Столетници пийват алкохол всеки ден и смятат, че на това дължат дълголетието си

Грейс Джоунс на своята 110-годишнина, с чаша шампанско. Уиски е пиела вечер, всеки ден в продължение на 63 години. Снимка: Метро UK

Няколко жени от Великобритания и САЩ на възраст между 100 и 110 години са споделили пред репортери, че пийват алкохол всеки ден и твърдят, че на това дължат дълголетието си. Онлайн изданието supercall.com е обобщило разказите в интервюта на десетина столетници, и цитира точно какво пият.

101-годишната Мейбъл Джаксън от Съфолк, Англия, е рекордьор по всекидневно количество алкохол. Тя разказва пред местния вестник в. „Съфолк газет”, че пие всеки ден по 6 чаши джин с тоник. Става дума за неуточнено количество джин, но не по-малко от 20-30 мл, в чаша, допълнена с тоник. Общо се получава към 150 мл на ден. „Пия две чаши на обяд, една в следобедно време с чая и бисквитката, и още три чаши вечер, докато плета”, разказва бабата пред вестника. И смята, че на това дължи дълголетието си. Започнала да пие редовно джин на 18 години, и изчислила, че през живота си е изпила над 4260 бутилки. И продължава.

Рекордьор по продължителност на живота, последните 63 години от който е пила уиски, държи Грейс Джоунс от Уорчестършир, Англия. Тя доживя 113 години и 340 дни.
Медиите във Великобритания и САЩ неведнъж са писали за навика й да пие чашка уиски всеки ден вечер преди лягане, на което тя смята, че се дължало дълголетието й. Всяка година на рождения й ден през последните 10-ина  години преди смъртта й през 2013 г., вестниците са писали за нея и любимото й питие, както и за това, че винаги е получавала поздравителна картичка от кралицата.
Започнала да пие по чашка вечер, когато навършила 50 години. „Лекарят ми ме посъветва – „Пийвай си по малко уиски, Грейс, това е добре за сърцето ти”, разказва тя пред журналистите. И спазвала този съвет в продължение на 60 години. За празник и на рождения си ден пийвала и по чаша шампанско.

Агнес Фентън и нейната бира, от която пила по три на ден над в продължение на 70 години , а вечер и по едно малко уиски. Снимка: Фили.ком

Агнес Фентън от Ню Джърси, която почина на 112 години през август миналата година, преди смъртта си многократно е обяснявала пред репортери, че всеки ден пие по три бири „Милър Хай Лайф”. Доктор я посъветвал да пие по три бири на ден преди 70 години, във връзка с тогавашно заболяване. Жената се придържала към съвета и доживяла до 112 години. Само че бабата имала още една слабост – вечер пийвала и по едно шотче уиски от скъпите, и както казва тя, предпочитала „Джони Уокър” син етикет.

В тази класация отсъстват мъже, защото, макар да има столетници, малцина доживяват много над 100 години. Мъжете пият по-големи количества през живота си и може би това е една от причините да живеят по-малко. Изводът е – по малко, но редовно.

ВинотоИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.