – не ги спасиха ничии предположения, че са им подхвърлили наркотиците. На този фон арестът на Титиев се очертава като резултат от многократно отработена спецоперация.

Ситуацията с правозащитната дейност в Чечения

На пръв поглед разликата между случая с убитата през 2009 г. правозащитничка Наталия Естемирова, сътрудничела с „Мемориал“, и ареста на Оюб Титиев говори за „смекчаване на климата“ в Чечения. Тогава стана убийство. Правозащитничката изчезна, после бе намерена мъртва. И никой не бе наказан, при все че шефът на правозащитния център „Мемориал“ Олег Орлов заяви тогава направо: „Убеден съм, че зад убийството стои ръководството на Чеченската република“, след което спечели в съда срещу Рамзан Кадиров, който го обвини в клевета.

Дори тогавашният формален президент на Русия Дмитрий Медведев каза, че Естемирова може да е била убита заради правозащитната си дейност. В крайна сметка чеченският лидер Рамзан Кадиров бе принуден фактически да се извини, имитирайки негодувание от случилото се.

Титиев е видимо в по-добро положение. Никой не го убива, само е задържан по доста съмнително обвинение. И все пак от това изобщо не следва, че ситуацията с правозащитната дейност в Чечения се подобрява. Напротив, това е знак за влошаването й.

Сега там не убиват, изглежда, защото така е по-лесно. Колкото до извиненията, поднасят ги все по-често хора от останалата част на Русия пред самия глава на Чечения*. През 2017 г. изразът „извинения пред Кадиров“ се нареди сред основните интернет мемове в Русия. Методите за борба с правозащитниците в Чечения просто се промениха, защото срещу правозащитниците започна да работи руският закон.

Сега Титиев, разследвал информация за масови убийства, ще трябва сериозно да се оправдава, а Михаил Федотов, председателят на правозащитния съвет към руския държавен глава, не може да се подиграе с нелепите обвинения срещу правозащитника. И по неволя отправя призиви вместо едно криминално дело да се образуват две. Второто – въз основа на предположение, че наркотиците може да са подхвърлени на Оюб Титиев. И това дело вече да се прехвърли в Следствения комитет на Русия. Явно с надеждата, че федералното следствие ще може да действа някак по-независимо.

Рамзан бе одобрен

Чеченизацията като правен термин означава превръщане на една територия в голямо неправово пространство, в което законът се използва, за да бъде по-лесно нарушаван. И случаят с Титиев налага да констатираме: чеченизацията на Русия, започнала май още през първата Чеченска война, когато неправово пространство се появи отначало в самата република, а после взела да плъзва като ракови метастази из съседните региони, днес е на път да приключи.

В Чечения може вече да не убиваш никого, просто защото извън републиката законът също съди „криво“ и ще брани по-скоро полицай, подхвърлил наркотици, а не опозиционер правозащитник. Москва – това вече е проверено – ще си мълчи. Рамзан, по сполучливия израз на президента Владимир Путин, „всичко върши правилно“.

Това бе казано за връщането на деца и жени от Сирия**, но някой в Чечения май е изтълкувал сигнала доста по-широко. И в Москва явно вече няма кой да стесни тази „широта на душата“.

БТА

* Опозиционният сайт „Медуза“ публикува през декември м. г. статия за разпространявани от години в социалните мрежи публични извинения на руски граждани, критикували преди това порядките в Чечения или нейния водач. „Жанрът (. . .) няма строги канони, но има общи признаци: човекът в кадъра изглежда унизен – и едва ли има възможност да откаже участие в записа на клипа“, се казва в текста.

** На последната си годишна пресконференция Путин даде висока оценка за приноса на Кадиров за връщане в страната на руски граждани от близкоизточните зони на военни конфликти. Руският президент заяви: „Рамзан всичко върши правилно. Нека продължава. Ние ще му помагаме“.

* * * Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на „Дойче веле“ като цяло.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.